leerlingenvervoer, taxi, taxibus

Leerlingenvervoer over de grens via hardheidsclausule

Gemeenten kunnen als zij dat willen leerlingenvervoer naar het buitenland vergoeden. Zij gaan hier zelf over en wet- en regelgeving staan dat toe via de hardheidsclausule. Dat schrijft minister Van Bijsterveldt in antwoord op Kamervragen van D66-kamerlid Van der Ham, zo meldt de VNG.

Van der Ham stelde de vragen naar aanleiding van een bericht over een dove leerling die alleen vervoer vergoed krijgt naar een school op 120 kilometer van zijn huis. Hij krijgt het vervoer naar een dichterbij gelegen speciale school in België niet vergoed.

Hardheidsclausule.

Volgens de minister gaat het hier om een uitzonderlijk geval. Voor deze gevallen geldt dat gemeenten gebruik kunnen maken van de hardheidsclausule in de verordening. Gemeenten kunnen dus zelf besluiten of zij het vervoer naar het buitenland bekostigen.

De VNG raadt bekostiging van vervoer naar scholen in het buitenland in principe af, tenzij het om een uitzonderlijke situatie gaat. Dan kan van de hardheidsclausule gebruik gemaakt worden.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.