rechtbank, uitspraak

Faillissement dreigt voor Fries taxibedrijf wegens conflict met Alliade

Het conflict tussen zorgkoepel Alliade en taxibedrijf Oenema dreigt het Friesche taxibedrijf in het faillissement te storten. Als Alliade blijft weigeren de laatste rekening van 500.000 euro te voldoen, kan Oenema haar onderaannemers en personeel niet betalen. Donderdag diende een kort geding waarin Oenema betaling eist. Ook diverse onderaannemers zijn daar de dupe van.

Het cliëntenvervoer van Alliade (Talant en Meriant) ging op 1 september over van Oenema en Witteveen naar Klomp. Onlangs ontstond er een conflict. Volgens Alliade heeft Oenema mogelijk meer vervoerstijd gefactureerd dan in werkelijkheid was gereden. Dat zou blijken uit een vergelijking met de gegevens van de nieuwe vervoerder.

Onderzoek

Alliade wil eerst een onderzoek instellen en schort de betaling op van de laatste factuur van vijf ton. Oenema weigert de rittenstaten te overhandigen. Want als de resterende 5 ton niet snel wordt uitbetaald, dreigt faillissement. Het cliëntenvervoer van Alliade vormde tot voor kort de helft van de jaaromzet – en ook zijn de onderaannemers nog niet betaald. Bij Talant moeten dagelijks 1400 cliënten van de ene naar de andere plek.

De helft van de openstaande 500.000 euro komt direct toe aan onderaannemers van Oenema, bleek gisteren tijdens een kort geding voor de Leeuwarder rechtbank. Het betreft kleinere taxibedrijven als Taxi Kijlstra, Taxi Moll, Javo Taxi en Taxi Kort. Alle hebben ze rekeningen bij Oenema openstaan. Maar ook die heeft alle betalingen moeten opschorten.

Betaling

Twijfels zijn onvoldoende grond voor opschorting van betaling, zei advocaat Joost van de Wetering van Infense Advocaten. Hij vertegenwoordigt Oenema in deze kwesite. De suggesties van factuurfraude noemde hij ‘ongepast en onbehoorlijk’.

Update 13 oktober: Oenema heeft het kort geding gewonnen. Talant moet betalen.

Lees ook:

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “Faillissement dreigt voor Fries taxibedrijf wegens conflict met Alliade”

Duco Douwstra|10.10.14|10:17

Hier het gehele artikel uit de Leeuwarder Courant.Welke taxiondernemers kunnen elkaar nog recht in de ogen aankijken en hoe heeft het zever kunnen komen.Voor 1965 bestond het schoolkinderen vervoer nog helemaal niet. Dus ik vroeg mij al jaren af hoelang dit steeds verder uitdijende vervoer nog stand zou houden, de strijd om al het gesubsidieerde vervoer is inmiddels moordend,Of wordt illegaal gedaan https://docs.google.com/document/d/1b4jqALlJN6NmbXuMnQHJpJNrv5cJ4P4hAbzuuFW4D90/edit?usp=sharing

Jan Pastoor|10.10.14|10:38

whahhhhah dat gaat allemaaal mooi daar,,, dit was te verwachetn,,,allen sterkte gewenst!!!!!!!!

Rodney Barten|10.10.14|11:10

Hoe is het mogelijk dat er een rekening open staat van 500.000 euro op een jaar omzet van een miljoen? Hoezo risico nemen.

Ton van Dalfsen|10.10.14|17:29

Volgens mij stinkt het daar aan alle kanten

leon janssen|11.10.14|15:25

Dit is toch gewoon te erg voor woorden..
Ben zelf actief in de rijschoolbranche & dacht dat wij het al moeilijk hadden, maar blijkbaar is dit niks vergeleken met de taxibranche.
Nou veel sterkte