Kort geding tegen gunning doelgroepenvervoer Noordoost-Friesland

Onlangs werd het doelgroepenvervoer in Noordoost-Friesland gegund aan vier taxibedrijven. Die voorlopige gunning zal  via een kort geding voor de rechter worden bestreden. In aanloop naar die procedure wordt de voorlopige gunning echter niet ingetrokken, zo heeft de opdrachtgever laten weten. In de ogen van Waaksma hebben andere inschrijvers in strijd met de voorschriften gehandeld door onder de kostprijs in te schrijven.

Zes gemeenten in Friesland hebben hun doelgroepenvervoer voor de komende jaren voorlopig gegund aan vier verschillende vervoerders. Het gaat om VMNN, Taxi- en Bergingsbedrijf Dorenbos, Taxicentrale Witteveen en Taxi- en touringcarcentrale Noord Oost Friesland. Eerder werd de regie op het doelgroepenvervoer in dit deel van de provincie al gegund aan Connexxion. De opdrachten betreffen het doelgroepenvervoer in de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollummerland en Tytsjerksteradiel.

Motie: aanbesteding intrekken

De gunning van het vervoer aan deze partijen is met name tegen het zere been van Taxibedrijf Waaksma, momenteel in een deel van het gebied de vervoerder van dienst. In de gecombineerde aanbesteding valt Waaksma buiten de boot. Om toch de 220 medewerkers aan het werk te houden, probeert het bedrijf de gunning ongedaan te maken. Daarvoor wordt de juridische weg bewandeld: op 18 mei dient het kort geding, zo melden diverse Friese media.

Taxibedrijf Waaksma heeft onder meer de gehele gemeenteraad van Achtkarspelen achter zich. Die diende een motie in om de voorlopige gunning in aanloop naar het kort geding ongedaan te maken. Dat lukte echter niet. Pytsje de Graaf, voorzitter van Bedrijfsvoeringsorganisatie Mobiliteitsbureau Noordoost-Friesland, reageerde in een brief terughoudend maar afwijzend op het idee om de aanbesteding in te trekken.

Deskundig aanbestedingsteam

“De verschillende raadsleden en partijen van Achtkarspelen waren duidelijk in hun verklaringen. Wij respecteren dat als bestuur. De zaken die genoemd worden – kwaliteit van de dienstverlening, medewerkers, ruimte voor lokale en regionale bedrijven – zijn onderwerpen waar wij binnen de wettelijke mogelijkheden zoveel mogelijk op ingezet hebben. Dat vonden en vinden wij ook heel belangrijk”, aldus De Graaf.

“De uitkomst van een aanbestedingsprocedure is vooraf niet te voorspellen”, vervolgt De Graaf. “Wij vinden dat wij een proces doorlopen hebben met een deskundig aanbestedingsteam en een beoordelingsteam (dat bestond uit medewerkers van gemeenten en provincie) dat zorgvuldig heeft beoordeeld. Het is aan de rechter om daar nu een oordeel over te geven. Daarom zijn we nu ook terughoudend in onze reactie. We willen de belangen van de verschillende partijen in de juridische procedure geen schade toebrengen.”

Lees ook: Doelgroepenvervoer Noordoost Friesland gegund aan vier taxibedrijven

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Kort geding tegen gunning doelgroepenvervoer Noordoost-Friesland | TaxiPro

Kort geding tegen gunning doelgroepenvervoer Noordoost-Friesland

Onlangs werd het doelgroepenvervoer in Noordoost-Friesland gegund aan vier taxibedrijven. Die voorlopige gunning zal  via een kort geding voor de rechter worden bestreden. In aanloop naar die procedure wordt de voorlopige gunning echter niet ingetrokken, zo heeft de opdrachtgever laten weten. In de ogen van Waaksma hebben andere inschrijvers in strijd met de voorschriften gehandeld door onder de kostprijs in te schrijven.

Zes gemeenten in Friesland hebben hun doelgroepenvervoer voor de komende jaren voorlopig gegund aan vier verschillende vervoerders. Het gaat om VMNN, Taxi- en Bergingsbedrijf Dorenbos, Taxicentrale Witteveen en Taxi- en touringcarcentrale Noord Oost Friesland. Eerder werd de regie op het doelgroepenvervoer in dit deel van de provincie al gegund aan Connexxion. De opdrachten betreffen het doelgroepenvervoer in de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollummerland en Tytsjerksteradiel.

Motie: aanbesteding intrekken

De gunning van het vervoer aan deze partijen is met name tegen het zere been van Taxibedrijf Waaksma, momenteel in een deel van het gebied de vervoerder van dienst. In de gecombineerde aanbesteding valt Waaksma buiten de boot. Om toch de 220 medewerkers aan het werk te houden, probeert het bedrijf de gunning ongedaan te maken. Daarvoor wordt de juridische weg bewandeld: op 18 mei dient het kort geding, zo melden diverse Friese media.

Taxibedrijf Waaksma heeft onder meer de gehele gemeenteraad van Achtkarspelen achter zich. Die diende een motie in om de voorlopige gunning in aanloop naar het kort geding ongedaan te maken. Dat lukte echter niet. Pytsje de Graaf, voorzitter van Bedrijfsvoeringsorganisatie Mobiliteitsbureau Noordoost-Friesland, reageerde in een brief terughoudend maar afwijzend op het idee om de aanbesteding in te trekken.

Deskundig aanbestedingsteam

“De verschillende raadsleden en partijen van Achtkarspelen waren duidelijk in hun verklaringen. Wij respecteren dat als bestuur. De zaken die genoemd worden – kwaliteit van de dienstverlening, medewerkers, ruimte voor lokale en regionale bedrijven – zijn onderwerpen waar wij binnen de wettelijke mogelijkheden zoveel mogelijk op ingezet hebben. Dat vonden en vinden wij ook heel belangrijk”, aldus De Graaf.

“De uitkomst van een aanbestedingsprocedure is vooraf niet te voorspellen”, vervolgt De Graaf. “Wij vinden dat wij een proces doorlopen hebben met een deskundig aanbestedingsteam en een beoordelingsteam (dat bestond uit medewerkers van gemeenten en provincie) dat zorgvuldig heeft beoordeeld. Het is aan de rechter om daar nu een oordeel over te geven. Daarom zijn we nu ook terughoudend in onze reactie. We willen de belangen van de verschillende partijen in de juridische procedure geen schade toebrengen.”

Lees ook: Doelgroepenvervoer Noordoost Friesland gegund aan vier taxibedrijven

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.