Taxiwerq, leerlingenvervoer

Leerlingenvervoer valt stil na nieuwe coronamaatregelen

Foto aangeleverd door Taxiwerq

Door nieuwe maatregelen tegen het coronavirus gaan scholen dicht en komt het leerlingenvervoer tot stilstand. Brancheorganisatie KNV verwacht niet dat vervoerders acuut in de financiële problemen komen, maar hoopt wel dat gemeenten het uitvallende vervoer ‘gewoon’ grotendeels vergoeden. “Geen enkel bedrijf kan een omzetverlies van 60 tot 80 procent opvangen.”

De afgelopen week kwam de regering meerdere malen met maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te helpen tegengaan. Waar eerst werd volstaan met geen handen schudden, werden later alle evenementen met meer dan 100 mensen geschrapt. Ook werd iedereen opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken. Nu is dus besloten dat alle scholen, horecagelegenheden en sportclubs voorlopig op slot gaan. Dat betekent ook dat er tot en met 6 april niet of nauwelijks leerlingenvervoer zal worden gereden. En dat in een sector waar het risico voor niet gereden ritten doorgaans volledig bij de vervoerders ligt.

Rest vervoer valt ook weg

“De uitval in het leerlingenvervoer was al begonnen doordat er minder leerlingen reisden afgelopen week”, legt Hubert Andela van KNV Zorgvervoer en Taxi. “Nu valt de rest ook weg. Alleen leerlingen van ouders met vitale beroepen worden nog vervoerd, dus we moeten afwachten wat er overblijft.” KNV deed afgelopen week al een dringend beroep op gemeenten: dus betaal de vervoerders ook voor niet gereden ritten. Dat gebeurt normaliter namelijk niet, maar er is nu sprake van een overmachtsituatie.

Het voorstel is dat gemeenten, zorginstellingen en zorgverzekeraars tenminste 80 procent van de normale vergoeding voor het vervoer betalen. Gebeurt dat niet, dan komt het voorbestaan van het zorgvervoer in Nederland in gevaar. aldus KNV. “Onze oproep wordt door de nieuwe maatregelen van het kabinet zo mogelijk nog dringender”, stelt Andela. FNV Taxi steunt de oproep.

Financiële problemen voorkomen

Omdat het gros van de vervoerders met betalingstermijnen van vier tot zes weken werkt, zal het volgens de brancheorganisatie ook ongeveer zo lang duren voor de bedrijven echt in financiële problemen komen. Andela verwacht daarom ook niet dat veel bedrijven acuut in nood raken. Maar om dat soort problemen te voorkomen, moet er wat KNV betreft een compensatieregeling op tafel liggen. “Geen enkel bedrijf kan een omzetverlies van 60 tot 80 procent opvangen”, stelt Andela.

De komende weken vinden daarom gesprekken plaats met het kabinet, via werkgeversorganisatie VNO-NCW. “Het kabinet heeft de gemeenten niet aan een touwtje, maar kan lagere overheden wel oproepen om de lopende kosten van opdrachtnemers voor hun rekening te nemen en zo de economie draaiende te houden.” Intussen adviseert KNV zijn leden ook om het uitgevallen vervoer gewoon te factureren voor 80 procent van het normale tarief, terwijl waar mogelijk werktijdverkorting voor het personeel moet worden aangevraagd.

TaxiPro houdt een dossier bij met alle artikelen over de coronacrisis in het taxi- en zorgvervoer. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “Leerlingenvervoer valt stil na nieuwe coronamaatregelen”

Henk de Vries|16.03.20|12:41

Ik rij geen leerlingen maar hoofdzakelijk Valys en ook daar merken we het minimale aanbod van klanten.Ook voor mij wordt het spannend wat mijn werkgever gaat doen.k steun wel de collega,s in het leerlingen vervoer.

Piet Engelen|18.03.20|15:08

HEB ALLE VERTROUWEN DAT TAXI DE LEEUW DIT VOOR MIJ EN MIJN COLLEGA,S GOED OPLOST

Leerlingenvervoer valt stil na nieuwe coronamaatregelen | TaxiPro
Taxiwerq, leerlingenvervoer

Leerlingenvervoer valt stil na nieuwe coronamaatregelen

Foto aangeleverd door Taxiwerq

Door nieuwe maatregelen tegen het coronavirus gaan scholen dicht en komt het leerlingenvervoer tot stilstand. Brancheorganisatie KNV verwacht niet dat vervoerders acuut in de financiële problemen komen, maar hoopt wel dat gemeenten het uitvallende vervoer ‘gewoon’ grotendeels vergoeden. “Geen enkel bedrijf kan een omzetverlies van 60 tot 80 procent opvangen.”

De afgelopen week kwam de regering meerdere malen met maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te helpen tegengaan. Waar eerst werd volstaan met geen handen schudden, werden later alle evenementen met meer dan 100 mensen geschrapt. Ook werd iedereen opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken. Nu is dus besloten dat alle scholen, horecagelegenheden en sportclubs voorlopig op slot gaan. Dat betekent ook dat er tot en met 6 april niet of nauwelijks leerlingenvervoer zal worden gereden. En dat in een sector waar het risico voor niet gereden ritten doorgaans volledig bij de vervoerders ligt.

Rest vervoer valt ook weg

“De uitval in het leerlingenvervoer was al begonnen doordat er minder leerlingen reisden afgelopen week”, legt Hubert Andela van KNV Zorgvervoer en Taxi. “Nu valt de rest ook weg. Alleen leerlingen van ouders met vitale beroepen worden nog vervoerd, dus we moeten afwachten wat er overblijft.” KNV deed afgelopen week al een dringend beroep op gemeenten: dus betaal de vervoerders ook voor niet gereden ritten. Dat gebeurt normaliter namelijk niet, maar er is nu sprake van een overmachtsituatie.

Het voorstel is dat gemeenten, zorginstellingen en zorgverzekeraars tenminste 80 procent van de normale vergoeding voor het vervoer betalen. Gebeurt dat niet, dan komt het voorbestaan van het zorgvervoer in Nederland in gevaar. aldus KNV. “Onze oproep wordt door de nieuwe maatregelen van het kabinet zo mogelijk nog dringender”, stelt Andela. FNV Taxi steunt de oproep.

Financiële problemen voorkomen

Omdat het gros van de vervoerders met betalingstermijnen van vier tot zes weken werkt, zal het volgens de brancheorganisatie ook ongeveer zo lang duren voor de bedrijven echt in financiële problemen komen. Andela verwacht daarom ook niet dat veel bedrijven acuut in nood raken. Maar om dat soort problemen te voorkomen, moet er wat KNV betreft een compensatieregeling op tafel liggen. “Geen enkel bedrijf kan een omzetverlies van 60 tot 80 procent opvangen”, stelt Andela.

De komende weken vinden daarom gesprekken plaats met het kabinet, via werkgeversorganisatie VNO-NCW. “Het kabinet heeft de gemeenten niet aan een touwtje, maar kan lagere overheden wel oproepen om de lopende kosten van opdrachtnemers voor hun rekening te nemen en zo de economie draaiende te houden.” Intussen adviseert KNV zijn leden ook om het uitgevallen vervoer gewoon te factureren voor 80 procent van het normale tarief, terwijl waar mogelijk werktijdverkorting voor het personeel moet worden aangevraagd.

TaxiPro houdt een dossier bij met alle artikelen over de coronacrisis in het taxi- en zorgvervoer. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “Leerlingenvervoer valt stil na nieuwe coronamaatregelen”

Henk de Vries|16.03.20|12:41

Ik rij geen leerlingen maar hoofdzakelijk Valys en ook daar merken we het minimale aanbod van klanten.Ook voor mij wordt het spannend wat mijn werkgever gaat doen.k steun wel de collega,s in het leerlingen vervoer.

Piet Engelen|18.03.20|15:08

HEB ALLE VERTROUWEN DAT TAXI DE LEEUW DIT VOOR MIJ EN MIJN COLLEGA,S GOED OPLOST