
Munckhof-directeur aan politiek: blijf budget vrijmaken voor doelgroepenvervoer
Door de coronacrisis heeft Munckhof Taxi, net als de andere vervoersbedrijven, al met veel strubbelingen te maken gehad. Met de Tweede Kamerverkiezingen op komst roept directeur Jos Poortinga de politiek op om voldoende budget te blijven vrijmaken voor het professionele doelgroepenvervoer. De crisis heeft volgens hem het belang van dit vervoer alleen maar duidelijker gemaakt.
Dit kwam aan bod in TaxiPro TV, waar Poortinga te gast was. Als directeur van een van de grootste personenvervoerders van Nederland blikte hij in de uitzending terug op de afgelopen twaalf maanden die in teken stonden van de coronapandemie. Ondanks de moeilijke tijd die de branche hierdoor nu doormaakt, heeft Poortinga goede hoop voor de toekomst van het doelgroepenvervoer.
Onrust door terugval en veranderingen
Volgens hem heerst er binnen zijn bedrijf sinds de coronacrisis vooral meer onrust op veel vlakken: “Dat heeft alles te maken met het teruggevallen vervoersvolume. Ook de wisselingen hierin vragen heel veel van de organisatie, de planning en de chauffeurs.” Hij legt uit dat het bedrijf niet heeft hoeven reorganiseren, maar om zich aan te kunnen passen aan de veranderende situatie wel steeds flexibel moet blijven.
Er is in vergelijking met de situatie voor corona veel minder sprake van structuur in het vervoer. Als voorbeeld noemt Poortinga het leerlingenvervoer dat onlangs weer is opgestart. Hier komt volgende week ook het voortgezet onderwijs bij: “Zij mogen min of meer zelf bepalen hoe zij hun dagen gaan indelen en hoe ze dat gaan organiseren, wat uiteindelijk ook weer allerlei gevolgen heeft voor het vervoer”. Zonder richtlijn gaat het hierbij om maatwerk, wat volgens hem de structuur van het vervoer niet ten goede komt.
Tijdelijke oplossingen
Toch blijft de directeur van het vervoersbedrijf positief. Munckhof heeft in het afgelopen jaar verschillende activiteiten ondernomen om zichzelf door de crisis te loodsen. Zo zijn ze onder andere bezig geweest met het rondbrengen van coronamonsters en beschermingsmiddelen, maar ook van bloemen en asperges.
Daarnaast zoekt het bedrijf samenwerking met de GGD’s. Zo is het nu verantwoordelijk voor het pendelvervoer rondom vaccinatielocaties die minder goed bereikbaar zijn. Op deze manieren proberen zij medewerkers zo veel mogelijk aan het werk te houden.
Budget voor doelgroepenvervoer behouden
Deze oplossingen zijn echter tijdelijk, en behoren niet tot de kernactiviteit van Munckhof. Binnen de sector heerst er daarbij ook angst over het behoud van het doelgroepenvervoer. Volgens Poortinga is deze angst begrijpelijk, maar is het belang van het doelgroepenvervoer tijdens de crisis ook heel erg naar voren gekomen: “We zijn een heel relevant onderdeel van de zorgketen, dat is wel eens onderschat.”
Volgens hem hebben de overheid en de opdrachtgevers beseft dat als dit vervoer wegvalt, er problemen ontstaan. Hij meent dat de sector mede daarom door hen op de been is gehouden. Zijn oproep aan de politiek met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen zou dan ook zijn om dit gevoel vast te houden: “We hebben nu allemaal gezien hoe belangrijk het is, zorg ook dat we het de komende jaren op een professionele manier kunnen blijven doen”. Volgens Poortinga moet hier budget voor zijn en blijven.
Bekijk het hele interview met Jos Poortinga hieronder.
Het is te hopen dat de politiek oog heeft voor de gehele Taxibranche, dus niet alleen voor de grootste vervoerders.
Vervoerders van aanbesteed vervoer zijn bovendien al gedeeltelijk gecompenseerd.
Er is meer dan alleen contract vervoer.
Het aanbesteed vervoer moet juist op de schop om weer een eerlijke kans te geven aan de lokale bedrijven en keuze vrijheid aan de passagiers.
@ Peter, JUIST KAN HET NIET BETER FORMULEREN !!!!!!!!!!!!