HaltetaxiRRReis, Gelderland

Nieuwe haltetaxidienst in Gelderland gegund aan Qarin

Impressie van de haltetaxi. Foto: Paul Pietersen, Qarin

Het aanvullend openbaar vervoer in Gelderland wordt vanaf 3 april 2022 verzorgd met halte-tot-haltetaxi’s. De dienst genaamd HaltetaxiRRReis is gegund aan Qarin. De voorbereidingen voor de introductie van deze deeltaxi’s kunnen daarmee van start gaan. 

Momenteel wordt het aanvullend openbaar vervoer, het OV-vangnet, uitgevoerd door de zes Gelderse regiotaxisystemen. Dit zou volgens de provincie echter niet goed werken, omdat slechts 4 procent van de reizigers hier gebruik van maakt. Woordvoerder Petra Borsboom legt uit dat het hierbij veelal gaat om mensen die de dienst toevallig kennen of er op gewezen worden omdat ze net geen wmo-indicatie krijgen.

Om wel een volwaardige aanvulling op het openbaar vervoer te hebben, wordt in april het halte-tot-haltesysteem geïntroduceerd. Dit moet meer gericht zijn op het voor- en natransport van het reguliere openbaar vervoer. Bovendien rijdt de haltetaxi naar treinstations binnen een straal van 15 kilometer op het moment dat de buurtbus of ‘reguliere bus’ niet meer rijdt.

Mensen in een rolstoel of met een andere beperking, die wel zelfstandig willen en kunnen reizen met het reguliere OV, kunnen de haltetaxi pakken. De regiotaxi blijft daarnaast van deur-tot-deur rijden. Hoewel de Regionale Adviesraad Doelgroepenvervoer Arnhem-Nijmegen juist pleitte voor de integratie van het aanvullend openbaar vervoer en het regiotaxivervoer, is het plan onveranderd gebleven. De provincie stelt dat beide vervoerssystemen hiermee worden geoptimaliseerd.

Investeren in de toekomst in zware tijd

“De gunning voor de haltetaxi is een mooie mijlpaal”, aldus Jan van der Meer, gedeputeerde openbaar vervoer. “In deze tijd waarin de vervoerders, hun medewerkers én de overheid alles op alles moeten zetten om het openbaar vervoer door te laten rijden, investeren we juist in de toekomst.” De deeltaxidienst verbindt volgens Van der Meer mensen in Gelderland met het OV en zorgt voor een goede bereikbaarheid van het landelijke gebied. “We krijgen hiermee een belangrijke flexibele schakel voor reizen met het vervoerssysteem.”

Inschrijvingen zijn beoordeeld op basis van de uitwerking van het vervoersconcept haltetaxi. Daarnaast kon er gescoord worden op allerlei andere aspecten, met steeds de behoeften van de reizigers centraal. Het gemak waarmee de reiziger de reis kan plannen en betalen stond hierbij volgens de provincie voorop. Daarnaast was ook een korte wachttijd en belangrijk criterium in de aanbesteding.

Bereidheid, energie en visie

De provincie stelt dat zij er vertrouwen in heeft met Qarin een goede en professionele partner te hebben gevonden die de bereidheid, energie en visie heeft om het concept haltetaxi verder te ontwikkelen naar een flexibel en samenhangend openbaar vervoersysteem. Het contract heeft een waarde van 2 miljoen euro per jaar.

Paul Pietersen van Qarin legt uit dat het hun visie is om te komen tot een geïntegreerd systeem waarbij alle mobiliteitsaanbieders samenwerken, om zo de hele keten van de reis van de klant te versterken. “Deze opdracht sluit hier naadloos op aan. Qarin is trots HaltetaxiRRReis samen met de provincie te mogen ontwikkelen. Het is een innovatief concept dat een mooie aanvulling is op het OV in de provincie.”

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “Nieuwe haltetaxidienst in Gelderland gegund aan Qarin”

Stevie W|09.01.22|14:25

Weer een schakel ertussen, in een tijd waar het al lastig is voldoende personeel te vinden en te behouden denkt de Provincie Gelderland het wiel opnieuw te moeten uitvinden.

Nieuwe haltetaxidienst in Gelderland gegund aan Qarin | TaxiPro
HaltetaxiRRReis, Gelderland

Nieuwe haltetaxidienst in Gelderland gegund aan Qarin

Impressie van de haltetaxi. Foto: Paul Pietersen, Qarin

Het aanvullend openbaar vervoer in Gelderland wordt vanaf 3 april 2022 verzorgd met halte-tot-haltetaxi’s. De dienst genaamd HaltetaxiRRReis is gegund aan Qarin. De voorbereidingen voor de introductie van deze deeltaxi’s kunnen daarmee van start gaan. 

Momenteel wordt het aanvullend openbaar vervoer, het OV-vangnet, uitgevoerd door de zes Gelderse regiotaxisystemen. Dit zou volgens de provincie echter niet goed werken, omdat slechts 4 procent van de reizigers hier gebruik van maakt. Woordvoerder Petra Borsboom legt uit dat het hierbij veelal gaat om mensen die de dienst toevallig kennen of er op gewezen worden omdat ze net geen wmo-indicatie krijgen.

Om wel een volwaardige aanvulling op het openbaar vervoer te hebben, wordt in april het halte-tot-haltesysteem geïntroduceerd. Dit moet meer gericht zijn op het voor- en natransport van het reguliere openbaar vervoer. Bovendien rijdt de haltetaxi naar treinstations binnen een straal van 15 kilometer op het moment dat de buurtbus of ‘reguliere bus’ niet meer rijdt.

Mensen in een rolstoel of met een andere beperking, die wel zelfstandig willen en kunnen reizen met het reguliere OV, kunnen de haltetaxi pakken. De regiotaxi blijft daarnaast van deur-tot-deur rijden. Hoewel de Regionale Adviesraad Doelgroepenvervoer Arnhem-Nijmegen juist pleitte voor de integratie van het aanvullend openbaar vervoer en het regiotaxivervoer, is het plan onveranderd gebleven. De provincie stelt dat beide vervoerssystemen hiermee worden geoptimaliseerd.

Investeren in de toekomst in zware tijd

“De gunning voor de haltetaxi is een mooie mijlpaal”, aldus Jan van der Meer, gedeputeerde openbaar vervoer. “In deze tijd waarin de vervoerders, hun medewerkers én de overheid alles op alles moeten zetten om het openbaar vervoer door te laten rijden, investeren we juist in de toekomst.” De deeltaxidienst verbindt volgens Van der Meer mensen in Gelderland met het OV en zorgt voor een goede bereikbaarheid van het landelijke gebied. “We krijgen hiermee een belangrijke flexibele schakel voor reizen met het vervoerssysteem.”

Inschrijvingen zijn beoordeeld op basis van de uitwerking van het vervoersconcept haltetaxi. Daarnaast kon er gescoord worden op allerlei andere aspecten, met steeds de behoeften van de reizigers centraal. Het gemak waarmee de reiziger de reis kan plannen en betalen stond hierbij volgens de provincie voorop. Daarnaast was ook een korte wachttijd en belangrijk criterium in de aanbesteding.

Bereidheid, energie en visie

De provincie stelt dat zij er vertrouwen in heeft met Qarin een goede en professionele partner te hebben gevonden die de bereidheid, energie en visie heeft om het concept haltetaxi verder te ontwikkelen naar een flexibel en samenhangend openbaar vervoersysteem. Het contract heeft een waarde van 2 miljoen euro per jaar.

Paul Pietersen van Qarin legt uit dat het hun visie is om te komen tot een geïntegreerd systeem waarbij alle mobiliteitsaanbieders samenwerken, om zo de hele keten van de reis van de klant te versterken. “Deze opdracht sluit hier naadloos op aan. Qarin is trots HaltetaxiRRReis samen met de provincie te mogen ontwikkelen. Het is een innovatief concept dat een mooie aanvulling is op het OV in de provincie.”

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “Nieuwe haltetaxidienst in Gelderland gegund aan Qarin”

Stevie W|09.01.22|14:25

Weer een schakel ertussen, in een tijd waar het al lastig is voldoende personeel te vinden en te behouden denkt de Provincie Gelderland het wiel opnieuw te moeten uitvinden.