Rolstoelbus

Maximering in zorgvervoer tegen advies van RIVM in opgeheven

Foto: iStock / Caboclin onbeperkt gebruik)

Hoewel het advies van het RIVM om een maximale bezettingsgraad van twee derde te hanteren in de wmo-taxi nog steeds geldt, hebben KNV en vakbonden FNV en CNV de maximering maandag met onmiddellijke ingang laten vervallen in het sectorprotocol. De situatie in het zorgvervoer zou hierdoor, nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, namelijk onhoudbaar zijn.

Het kabinet heeft vorige week de coronamaatregelen verder versoepeld. De vraag naar taxivervoer neemt hierdoor verder toe. Vanwege het chauffeurstekort in de taxibranche dreigen vervoerders in het zorgvervoer hierdoor echter te weinig capaciteit te hebben om aan de vraag te kunnen voldoen. Wat de situatie voor de ondernemers bovendien bemoeilijkt was dat er volgens de protocollen voor het zorgvervoer maximaal twee derde van het voertuig gebruikt mag worden.

Grotere problemen voorkomen

De werkgeversorganisatie en de vakbonden hebben de protocollen altijd opgesteld in lijn met het advies van het RIVM. Op basis van berichtgeving van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werd echter duidelijk dat het advies over de maximering in de bezetting voorlopig onveranderd zou blijven. Om grotere problemen in het zorgvervoer te voorkomen en vervoerders in staat te stellen om mee op te kunnen schalen met de vraag, hebben KNV, FNV en CNV gezamenlijk besloten om de maximering in bezetting zoals opgenomen in het sectorprotocol zorgvervoer vanaf achttien jaar te laten vervallen.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

4 reacties op “Maximering in zorgvervoer tegen advies van RIVM in opgeheven”

Tiny van Miltenburg-Hoogland|22.02.22|13:35

En hoe zit het met de mondkapjes voor chauffeur en passagiers?

Irma HM|22.02.22|17:22

idd Tiny goeie vraag. wij rijden contractvervoer en dus continue dezelfde groepen mensen Die nagenoeg allemaal geboosterd zijn. .. vallen wij nu in HET OPENBAAR VERVOER OF……..

Marco van der Spek-Stikkelorum|23.02.22|08:45

Zie informatie rijksoverheid bij pagina over verkeer en vervoer en extra pagina over taxi
Zie Wetgeving personenvervoer 2000

De antwoorden op beide vragen:
@tiny: de mondkapjes blijven in ieder geval verplicht voor chauffeurs en in bijna alle gevallen voor de passagier
@Irma: contractvervoer valt onder openbaar vervoer

D.j. Huppelde|24.02.22|12:11

als het onder het openbaar vervoer valt dan mag het loon ook conform het openbaar vervoer zijn

Maximering in zorgvervoer tegen advies van RIVM in opgeheven | TaxiPro
Rolstoelbus

Maximering in zorgvervoer tegen advies van RIVM in opgeheven

Foto: iStock / Caboclin onbeperkt gebruik)

Hoewel het advies van het RIVM om een maximale bezettingsgraad van twee derde te hanteren in de wmo-taxi nog steeds geldt, hebben KNV en vakbonden FNV en CNV de maximering maandag met onmiddellijke ingang laten vervallen in het sectorprotocol. De situatie in het zorgvervoer zou hierdoor, nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, namelijk onhoudbaar zijn.

Het kabinet heeft vorige week de coronamaatregelen verder versoepeld. De vraag naar taxivervoer neemt hierdoor verder toe. Vanwege het chauffeurstekort in de taxibranche dreigen vervoerders in het zorgvervoer hierdoor echter te weinig capaciteit te hebben om aan de vraag te kunnen voldoen. Wat de situatie voor de ondernemers bovendien bemoeilijkt was dat er volgens de protocollen voor het zorgvervoer maximaal twee derde van het voertuig gebruikt mag worden.

Grotere problemen voorkomen

De werkgeversorganisatie en de vakbonden hebben de protocollen altijd opgesteld in lijn met het advies van het RIVM. Op basis van berichtgeving van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werd echter duidelijk dat het advies over de maximering in de bezetting voorlopig onveranderd zou blijven. Om grotere problemen in het zorgvervoer te voorkomen en vervoerders in staat te stellen om mee op te kunnen schalen met de vraag, hebben KNV, FNV en CNV gezamenlijk besloten om de maximering in bezetting zoals opgenomen in het sectorprotocol zorgvervoer vanaf achttien jaar te laten vervallen.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

4 reacties op “Maximering in zorgvervoer tegen advies van RIVM in opgeheven”

Tiny van Miltenburg-Hoogland|22.02.22|13:35

En hoe zit het met de mondkapjes voor chauffeur en passagiers?

Irma HM|22.02.22|17:22

idd Tiny goeie vraag. wij rijden contractvervoer en dus continue dezelfde groepen mensen Die nagenoeg allemaal geboosterd zijn. .. vallen wij nu in HET OPENBAAR VERVOER OF……..

Marco van der Spek-Stikkelorum|23.02.22|08:45

Zie informatie rijksoverheid bij pagina over verkeer en vervoer en extra pagina over taxi
Zie Wetgeving personenvervoer 2000

De antwoorden op beide vragen:
@tiny: de mondkapjes blijven in ieder geval verplicht voor chauffeurs en in bijna alle gevallen voor de passagier
@Irma: contractvervoer valt onder openbaar vervoer

D.j. Huppelde|24.02.22|12:11

als het onder het openbaar vervoer valt dan mag het loon ook conform het openbaar vervoer zijn