Rolstoelbus. Foto: iStock / Martin Bowra

KNV roept RIVM op advies maximale bezetting zorgvervoer in te trekken

Een chauffeur helpt de inzittende. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Martin Bowra

Nu Nederland verder opengaat, dreigen ondernemers in het zorgvervoer te weinig capaciteit te hebben om aan de vervoersvraag te voldoen. Op dit moment mag namelijk maximaal twee derde van een voertuig gebruikt worden, in lijn met eerder advies van het RIVM. Voorzitter van KNV Bertho Eckhardt pleit ervoor dat dit advies opnieuw wordt bekeken en indien mogelijk wordt ingetrokken.

Het RIVM adviseerde op 15 december 2021 om capaciteitsbeperkende maatregelen voor het zorgvervoer te handhaven, omdat een groot deel van de gebruikers tot de risicogroepen behoort. Vanwege de kwetsbaarheid van de cliënten hanteren de zorgvervoerondernemers dit advies volgens KNV consequent als regel. Bovendien is het advies opgenomen in het sectorprotocol Zorgvervoer.

Vervoerders zagen de vraag naar zorgvervoer de afgelopen tijd al toenemen, omdat de maatschappij steeds verder open ging. Zo trokken onder andere de aantallen ritten in het vervoer van en naar ziekenhuizen aan omdat steeds meer reguliere zorg weer werd ingepland en ingehaald. KNV verwacht dat de vergaande versoepelingen van dinsdag de vraag nog verder doen toenemen.

Onhoudbare situatie

Omdat niet alle zitplaatsen in een voertuig gebruikt mogen worden, wordt het voor vervoerders echter een steeds moeilijkere opgave om aan deze vraag te kunnen voldoen. Er dienen meer chauffeurs en meer voertuigen ingezet te worden, maar deze zijn niet voorhanden. Dat leidt volgens de branchevereniging tot een onhoudbare situatie. In sommige delen van het land hebben de capaciteitsproblemen – zeker gedurende de piektijden in de ochtend en middag – al tot gevolg dat ritten later dan gepland, of in een enkel geval helemaal niet, gereden worden.

“Namens de ondernemers doe ik een dringend beroep op het RIVM om het advies van 15 december uiterlijk per 25 februari te heroverwegen en liefst zelfs in te trekken, zodat vervoerders weer optimaal aan de vervoersvraag kunnen voldoen”, stelt Eckhardt. “Vanzelfsprekend zullen vervoerders – zoals altijd – alles op alles zetten om het vervoer op een zo veilig mogelijke wijze te laten plaatsvinden.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “KNV roept RIVM op advies maximale bezetting zorgvervoer in te trekken”

Marco van der Spek-Stikkelorum|17.02.22|11:50

‘Namens de ondernemers’? Ik zou zeggen namens de gebruikers. Dit om twee redenen. Ten eerste omdat KNV in ondernemers enkel partijen ziet die (financiële) winst maken en ten tweede omdat de gebruikers behoefte hebben om meer gebruik te maken van het vervoer. Daarnaast zou ik graag zien dat we gebruikers (en dan met name die met een dergelijke indicatie) voorin weer op die plek mogen vervoeren in verband met het comfort wat dat biedt.

KNV roept RIVM op advies maximale bezetting zorgvervoer in te trekken | TaxiPro
Rolstoelbus. Foto: iStock / Martin Bowra

KNV roept RIVM op advies maximale bezetting zorgvervoer in te trekken

Een chauffeur helpt de inzittende. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Martin Bowra

Nu Nederland verder opengaat, dreigen ondernemers in het zorgvervoer te weinig capaciteit te hebben om aan de vervoersvraag te voldoen. Op dit moment mag namelijk maximaal twee derde van een voertuig gebruikt worden, in lijn met eerder advies van het RIVM. Voorzitter van KNV Bertho Eckhardt pleit ervoor dat dit advies opnieuw wordt bekeken en indien mogelijk wordt ingetrokken.

Het RIVM adviseerde op 15 december 2021 om capaciteitsbeperkende maatregelen voor het zorgvervoer te handhaven, omdat een groot deel van de gebruikers tot de risicogroepen behoort. Vanwege de kwetsbaarheid van de cliënten hanteren de zorgvervoerondernemers dit advies volgens KNV consequent als regel. Bovendien is het advies opgenomen in het sectorprotocol Zorgvervoer.

Vervoerders zagen de vraag naar zorgvervoer de afgelopen tijd al toenemen, omdat de maatschappij steeds verder open ging. Zo trokken onder andere de aantallen ritten in het vervoer van en naar ziekenhuizen aan omdat steeds meer reguliere zorg weer werd ingepland en ingehaald. KNV verwacht dat de vergaande versoepelingen van dinsdag de vraag nog verder doen toenemen.

Onhoudbare situatie

Omdat niet alle zitplaatsen in een voertuig gebruikt mogen worden, wordt het voor vervoerders echter een steeds moeilijkere opgave om aan deze vraag te kunnen voldoen. Er dienen meer chauffeurs en meer voertuigen ingezet te worden, maar deze zijn niet voorhanden. Dat leidt volgens de branchevereniging tot een onhoudbare situatie. In sommige delen van het land hebben de capaciteitsproblemen – zeker gedurende de piektijden in de ochtend en middag – al tot gevolg dat ritten later dan gepland, of in een enkel geval helemaal niet, gereden worden.

“Namens de ondernemers doe ik een dringend beroep op het RIVM om het advies van 15 december uiterlijk per 25 februari te heroverwegen en liefst zelfs in te trekken, zodat vervoerders weer optimaal aan de vervoersvraag kunnen voldoen”, stelt Eckhardt. “Vanzelfsprekend zullen vervoerders – zoals altijd – alles op alles zetten om het vervoer op een zo veilig mogelijke wijze te laten plaatsvinden.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “KNV roept RIVM op advies maximale bezetting zorgvervoer in te trekken”

Marco van der Spek-Stikkelorum|17.02.22|11:50

‘Namens de ondernemers’? Ik zou zeggen namens de gebruikers. Dit om twee redenen. Ten eerste omdat KNV in ondernemers enkel partijen ziet die (financiële) winst maken en ten tweede omdat de gebruikers behoefte hebben om meer gebruik te maken van het vervoer. Daarnaast zou ik graag zien dat we gebruikers (en dan met name die met een dergelijke indicatie) voorin weer op die plek mogen vervoeren in verband met het comfort wat dat biedt.