Pixabay - Rollator
Provinciale Statenverkiezingen

Helmond: gratis ‘verkiezingsritten’ naar stembureaus

Rollator. Foto ter illustratie. Foto: Pixabay/Filmbetrachter

Taxbus gaat inwoners van de gemeente Helmond met een beperking gratis vervoeren naar de stembureaus, op de dag van de Provinciale Statenverkiezingen. Dat meldt de gemeente Helmond op haar eigen website. Helmonders hebben voor deze dienst geen Wmo-vervoerspas nodig.

“Wij willen dat iedereen makkelijk kan stemmen, want iedere stem telt”, zegt de gemeente Helmond daarover. “Daarom bieden we gratis vervoer naar de stembureaus aan en zorgen we ervoor dat deze ook zo toegankelijk mogelijk zijn. Niet alleen voor wie slechter ter been is, maar ook voor slechtzienden.”

Verkiezingsritten

Vervoersbedrijf Taxbus zorgt volgens de gemeente rond de verkiezingsdag voor extra capaciteit, zodat de wachttijden zo kort mogelijk zijn. Inwoners die op 15 maart gebruik willen maken van deze vervoersdienst, dienen dat van te voren aan te geven. “Bij voorkeur enkele dagen vóór de verkiezingsdag.” Deze gratis ‘verkiezingsritten’ zijn speciaal in het leven geroepen voor mensen met een beperking. Denk hierbij aan inwoners met een chronische ziekte of mensen die slecht ter been zijn.

Stemhulp

Dat omtrent verkiezingen stemhulp voor veel mensen een groot issue is, bewijst de blinde Ferry Molenaar. Hij is om zijn stem uit te brengen afhankelijk van de bus. Medewerkers van het regionale openbaar vervoer hebben echter besloten op die dag te staken. Volgens Molenaar tast deze staking het democratische recht om te stemmen aan, zo meldt OVPro.

De Zeistenaar is daarom een petitie gestart, genaamd: ‘Breng het stemrecht niet in gevaar’. “Mensen met een beperking of handicap die afhankelijk zijn van stemhulpen, kunnen op 15 maart door de geplande stakingen in het streekvervoer niet of erg lastig hun stem uitbrengen. Sommige mensen zijn op door de staking niet eens meer in staat om hun stem uit te brengen”, aldus Molenaar. De petitie is inmiddels 2957 keer ondertekend.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.