Leerlingenvervoer, leerlingen, gordel
'Help Langeweg Veilig naar School'

College Moerdijk adviseert negatief over burgerinitiatief schoolvervoer

Foto ter illustratie.Foto: iStock/LightFieldStudios

Het college van burgemeester en wethouders (B&W) adviseert de Moerdijkse gemeenteraad niet tegemoet te komen aan het burgerinitiatief, genaamd Help Langeweg Veilig naar School. Volgens het gemeentebestuur is het initiatief in strijd is met artikel 4 van de Wet op Primair Onderwijs.

De ouders van in totaal 21 kinderen hebben op 17 januari een burgerinitiatief ingediend, genaamd Help Langeweg Veilig naar School. Het initiatief beschrijft de situatie van leerlingen die op de voormalige Mariaschool zaten, die inmiddels is gefuseerd met basisschool De Hoeksteen. De ouders maken zich zorgen over de veiligheid. “Voorheen gingen de kinderen zelfstandig naar school. Maar nu ze in een ander dorp op school zitten, is dat niet meer haalbaar”, zo staat er te lezen in het burgerinitiatief. “Zelfs met kinderen van groep 7 en 8 fietst een ouder mee naar school, omdat de route zo gevaarlijk is.”

De ouders stellen dat er twee gevaarlijke fietsroutes zijn. Gebruik van het openbaar vervoer is volgens hen ook geen optie, omdat de kinderen in dat geval of een kwartier te laat, of drie kwartier te vroeg op school arriveren. De initiatiefnemers hebben de gemeente Moerdijk daarom gevraagd om de vervoerskosten van een bus voor oud-leerlingen van de Mariaschool naar basisschool De Hoeksteen in Zevenbergsche Hoek, voor minimaal zes schooljaren te vergoeden.

Inrichtingseisen

Het college van B&W laat in een reactie aan de gemeenteraad weten dat het burgerinitiatief in strijd is met artikel 4 van de Wet op Primair Onderwijs. Mocht de gemeenteraad toch gehoor willen geven aan het voorstel, moet volgens het gemeentebestuur de huidige verordening leerlingenvervoer op de schop. “Het juridische uitgangspunt vanuit de huidige verordening, is dat vervoer naar school niet voor vergoeding in aanmerking komt als de afstand niet verder is dan zes kilometer.” Basisschool De Hoeksteen ligt volgens het college op minder dan zes kilometer afstand van Langeweg.

Wat de verkeersveiligheid betreft ziet het college ook geen problemen. Volgens het gemeentebestuur heeft een verkeersdeskundige de schoolroute van Langeweg naar Zevenbergsche Hoek ter plaatse beoordeeld. “De situatie is vergelijkbaar met andere schoolroutes in de gemeente, waarbij kinderen naar andere kernen moeten fietsen om naar school te kunnen komen. De weg voldoet verder aan alle geldende inrichtingseisen.”

Onderzoek

Het college heeft de gemeenteraad dan ook geadviseerd om niet aan het burgerinitiatief tegemoet te komen. “Verkeerskundig is het niet nodig en daarnaast is het niet uit te leggen dat we dit voor andere kinderen in vergelijkbare situaties niet doen.” Wel geeft het college aan nog te kunnen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de verkeersveiligheid voor schoolgaande jeugd te verbeteren.

Ondanks het negatieve advies van het college, heeft de voltallige gemeenteraad tijdens de laatste raadsvergadering toch ingestemd met een onderzoek. Dit onderzoek moet in kaart brengen welke (financiële) consequenties het aanpassen van de verordening leerlingenvervoer heeft. Voor de zomer moet daar meer duidelijkheid over zijn.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

College Moerdijk adviseert negatief over burgerinitiatief schoolvervoer | TaxiPro
Leerlingenvervoer, leerlingen, gordel
'Help Langeweg Veilig naar School'

College Moerdijk adviseert negatief over burgerinitiatief schoolvervoer

Foto ter illustratie.Foto: iStock/LightFieldStudios

Het college van burgemeester en wethouders (B&W) adviseert de Moerdijkse gemeenteraad niet tegemoet te komen aan het burgerinitiatief, genaamd Help Langeweg Veilig naar School. Volgens het gemeentebestuur is het initiatief in strijd is met artikel 4 van de Wet op Primair Onderwijs.

De ouders van in totaal 21 kinderen hebben op 17 januari een burgerinitiatief ingediend, genaamd Help Langeweg Veilig naar School. Het initiatief beschrijft de situatie van leerlingen die op de voormalige Mariaschool zaten, die inmiddels is gefuseerd met basisschool De Hoeksteen. De ouders maken zich zorgen over de veiligheid. “Voorheen gingen de kinderen zelfstandig naar school. Maar nu ze in een ander dorp op school zitten, is dat niet meer haalbaar”, zo staat er te lezen in het burgerinitiatief. “Zelfs met kinderen van groep 7 en 8 fietst een ouder mee naar school, omdat de route zo gevaarlijk is.”

De ouders stellen dat er twee gevaarlijke fietsroutes zijn. Gebruik van het openbaar vervoer is volgens hen ook geen optie, omdat de kinderen in dat geval of een kwartier te laat, of drie kwartier te vroeg op school arriveren. De initiatiefnemers hebben de gemeente Moerdijk daarom gevraagd om de vervoerskosten van een bus voor oud-leerlingen van de Mariaschool naar basisschool De Hoeksteen in Zevenbergsche Hoek, voor minimaal zes schooljaren te vergoeden.

Inrichtingseisen

Het college van B&W laat in een reactie aan de gemeenteraad weten dat het burgerinitiatief in strijd is met artikel 4 van de Wet op Primair Onderwijs. Mocht de gemeenteraad toch gehoor willen geven aan het voorstel, moet volgens het gemeentebestuur de huidige verordening leerlingenvervoer op de schop. “Het juridische uitgangspunt vanuit de huidige verordening, is dat vervoer naar school niet voor vergoeding in aanmerking komt als de afstand niet verder is dan zes kilometer.” Basisschool De Hoeksteen ligt volgens het college op minder dan zes kilometer afstand van Langeweg.

Wat de verkeersveiligheid betreft ziet het college ook geen problemen. Volgens het gemeentebestuur heeft een verkeersdeskundige de schoolroute van Langeweg naar Zevenbergsche Hoek ter plaatse beoordeeld. “De situatie is vergelijkbaar met andere schoolroutes in de gemeente, waarbij kinderen naar andere kernen moeten fietsen om naar school te kunnen komen. De weg voldoet verder aan alle geldende inrichtingseisen.”

Onderzoek

Het college heeft de gemeenteraad dan ook geadviseerd om niet aan het burgerinitiatief tegemoet te komen. “Verkeerskundig is het niet nodig en daarnaast is het niet uit te leggen dat we dit voor andere kinderen in vergelijkbare situaties niet doen.” Wel geeft het college aan nog te kunnen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de verkeersveiligheid voor schoolgaande jeugd te verbeteren.

Ondanks het negatieve advies van het college, heeft de voltallige gemeenteraad tijdens de laatste raadsvergadering toch ingestemd met een onderzoek. Dit onderzoek moet in kaart brengen welke (financiële) consequenties het aanpassen van de verordening leerlingenvervoer heeft. Voor de zomer moet daar meer duidelijkheid over zijn.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.