Vrouwe Justitia, Justitie, rechtbank

Intrekken Chauffeurspas Taxi mogelijk zonder veroordeling

De chauffeurspas van taxichauffeurs die een misdrijf hebben begaan, kan voortaan snel ingetrokken worden. Het gaat bij de continue screening niet alleen om veroordelingen, maar de chauffeurspas kan ook ingetrokken worden als een verdachte nog niet eens is veroordeeld.

“Het gaat om alle strafbare feiten die in de Justitiële Documentatie zijn opgenomen”, zo vertelt woordvoerder Jaap Oosterveer van het ministerie van Justitie. “Dit zijn bijvoorbeeld ook openstaande zaken of transacties met het Openbaar Ministerie.”

Chauffeurspas

De chauffeurspas wordt niet bij elk geval ingetrokken. Er is echter geen lijst met strafbare feiten op basis waarvan er standaard een melding wordt gedaan aan Kiwa/IVW, die de chauffeurspassen verstrekt. “De dienst Justis (Justitiële uitvoeringsdienst Toetsing, Integriteit en Screening, red.) ontvangt van een melding dat zich in de justitiële documentatie van een chauffeurspashouder een wijziging heeft voorgedaan”, legt Oosterveer uit.

Justis beoordeelt vervolgens de wijziging en kijkt daarbij ook naar een eventueel strafrechtelijk verleden om te bepalen of een melding naar Kiwa/IVW gaat. Die bepaalt vervolgens of de betreffende taxichauffeur een nieuwe VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aan moet vragen. Elke zaak wordt hierbij apart beoordeeld.

Strafbaar feit

Oosterveer: “Belangrijke vragen daarbij zijn: hoe ernstig is het strafbare feit, op welke wijze is hij afgedaan en zijn er meer relevante strafbare feiten in de justitiële documentatie?” Vervolgens wordt beoordeeld of de strafbare feiten, indien herhaald, een risico voor de samenleving vormen en een behoorlijke uitoefening van de functie van taxichauffeur in de weg staan.

“Een taxichauffeur draagt zorg voor de veiligheid en het welzijn van personen die hij vervoert”, vindt Oosterveer. “Voorbeelden als openlijke geweldpleging, ontucht met een minderjarige, rijden onder invloed, diefstal en fraude leveren indien herhaald een risico op voor het welzijn van de passagiers of zijn goederen.”

Intrekken pas

Het intrekken van de chauffeurspas is mogelijk omdat Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW), het ministerie van Veiligheid en Justitie en Kiwa Register onlangs afspraken hebben gemaakt over het delen van justitiële gegevens voor het continu screenen van taxichauffeurs.

Eerst was het zo dat pas bij het verlopen van de 5-jaarlijkse chauffeurspas een verlenging geweigerd kan worden als iemand geen VOG kan overleggen.

Bart Pals

Lees ook: Chauffeurspas straks sneller kwijt bij misdrijf taxichauffeur

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

20 reacties op “Intrekken Chauffeurspas Taxi mogelijk zonder veroordeling”

stofjas utrecht|26.08.11|21:34

Ik wilde pas in 2013 vetrekken naar Marokko maar ik denk dat ik nu al ga.

Taxi 10000|27.08.11|11:54

Dit is Overheidsterreur. Je was altijd pas schuldig als je veroordeeld was. Nu kan de Nederlands Dictatuur op grond van een simpele verdenking zomaar je werk en inkomen afnemen. Grof schandalig!!!!
Helaas ken ik al verschillende schrijnende gevallen, waarin een onschuldige, gepassioneerde taxichauffeur (het is een roeping, geen werk) op basis van verdenking op straat geschopt wordt. En achteraf geen schadevergoeding kunnen krijgen. Want zonder deze macht zou Justitie haar werk niet kunnen doen.

lex|01.09.11|11:17

Staatsfascisme! Dit gaat tot willekeur leiden.
En weer krijgt het taxibedrijf de zwarte piet, alles onder het excuus dat de goeden onder de kwaden moeten leiden.

lex|01.09.11|11:19

Moet zijn lijden.

bolkebeer|01.09.11|12:41

“Voorbeelden als openlijke geweldpleging, ontucht met een minderjarige, rijden onder invloed, diefstal en fraude leveren indien herhaald. laat me niet lachen. Ontucht en rijden onder invloed indien herhaald. Als je iets dergelijks in wil voeren maak dan ook een vuist. Of laten we de ontuchtverdachte nog even een paar maanden op een schoolroute zitten tot e.e.a. zich herhaald heeft. idem voor alcoholmisbruik. het wordt tijd voor nieuwe verkiezingen. we weet overleven we dit kabinet nog.

Riek|01.09.11|12:54

Laat de overheid eerst eens naar hun zelf kijken.Hoe komen sommige aan een chauffeurs pas.Kunnen geen Nederlands dus rara hoe is dat dan mogelijk.

jan|01.09.11|17:01

dan moet je dit bij alle beroepen toepassen wat zal er dan gebeuren met een kamerlid die iets verkeerds heeft gedaan of een bestuurder een wet houder of burgemeester
dit lijkt mij niet goed

ralf|01.09.11|17:51

gaan we een hoop buitelanders op de taxi missen

Martijn|01.09.11|17:57

Hoezo is NL geen POLITIE STAAT?.. wie bij 31KM te hard snacht’s of waar dan ook te hard gaat = hier crimineel..wie een busje pepperspray bij heeft = verboden wapenbezit en dus crimineel! wie 0,053 promille ooit eens heeft geblaast..= dronken achter stuur en dus crimineel!..wie een ambtenaar in functie beledigt = hier crimineel! enz..zo zijn er al veel goeie taxi-chauffeurs zijn pas kwijt en over geleverd aan het meest slecht functionerende en domme ambtelijke justitiële overheid’s orgaan in NL!

Martijn|01.09.11|18:03

Ik denk eerder de NL’ers Ralf…de kakkerlakken zijn immers toch niet uit te roeien en mogen nu vrijuit taxi-bedrijfje spelen… van de overheid binnenkort! De NL’ers worden 1 voor 1 met zoveel flauwekul belaagd dat ze het moe zijn en van ellende maar stoppen!

richard|01.09.11|20:49

Hoezo bij herhaling? 3 jaar geleden kocht ik een auto bij mijn baas. Betaalde 10000 euri’scontant (7000) geleend bij de bank en maandelijks nog eens 660 afbetaald. puntje bij paaltje bleek het een leasauto te zijn. Opgelicht door meneer Piet Falliet. Ik heb die auto meegenomen, maar stond niet op mijn naam, veroordeeld voor diefstal. de argumenten van een taxichauffeur had men geen boodschap aan! Nu 3 jaar later krijg ik geen VOG. Ik sta zodirect met mijn 54 op straat. Bedankt Justis!!!

anonieme oudere chauffeur|02.09.11|07:56

Grote goden…………..
Na 10 jaar volledig wanbeleid en ongelimiteerde afgifte van vergunningen word er nu opgeruimd.
@ Richard ik zit in het zelfde schuitje na 20 jaar chauffeurschap waarvan de laatste 13 jaar schuldschadevrij rijden.
Laat ze nou eerst eens ” kleur” bekennen en toegeven dat de taxiwet van 2000 een misrekening was.
Dan alles in overleg doen met de lokale overheden zodat er gekeken word of een lokale markt vol is of niet.
Den Haag? tsssssssssssss om te janken.

lex|02.09.11|08:34

Het voelt verschrikkelijk om door het wanbeleid van de overheid om van kleine ondernemer tot a-sociaal gedegradeerd te worden, want anders kan ik het niet omschrijven.
De plannen van tutje Schulz zijn werkelijk alleen uit te leggen als politieke onmacht, geen enkele visie, alleen maar afbreken.

nadenkend chauffeurtje|02.09.11|22:07

Richard,

jij koopt een auto van je baas en je zet die wagen dan niet op je naam??
pachtconstructie tje gone bad ??

richard|12.09.11|20:06

Nee, nog 8 maanden 660 euro per maand betaald om om aan de totale koopsom te komen en toen bleek het een leaseauto te zijn. En even later was hij falliet met een tonnetje of 6 schuld. voor de 4e maal,maar hij draait lekker verder op de naam van zijn dochter. Ik ben dom geweest, maar geen dief!

AHAJAM|23.09.11|10:01

de overheid is altijd tegen de taxi chauffeurs,maar ze zit niet,dat de klant moet betalen tot dat hij in zijn bestemming pas is ,meestal gaan ze weg rennen,of geen geld hebben ,en als hij de politie inschakelt ,zeggen ze dat dit is een civiele zaak,en je moet je geld terug hebben via een advocate,dan moet de taxi chauffeur de uren loon van de advocate betalen voor een rit van € 20 of minder ,is hij niet noodzakelijkheid om zijn eigen rechten met zijn eigen handen te halen ?

anonieme oudere chaufeur|23.09.11|14:02

Daar scoor je een teer en breekbaar punt Ahajam.
Klopt dat je een wegrennende en niet betalende klant niks mag doen.
sterker nog, ik heb een keer de krant gehaald omdat ik een televisie van een wegrennende(achterhaalde) klant in beslag nam in afwachting van betaling……………
Je moet netjes achter ze aan rennen, dan vriendelijk vragen of er geen andere manier is en als ze niks willen moet je ze vriendelijk om hun legitimatie vragen,die je wegens staatseigendom niet in beslag mag nemen

AHAJAM|23.09.11|17:45

er gebeuren meer met dat sort verhalen, omdat de klant heeft meer vrijheid en rechten om niet te betalen ,en zelf ook de chauffeur kunnen mishandelen ,en niemand doet wat ,een collega van mij hebben ze hem in de kofferbak in gestopt omdat hij voor zijn geld vraagt ,een keer bij mij is gebeurt dat ze weg renden en ging ik achteruit achtervolging tot dat ik hem bijna over rijdend dan pas ben ik het waker en zeg ik wat doe ik ?en dat was voor en bedrag van €50

Willem|22.03.12|15:35

Iedereen met meer dan één hersencel weet dat de wetgeving op het gebied van strafvordering niet op zo’n manier in elkaar steekt als opgetekend uit de mond van een ambtenaar van Justitie die op dat moment wel heel vreemde gedachtespinsels had.

Frederik|01.04.12|00:35

Weetje wat we ook kunnen doen, gewoon met onze prive auto rondrijden en snorderen..
Tegenwoordig kan je veel meer verdienen als snordertaxi,
Ons brood word gepikt en de overheid doet er niks aan…

Intrekken Chauffeurspas Taxi mogelijk zonder veroordeling | TaxiPro