taximeter, taxameter, taxi, prijs

Nieuw dubbeltariefsysteem wordt in oktober ingevoerd

Het nieuwe dubbeltariefsysteem voor taxi’s wordt naar verwachting in oktober ingevoerd. Taxibedrijven hebben vervolgens zes maanden de tijd waarin de oude en nieuwe tariefstructuur maast elkaar mag bestaan.

“Dat is bijvoorbeeld nodig voor ombouw taxameters en inbouw van de printers waar die nog niet in voertuig zitten”, licht KNV Taxi-secretaris Hubert Andela toe.

Invoeringsdatum

De precieze invoeringsdatum is nog onbekend. Het ligt nog niet vast op 1 oktober, waar een aantal landelijke media over berichtten. “Ambtelijk wordt er aan nog aan laatste punten komma’s en parafen gewerkt”, vertelt Andela.

Het starttarief zal nog maar 2,50 euro bedragen, voorheen betaalde men daarvoor 7,82 euro. Het kilometertarief wordt verlaagd van 2,30 euro naar 1,83 euro. Per minuut is de prijs 30 eurocent.

Taxibus

Voor taxibusjes wordt het starttarief 5,08 euro (nu: 12,78 euro), het kilometertarief 2,31 euro (nu: 2,64 euro). Per minuut komt daar 35 cent bij.

De nieuwe tarieven zijn ‘kostenneutraal’, de tarieven voor een taxiritje mogen voor zowel de chauffeur als de klant niet stijgen ten opzichte van de huidige situatie. Taxi’s moeten klanten verplicht een bonnetje kunnen overhandigen met de opbouw van de prijs en informatie over de taxi-ondernemer.

Kilomtertarief

De huidige ruim 7 euro opstatarief was incl twee km’s. Straks lopen tijd en afstand naast elkaar gedurende de hele rit. Voor 2007 liep het tijdstarief alleen bij lage snelheid en kilometertarief boven ong 17 à 18 km per uur. Daarom is straks het tijdstarief met 18 euro lager dan de 30+ euro van voor 2007.

Een ritje van twee kilometer kost nu alleen het opstaptarief van 7,82 euro. Indien de chauffeur daar 6 minuten over doet, brengt hetzelfde ritje straks 2,50 + 1,83 + 1,83 + 1,50 = 7,96 euro op.

Bart Pals

Lees ook: KNV Taxi: ‘Nieuwe tarieven taxi evenwichtig besluit’

Lees ook: Nieuwe tarieven taxi: € 2,50 start + 1,83 km + 0,30 per minuut

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

10 reacties op “Nieuw dubbeltariefsysteem wordt in oktober ingevoerd”

Brandse|28.09.11|14:23

Alle ch met een tx28 of tx30 opegelet!
Er kan geen printer worden aangesloten op deze klok. Inmiddels met ivw contact gehad over deze kwestie en die zitten er behoorlijk mee in hun maag. Ik wil zaterdag starten met nieuwe tarief: niet mogelijk. Ik wil vanaf zaterdag een boordcomputer inbouwen(niet te verwarren met een dataterminal): niet mogelijk. Ik wil mijn chauffeurspas omruilen: niet mogelijk.

Betekent extra invest in een tx38 met printer of de wet ontlopen per 1-04-2012 en wt op BTC

Stofjas|28.09.11|22:15

Ikke denk dat ik maar teruug ga naar war ikke vandaan kom…

Taxi Muiden|29.09.11|12:34

Op de TX30 heb ik een TD30 aangesloten zitten, dan kun je er wel een IR30 op aansluiten.

Mo|29.09.11|12:37

En de vraag is als je de site van TT naleest, of de IR30 printer. het wel aan kan, er wordt namelijk alleen gesproken over de IR32 printer.
Is lekker dan, zit ik hier met een paar TX30 meters en IR 30 printers.

JohnJanos|29.09.11|13:52

Ik denk dat ik nog maar even wacht met ZZP’er te worden…

lekkerdan|29.09.11|19:57

ze blijven wel bezig, maar wel weer duidelijker maximum tarief want dat was voorheen voor een klant helemaal niet te begrijpen. En natuurlijk kan nu het 0 tarief terug komen, dat was ik al van plan geweest voor meer dan 10km maar dat kan omlaag naar 5km. geen ZZP voor mij eerst zien wat de markt doet.

bollero|29.09.11|22:34

al zal het wel kunnen dan zal taxitronic ze wel niet meer leveren want een nieuwe meter met printer is natuurlijk handel voor hun en wij maar betalen aan taxitrnic de groeten voor ze bij mij geen taxitronic meer in mijn taxi dit is het zoveelste geintje dat je een andere taxi meter moet kopen om dat de zooi van taxitronic niet meer werk de groeten voor ze

ER van Groen|30.09.11|08:49

Zoals ik het nu zie stuurd de zogenaamde overheid ons alleen op kosten met veel te weinig subsidie of wat dan ook . En wat is er verkeerd zoals nu een bon uitschrijven waar de klant bij is .De klanten vinden de huidige prijzen al hoog en eigenlijk gaat het weer omhoog. Zonder dat de ZZP”r hierover kan beslissen van ja of nee invoeren van de nieuwe tarieven .Door al die wijzigingen neemt het klant gebruik alleen maar nog meer af. In het buitenland. Het wordt niet taxi vriedelijker in Nederland.

alex|01.10.11|21:48

allemaal leuk voorgerekend 14 cent erbij voor 2 km, maar op alle ritjes onder de 2 km kost het je weer geld dus weinig mee opgeschoten denk ik

glenn|04.10.11|17:17

ik vindt dat het eens afgelopen moet zijn met iedere keer het wijzigen van de tarieven het kost ons alweer geld het schiet gewoon niet op op deze manier eerst dit en dan weer dat een bct en nu weer een printer gekoppeld aan je meter wat is het volgende het meot nu maar eens afgelopen zijn met dat gedonderstraal staken met allen voor 2 dagen zien wat er dan gebeurt het moet nu maar eens afgelopen zijn wanneer stoppen zij ermee met het gezeik ga eens uit een ander vaatje tappen.

Nieuw dubbeltariefsysteem wordt in oktober ingevoerd | TaxiPro