taxi, taxichauffeur

Geen Amsterdamse taxivergunning voor chauffeur na EMG

De chauffeur wiens aanvraag voor een Amsterdamse taxivergunning wegens ‘gevaarlijk en risicovol rijgedrag’ door de rechter werd afgewezen, hoeft ook niet op een tijdelijke bevoegdheid te rekenen. De rechter besloot hiertoe, omdat ook hij het rijgedrag van de man een ernstige aantasting van de kwaliteit van het taxivervoer achtte. De taxichauffeur diende eerder al bezwaar in en hoopte in afwachting van de uitspraak door een voorlopige voorziening in de Amsterdamse opstapmarkt werkzaam te kunnen blijven. Maar totdat er een nieuwe uitspraak is gedaan, blijven taxistandplaatsen in de hoofdstad voor de bestuurder verboden terrein.

Politie Amsterdam-Amstelland kreeg de chauffeur vorig jaar augustus in het vizier toen hij tijdens een taxirit de voor hem verboden busstrook gebruikte en vervolgens door rood licht reed. De man kreeg een Educatieve Maatregel Gedrag (EMG) bij het CBR opgelegd.

EMG

Diezelfde EMG is doorslaggevend geweest in het weigeren van het toekennen van een vergunning. Vooral omdat de Taxiverordening Amsterdam op dit gebied minimale ruimte laat: een chauffeur mag de kwaliteit van het taxivervoer in de twee jaar voorafgaand aan de aanvraag niet hebben aangetast. Ook in het besluit van de voorzieningsrechter heeft de eerder opgelegde EMG zwaar meegewogen.

De taxichauffeur is nog beginnend bestuurder. Maar dat is volgens de rechtbank geen reden om zijn gedrag goed te praten. Sterker nog, volgens de rechter telt dat zelfs extra zwaar mee. De chauffeur heeft in dit geval nog geen staat van dienst op kunnen bouwen waaruit vertrouwen in zijn rijvaardigheid kan worden geput, zo luidt de redenatie.

Voorlopige voorziening

Nadat de rechtbank de gemeente gelijk gaf deze taxichauffeur een Taxxxivergunning te weigeren,  diende de bestuurder in juni van dit jaar al bezwaar in. Daarnaast verzocht hij de rechter een voorlopige voorziening te treffen. Op die manier zou hij tot op het moment van een definitief besluit in het opstapgebied aan het werk kunnen blijven. Maar de voorzieningenrechter is het eens met het eerdere vonnis. De man mag dus voorlopig alleen de belmarkt bedienen in Amsterdam.

Tijdens de laatste zitting stelde de taxichauffeur dat de gevolgen die hij van de weigering ondervindt ingrijpend zijn. Door het besluit van afgelopen juni zou het hem aan inkomen ontbreken. De voorzieningenrechter stelde echter dat taxiwerk waarschijnlijk niet in het geheel zal uitblijven, mits hij bepaalde stappen onderneemt. De Amsterdamse opstapmarkt mag voor de chauffeur momenteel verboden terrein zijn, het staat de bestuurder wel vrij om zijn diensten op de bel- en contractmarkt aan te bieden.

Nieuwe regelgeving

Taxichauffeurs die vervoer willen bieden op de Amsterdamse opstapmarkt moeten sinds 1 juni van dit jaar in het bezit zijn van een gemeentelijke machtiging, de Taxxxivergunning. Ook is aansluiting bij een Toegelaten Taxi Onderneming (TTO) een vereiste. De nieuwe regelgeving werd vorig jaar ingevoerd om anonieme rijders te weren en de kwaliteit van het taxivervoer in de hoofdstad te bevorderen.

In de afgelopen maanden heeft de gemeente Amsterdam ruim 2900 vergunningen toegewezen aan individuele taxichauffeurs. “Slechts enkele aanvragen hebben we moeten weigeren. Als het er tien zijn geweest, dan zijn het er veel”, zo stelt Meriam Juthan van de Amsterdamse Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV). Incomplete aanvragen en algemene voorwaarden waaraan niet werd voldaan, waren volgens Juthan meestal de redenen achter de negatieve besluiten.

Roosmarijn Dierick

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “Geen Amsterdamse taxivergunning voor chauffeur na EMG”

Een taxi|07.08.13|19:34

Erg vreemd dat je na dit gedrag nog wel gewoon taxi mag blijven rijden. Dit soort cowboys moet je niet in een taxi willen.
Telt dit soort gedrag niet mee om een VOG te weigeren ?

In andere landen is dit al genoeg om een aantal maanden je rijbewijs in te leveren.

Jan Loos|08.08.13|11:02

het is ook onbegrijpelijk dat hij zijn Taxi pas mag houden, normaal moet je deze meteen inleveren en krijg je geen bewijs van goed gedrag meer!

Willem de mijne|08.08.13|14:19

Zo wie zo van de zotte dat je als beginnend bestuurder taxi mag rijden!

John Janos|08.08.13|14:34

Sneu voor de betrokkene, maar het is goed dat er een voorbeeldfunctie wordt gehanteerd. Het moet maar eens duidelijk zijn dat (Taxi)chauffeur een beroep is…

Taxionderneming Max|12.08.13|21:47

Mensen die geen verstand van taxi regels hebben moeten geen negatieve reacties plaatsen,
Deze chauffeur heeft door de rode licht doorgereden, vind je dat hij moet stoppen met taxi ? dan moet dan ook voor ieder beroepsvervoer rijbewijs ingevorderd worden.
Eigenlijk de gemeente probeert de taxi’s te verminderen maar die weet het niet hoe moet gebeuren, ik heb al voor de TTO gezegd, dat Loondienst chauffeurs en VOF en Procuraties moeten afschaven, want taxi is persoonlijk beroep en geen pachtwerk