Uber, directeur, Niek van Leeuwen, advocaat, rechtszaak, rechter, rechtszaal, snorder

Uber moet dwangsom van 10.000 euro betalen wegens UberPop

Uber moet een dwangsom betalen van 10.000 euro. Dat komt omdat er onlangs opnieuw een UberPop-chauffeur is gepakt door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Het is voor het eerst dat Uber zelf beboet wordt voor het overtreden van de Taxiwet. “Naast een boete en last onder dwangsom voor de chauffeur betekent dit ook een verbeuring van 10.000 euro van de dwangsom voor het bedrijf”, licht ILT-woordvoerster Elif Bagci toe.

De rechtbank verklaarde in december UberPop illegaal en vond het terecht de de ILT ook boetes oplegt aan Uber zelf. Dat komt omdat de organisatie illegale taxiritten organiseert en daar ook geld mee verdient.

Boete

In totaal zijn er nu vijf UberPop-chauffeurs gepakt in Amsterdam. Eerder kregen er al vier een boete van 1500 euro. Hiervan hebben er drie bezwaar aangetekend tegen de boete, meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Zij moeten nu voor de rechter komen. Eén heeft zich niet verzet tegen de boete en moet dus betalen. Hij zal ook een strafblad krijgen. Want snorren is een misdrijf in Nederland.

Voor iedere UberPop-chauffeur die wordt gepakt moet Uber een dwangsom betalen van 10.000 euro per overtreding. Dat kan oplopen tot 100.000 euro. Wat er daarna gebeurt is onbekend, maar het is waarschijnlijk dat de ILT dan een nieuwe, hogere dwangsom oplegt.

Misdrijf

Chauffeurs die met UberPop tegen betaling personen vervoeren in een auto plegen een misdrijf als zij niet over een taxivergunning beschikken. In die gevallen overtreedt ook Uber de wet omdat zij nauw met deze chauffeurs samenwerkt en meedeelt in hun opbrengsten, zo heeft de rechter onlangs bepaald.

Bart Pals

Lees ook: Rechter: UberPop overtreedt wet, dwangsom gehandhaafd

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Uber moet dwangsom van 10.000 euro betalen wegens UberPop”

mike van Wanum|23.01.15|15:27

En toch gaat het gewoon door. Dat maximum bedrag van € 100.000,- is allang ingecalculeerd . Als de overheid dezelfde energie erin steekt om pop rijders te betrappen zoals de taxi´s gecontroleerd worden, zal het misschien wat worden. Zeker nu Uber hun app heeft aangepast, zodat de controlerende instanties de pop wagens moeilijker in beeld kunnen krijgen.

Jan de Waal|23.01.15|19:06

Gewoon ilt in burger een popje bestellen de rit uit laten voeren ,afrekenen en daarna lik op stuk beleid uitvoeren

Duco Douwstra|27.01.15|09:48

Ho ho Jan,het is maar voor de bühne,ze gaan ze niet echt aanpakken.Een AH medewerker die zijn schuld af wil lossen en een bijbaan heeft als echte taxichauffeur,die geven ze € 4450,00 boete,kijk dat is pas scoren.We moeten zelf in actie komen,ook tegen de ANWB,bel bussen en alle andere illegale vervoersdiensten.Zoals in Amsterdam en Rotterdam
http://m.ad.nl/ad/m/nl/1041/Amsterdam/article/detail/3838036/2015/01/26/Amsterdamse-taxichauffeurs-tezamen-in-strijd-tegen-Uber.dhtml

Uber moet dwangsom van 10.000 euro betalen wegens UberPop | TaxiPro
Uber, directeur, Niek van Leeuwen, advocaat, rechtszaak, rechter, rechtszaal, snorder

Uber moet dwangsom van 10.000 euro betalen wegens UberPop

Uber moet een dwangsom betalen van 10.000 euro. Dat komt omdat er onlangs opnieuw een UberPop-chauffeur is gepakt door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Het is voor het eerst dat Uber zelf beboet wordt voor het overtreden van de Taxiwet. “Naast een boete en last onder dwangsom voor de chauffeur betekent dit ook een verbeuring van 10.000 euro van de dwangsom voor het bedrijf”, licht ILT-woordvoerster Elif Bagci toe.

De rechtbank verklaarde in december UberPop illegaal en vond het terecht de de ILT ook boetes oplegt aan Uber zelf. Dat komt omdat de organisatie illegale taxiritten organiseert en daar ook geld mee verdient.

Boete

In totaal zijn er nu vijf UberPop-chauffeurs gepakt in Amsterdam. Eerder kregen er al vier een boete van 1500 euro. Hiervan hebben er drie bezwaar aangetekend tegen de boete, meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Zij moeten nu voor de rechter komen. Eén heeft zich niet verzet tegen de boete en moet dus betalen. Hij zal ook een strafblad krijgen. Want snorren is een misdrijf in Nederland.

Voor iedere UberPop-chauffeur die wordt gepakt moet Uber een dwangsom betalen van 10.000 euro per overtreding. Dat kan oplopen tot 100.000 euro. Wat er daarna gebeurt is onbekend, maar het is waarschijnlijk dat de ILT dan een nieuwe, hogere dwangsom oplegt.

Misdrijf

Chauffeurs die met UberPop tegen betaling personen vervoeren in een auto plegen een misdrijf als zij niet over een taxivergunning beschikken. In die gevallen overtreedt ook Uber de wet omdat zij nauw met deze chauffeurs samenwerkt en meedeelt in hun opbrengsten, zo heeft de rechter onlangs bepaald.

Bart Pals

Lees ook: Rechter: UberPop overtreedt wet, dwangsom gehandhaafd

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Uber moet dwangsom van 10.000 euro betalen wegens UberPop”

mike van Wanum|23.01.15|15:27

En toch gaat het gewoon door. Dat maximum bedrag van € 100.000,- is allang ingecalculeerd . Als de overheid dezelfde energie erin steekt om pop rijders te betrappen zoals de taxi´s gecontroleerd worden, zal het misschien wat worden. Zeker nu Uber hun app heeft aangepast, zodat de controlerende instanties de pop wagens moeilijker in beeld kunnen krijgen.

Jan de Waal|23.01.15|19:06

Gewoon ilt in burger een popje bestellen de rit uit laten voeren ,afrekenen en daarna lik op stuk beleid uitvoeren

Duco Douwstra|27.01.15|09:48

Ho ho Jan,het is maar voor de bühne,ze gaan ze niet echt aanpakken.Een AH medewerker die zijn schuld af wil lossen en een bijbaan heeft als echte taxichauffeur,die geven ze € 4450,00 boete,kijk dat is pas scoren.We moeten zelf in actie komen,ook tegen de ANWB,bel bussen en alle andere illegale vervoersdiensten.Zoals in Amsterdam en Rotterdam
http://m.ad.nl/ad/m/nl/1041/Amsterdam/article/detail/3838036/2015/01/26/Amsterdamse-taxichauffeurs-tezamen-in-strijd-tegen-Uber.dhtml