Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Taxichauffeur vrijgesproken van dodelijke aanrijding

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

Een nu 22-jarige Uber-chauffeur wordt niet gestraft voor de aanrijding met dodelijke afloop van een 22-jarige fietster, vorig jaar in Amsterdam. De rechtbank oordeelt dat de verkeersfout die de chauffeur maakte los moet worden gezien van de aanrijding.

De man was op het moment van het ongeval naar eigen zeggen rondjes aan het rijden in afwachting van een nieuwe rit via taxi-app Uber. Hij hield daarbij de app in de gaten. De zaak draaide voor de familie van het slachtoffer, Mare Welkers, daarom ook om de vraag of Uber verantwoordelijkheid draagt voor de omstandigheden waarin het plaatsvond. De rechtbank oordeelde dat dit niet het geval was.

Chauffeur besloot in te halen

Op 31 maart 2017 reed de taxichauffeur achter een bus op de Molukkenstraat. Toen die bus stopte om passagiers in te laten stappen, besloot de chauffeur in te halen, hoewel dat daar niet mocht. Nadat hij de bus was gepasseerd, kwam ongeveer 80 meter verderop de 22-jarige fietsster de weg oprijden. De chauffeur raakte haar met zijn auto, waarbij zij zwaargewond raakte. Ze overleed later in een ziekenhuis aan haar verwondingen.

De rechtbank vindt het een “verschrikkelijk en betreurenswaardig ongeluk”. Maar om iemand in zo’n geval te veroordelen, moet worden bewezen dat die persoon aanmerkelijk onvoorzichtig of onoplettend is geweest. Ook moet er een direct verband zijn tussen de verkeersfout en het ongeluk. En dat is hier niet het geval, zo concludeert de rechter.

Niet harder dan toegestaan

De taxichauffeur is bij het passeren van de bus weliswaar over een doorgetrokken streep gereden, maar hij was alweer op weg terug naar zijn eigen weghelft voorrdat het ongeluk plaatsvond. Ook heeft hij niet harder gereden dan was toegestaan. “De rechtbank komt daarom tot de conclusie dat het ongeluk niet het gevolg is van aanmerkelijk onzorgvuldig gedrag van de chauffeur, maar door het feit dat de fietsster pas zo laat zichtbaar was: het zicht werd belemmerd door een bestelbus die voor de uitrit van een kruisende straat stond geparkeerd.”

Lees ook: 240 uur taakstraf geëist tegen Uber-chauffeur voor dodelijk ongeval

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taxichauffeur vrijgesproken van dodelijke aanrijding | TaxiPro
Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Taxichauffeur vrijgesproken van dodelijke aanrijding

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

Een nu 22-jarige Uber-chauffeur wordt niet gestraft voor de aanrijding met dodelijke afloop van een 22-jarige fietster, vorig jaar in Amsterdam. De rechtbank oordeelt dat de verkeersfout die de chauffeur maakte los moet worden gezien van de aanrijding.

De man was op het moment van het ongeval naar eigen zeggen rondjes aan het rijden in afwachting van een nieuwe rit via taxi-app Uber. Hij hield daarbij de app in de gaten. De zaak draaide voor de familie van het slachtoffer, Mare Welkers, daarom ook om de vraag of Uber verantwoordelijkheid draagt voor de omstandigheden waarin het plaatsvond. De rechtbank oordeelde dat dit niet het geval was.

Chauffeur besloot in te halen

Op 31 maart 2017 reed de taxichauffeur achter een bus op de Molukkenstraat. Toen die bus stopte om passagiers in te laten stappen, besloot de chauffeur in te halen, hoewel dat daar niet mocht. Nadat hij de bus was gepasseerd, kwam ongeveer 80 meter verderop de 22-jarige fietsster de weg oprijden. De chauffeur raakte haar met zijn auto, waarbij zij zwaargewond raakte. Ze overleed later in een ziekenhuis aan haar verwondingen.

De rechtbank vindt het een “verschrikkelijk en betreurenswaardig ongeluk”. Maar om iemand in zo’n geval te veroordelen, moet worden bewezen dat die persoon aanmerkelijk onvoorzichtig of onoplettend is geweest. Ook moet er een direct verband zijn tussen de verkeersfout en het ongeluk. En dat is hier niet het geval, zo concludeert de rechter.

Niet harder dan toegestaan

De taxichauffeur is bij het passeren van de bus weliswaar over een doorgetrokken streep gereden, maar hij was alweer op weg terug naar zijn eigen weghelft voorrdat het ongeluk plaatsvond. Ook heeft hij niet harder gereden dan was toegestaan. “De rechtbank komt daarom tot de conclusie dat het ongeluk niet het gevolg is van aanmerkelijk onzorgvuldig gedrag van de chauffeur, maar door het feit dat de fietsster pas zo laat zichtbaar was: het zicht werd belemmerd door een bestelbus die voor de uitrit van een kruisende straat stond geparkeerd.”

Lees ook: 240 uur taakstraf geëist tegen Uber-chauffeur voor dodelijk ongeval

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.