Dragqueen geweigerd door Uberchauffeur

Een week nadat de Amsterdamse taxisector beloofde om discriminatie door taxichauffeurs tegen te gaan, heeft een Uberchauffeur geweigerd de bekende dragqueen Jennifer Hopelezz te vervoeren. Het feit dat zij vorig jaar tijdens Pride Amsterdam door een TTO-chauffeur werd geweigerd, was juist een belangrijke aanleiding om de afspraken te maken.

Een jaar geleden kwam de ritweigering groot in het nieuws. Tussen de chauffeur van TCS en Hopelezz kwam er al snel een verzoeningsgesprek, maar het incident zorgde er ook voor dat er door de TTO’s, Uber, ViaVan, KNV, de gemeente Amsterdam en het plaatselijke discriminatiemeldpunt afspraken werden gemaakt. Zo gaan Toegelaten Taxi Organisaties en taxiplatforms als Uber hun chauffeurs aanspreken op discriminerend gedrag en bij herhaling ook maatregelen tegen ze nemen.

Weggereden

Jennifer Hopelezz constateert nu dat deze afspraken blijkbaar niet bij alle chauffeurs bekend zijn. Ze had net met anderen gewerkt aan een promotiefilm voor Pride Amsterdam en ze wilden samen een Uber naar een andere locatie nemen. Maar, zo vertelt ze aan AT5: “Hij zag ons staan, cancelde meteen de rit en is weggereden.” Overigens nam een andere Uberchauffeur het gezelschap wel mee, maar daarmee zijn de problemen de wereld niet uit.

Excuses

Hopelezz constateert dat het op de site van Uber bijvoorbeeld niet mogelijk is om discriminatie door een chauffeur als reden voor een klacht op te geven. Omdat discriminatie volgens haar bovendien een hardnekkig probleem is, heeft ze ook voor dit incident aandacht gevraagd. Uber heeft wel excuses aangeboden, maar Hopelezz wil graag in gesprek om te achterhalen of de man van de afspraken wist en zo ja, waarom hij ze dan genegeerd heeft.

Uber geeft de volgende reactie op het incident: “We vinden het verschrikkelijk om dit te horen, dit is onacceptabel en tegen ons beleid in. Iedereen verdient het om veilig te reizen met Uber. We nemen deze klacht dan ook zeer serieus en gaan het verder onderzoeken.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Dragqueen geweigerd door Uberchauffeur”

Kemal Ozen|15.07.19|13:35

Iedereen verdient om veilig te reizen met Uber

Laat me niet lachen

Nadat ze een paar mensen in Amsterdam van hun leven hadden beroofd hebben ze lef om met deze zin dit goed te praten en weg te komen.
Uber of TTO in Amsterdam maakt het niet uit ! Veel TTO chauffeurs rijden ook voor Uber jammer genoeg.