Rechtbank

Overvaller van taxichauffeur moet opnieuw de cel in

Bron: utah778 via iStock (vrij te gebruiken)

De rechtbank in Rotterdam heeft een man veroordeeld tot een celstraf van drie jaar voor bedreiging en beroving van een taxichauffeur. Van die straf is één jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. Bovenop de opgelegde straf moet hij nog een deel van een eerdere celstraf uitzitten, omdat hij opnieuw in de fout ging terwijl hij voorwaardelijk vrij was.

De overval gebeurde eind mei vorig jaar op of bij het Abram van Rijckevorselplein in Rotterdam. Een taxichauffeur werd onder bedreiging van een doorgeladen vuurwapen gedwongen om zijn taxi met daarin zijn mobiele telefoon af te staan. Ook werd hij beroofd van een geldbedrag.

De dader kreeg niet alleen een gevangenisstraf opgelegd, maar moet zijn slachtoffer ook een schadevergoeding betalen van ruim 4.300 euro. Lukt dat hem niet, dan loopt hij het risico 86 dagen gegijzeld te worden. De rechtbank rekende hem zwaar aan dat een taxichauffeur een kwetsbaar slachtoffer is.

Vertrouwen beschaamd

“Hij is voor zijn inkomen afhankelijk van het vertrouwen dat hij in de hem onbekende personen die hij vervoert moet kunnen stellen. De verdachte heeft met zijn handelen dat vertrouwen ernstig beschaamd. De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij kennelijk niet heeft stilgestaan bij de gevolgen van zijn handelen voor het slachtoffer”, aldus de rechtbank.

De schadevergoeding bestaat deels uit reparatiekosten die de chauffeur heeft moeten maken en deels uit smartengeld. Tijdens de behandeling van de zaak vertelde de taxichauffeur dat hij sinds de overval last heeft van nachtmerries en dat hij ’s nachts niet meer durft te werken.

Voorwaardelijk vrij

De dader is al vaker veroordeeld voor vermogens- en gewelddelicten. Hij heeft een licht verstandelijke handicap. In 2011 kreeg hij een celstraf van tien jaar opgelegd voor een reeks van misdrijven. Sinds 2017 was hij voorwaardelijk op vrije voeten, op voorwaarde dat hij ruim drieënhalf jaar geen ander misdrijf zou plegen. Die voorwaarde heeft hij geschonden. Daarom moet hij bovenop zijn nieuwe celstraf ook nog een deel van zijn vorige gevangenisstraf uitzitten, namelijk 650 dagen.

Een deskundige van de reclassering noemde de psychische toestand van de dader tijdens de zitting zorgelijk. Daarom is ervoor gezorgd dat hij in de toekomst als hij weer vrijkomt opnieuw in een beschermde woonvorm terechtkomt en behandeld kan worden. Voorafgaand aan de overval gebeurde dat ook al, maar die plek is hij kwijtgeraakt door zijn voorlopige hechtenis. Dat de man behandeling gaat krijgen was voor de rechtbank aanleiding om een deels voorwaardelijke straf op te leggen. De proeftijd van drie jaar is wel wat langer dan gebruikelijk. Een van de voorwaarden is dat hij blijft meewerken aan zijn behandeling.

Auteur: Yvonne Ton

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.