rolstoeltaxi, taxibus

Nieuw systeem voor Regiotaxi Goeree-Overvlakkee

Het taxivervoer voor Wmo-geïndiceerden van de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee wordt per 1 januari 2012 anders ingevuld. Het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (CVV), beter bekend als de Regiotaxi, maakt dan plaats voor het nieuwe Compensatie Taxitarief voor Wmo-geïndiceerden (CTW).

Vanaf 1 januari 2012 voorzien de gemeenten in een compensatie voor het vervoer. Een deel van de ritprijs blijft de Wmo-reiziger zelf betalen. Wmo-geïndiceerden zijn vrij in de keuze voor een vervoerder, als het maar een legaal taxibedrijf is. Dit brengt veranderingen met zich mee voor zowel Wmo-reizigers als eigenaren van taxibedrijven.

Regiotaxi

Het pasje voor de Regiotaxi komt per 1 januari 2012 te vervallen. Daarvoor in de plaats ontvangen Wmo-reizigers een nieuw pasje, de CTW-pas. Het nieuwe pasje dient als bewijs voor taxibedrijven dat de eigenaar van het pasje een Wmo-indicatie heeft. Alle Wmo-geïndiceerden ontvangen een brief met daarbij een machtigingsformulier. Dit machtigingsformulier moet vóór 21 november 2011 ingevuld worden teruggestuurd.

Met dit machtigingsformulier machtigen zij de gemeente om het gemeentelijke deel van de kosten te betalen aan het taxibedrijf waarmee is gereisd. Dat is mogelijk als het taxibedrijf bereid is om namens de reiziger bij de gemeente het gemeentelijke deel van de ritkosten te declareren. Het taxibedrijf kan hiervoor gebruik maken van een zogenaamde samengestelde factuur.

Taxibedrijf

Taxibedrijven zijn niet verplicht om te werken met samengestelde facturen, maar kunnen hiermee een goede service bieden aan de Wmo-reiziger. De reiziger (die een machtiging heeft verleend) hoeft dan maar een klein gedeelte van de nota direct te betalen, namelijk het deel dat niet voor compensatie in aanmerking komt, de rest wordt door het taxibedrijf geregeld met de gemeente.

Als het taxibedrijf niet werkt met samengestelde facturen of de Wmo-reiziger heeft niet gekozen voor het verlenen van een machtiging, moet het volledige bedrag betaald worden aan de taxichauffeur. Achteraf kunnen dan de ritkosten door de Wmo-reiziger worden gedeclareerd, onder vermelding van de naam van het taxibedrijf, het in- en uitstappunt, het aantal gereden kilometers en het notabedrag. Hiervoor is ook een nota van het taxibedrijf nodig.

Voorwaarden

Het maximaal te reizen aantal kilometers (enkele reis) is 30 kilometer. Het begin- of eindpunt moet gelegen zijn op Goeree-Overflakkee. De reis wordt gecompenseerd als gebruik is gemaakt van een legale taxionderneming en als is gereisd met een geldige CTW-pas. De pas wordt bijvoorbeeld ongeldig als de Wmo-indicatie is geëindigd of als de eigenaar is verhuisd naar een andere gemeente.

In december – als de concrete invulling van het nieuwe systeem bekend is – wordt alle informatie overzichtelijk beschreven op de website van het ISGO (www.isgo.nl).

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Nieuw systeem voor Regiotaxi Goeree-Overvlakkee”

paul|13.12.11|12:31

Uitstekend initiatief! Hierdoor heeft de klant de vrijheid om te kiezen voor het taxibedrijf van zijn keuze en dienen taxibedrijven dus meer kwaliteit te leveren, dit kan dan ook omdat het voor een taxibedrijf weer lonend wordt om kwaliteit te biede, en wordt de subsidie-pot eerlijker verdeeld. Landelijk invoeren lijkt me!