taxichauffeur, taxi

NEA-index: kosten taxibranche stijgen 6,5% in 2013

De gemiddelde kosten in het taxivervoer stijgen volgend jaar met 6,5%. Dat heeft NEA berekend. Dit is hoger dan de CBS-index. De belangrijkste reden daarvoor is de loonstijging van het taxipersoneel. Deze NEA-index is heel belangrijk voor de taxibranche, omdat het tarief in veel vervoerscontracten hiermee geïndexeerd wordt.

Vier jaar geleden maakten werkgevers en werknemers de cao-afspraak dat de lonen van chauffeurs stapsgewijs zouden stijgen. Zij vonden destijds de lonen te laag voor het verantwoordelijke werk van de chauffeur. 2013 is het laatste jaar van de afspraak over de loonstijging. Het gemiddelde loon van een chauffeur op fulltime basis zal in 2013 € 1.940 bruto per maand bedragen.

Kostenontwikkeling

De kostenontwikkelingen zijn gebaseerd op vaststaande feiten en prognoses van het Centraal Planbureau. Bij de berekening van de kostenontwikkeling is geen rekening gehouden met kostenstijgingen als gevolg van toename van de congestie, en de eventuele aanschaf van een boordcomputer. Toekomstige kostenontwikkelingen die nog onzeker zijn, zijn ook niet bij de ramingen betrokken.

In opdracht van Sociaal Fonds Taxi heeft NEA een overzicht gemaakt van de laatste gemiddelde kostenontwikkelingen voor het taxivervoer. De kostenontwikkelingen per taxibedrijf kunnen dus anders uitpakken.

Vevoerscontracten

De NEA-index wordt steeds vaker in vervoerscontracten opgenomen. Dit schept duidelijkheid voor beide partijen. Voor vervoerders sluit het een niet in te schatten en soms niet te dragen kostenontwikkelingsrisico uit.

Voor opdrachtgevers is het voordeel hiervan dat ze van de vervoerders de scherpst mogelijke prijs krijgen aangeboden. In die prijs zit namelijk geen opslag verwerkt voor het kostenontwikkelingsrisico.

Onderzoek

Dit onderzoek werd de voorgaande jaren in opdracht van KNV Taxi uitgevoerd. Vanaf 2010 heeft Sociaal Fonds Taxi het opdrachtgeverschap overgenomen.

Het complete rapport valt online te bekijken op www.sociaalfondstaxi.nl/neaindex

Lees ook: Loonsverhoging taxichauffeurs in 2013 gehandhaafd

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “NEA-index: kosten taxibranche stijgen 6,5% in 2013”

Paul Dijkhuizen|05.11.12|11:26

Ah, 6,5% kostenstijging en daar zitten de kosten voor de (eventuele???) BCT, congestie, en toekomstige kostenontwikkelingen nog niet bij? dus de brandstofkosten, verzekeringskosten, kosten voor gemeentelijke keurmerken, belastingen e.d. komen hier nog eens bovenop? Voor de zekerheid de taxitarieven maar met een % of 20 laten stijgen, anders worden de kosten onbetaalbaar!

NEA-index: kosten taxibranche stijgen 6,5% in 2013 | TaxiPro