schoolvervoer, schooltaxi, leerlingenvervoer

Gemeente blijft verantwoordelijk voor leerlingenvervoer

De verantwoordelijkheid voor het leerlingenvervoer blijft voorlopig bij gemeenten en gaat niet naar regionale samenwerkingsverbanden. Staatssecretaris Dekker (OCW) heeft dit besloten op basis van een actueel onderzoek. Hij sluit niet uit dat de verantwoordelijkheid in de toekomst alsnog naar de samenwerkingsverbanden gaat. Dat meldt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Rijk en VNG spraken in 2011 af om onderzoek te doen naar de voor – en nadelen van het verleggen van de verantwoordelijkheid voor het leerlingenvervoer van de gemeenten naar het onderwijs.

Passend onderwijs

Op basis van de uitkomsten van het onderzoeksrapport van bureau Sardes en de complexiteit van de invoering van passend onderwijs verandert de staatssecretaris voorlopig niets aan de verantwoordelijkheid van het leerlingenvervoer. Wanneer de inrichting van de samenwerkingsverbanden in het kader van de Wet passend onderwijs is afgerond, kan de verantwoordelijkheidsverdeling opnieuw worden bezien.

Gemeenten hebben bij het leerlingenvervoer nu alleen een uitvoerende taak en daarmee weinig invloed op de spreiding van vooral het speciaal onderwijs. Vanuit het streven van het Rijk naar heldere verantwoordelijkheidsverdeling hebben Rijk en gemeenten het onderzoek gestart naar de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor het leerlingenvervoer.

Passend onderwijs

De aanleiding voor het onderzoek naar de verantwoordelijkheid voor het leerlingenvervoer vormde de voorstellen voor invoering van het passend onderwijs. De zorgplicht voor het onderwijs komt hierin bij de grote regionale samenwerkingsverbanden te liggen.

De zorgplicht voor het vervoer van de leerlingen naar en van de scholen ligt nu bij gemeenten. Het lag voor de hand te onderzoeken of ook de zorgplicht voor het vervoer aan de samenwerkingsverbanden toebedeeld kan worden, en wat de voor- en nadelen van dit scenario zijn, aldus de VNG.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Gemeente blijft verantwoordelijk voor leerlingenvervoer | TaxiPro
schoolvervoer, schooltaxi, leerlingenvervoer

Gemeente blijft verantwoordelijk voor leerlingenvervoer

De verantwoordelijkheid voor het leerlingenvervoer blijft voorlopig bij gemeenten en gaat niet naar regionale samenwerkingsverbanden. Staatssecretaris Dekker (OCW) heeft dit besloten op basis van een actueel onderzoek. Hij sluit niet uit dat de verantwoordelijkheid in de toekomst alsnog naar de samenwerkingsverbanden gaat. Dat meldt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Rijk en VNG spraken in 2011 af om onderzoek te doen naar de voor – en nadelen van het verleggen van de verantwoordelijkheid voor het leerlingenvervoer van de gemeenten naar het onderwijs.

Passend onderwijs

Op basis van de uitkomsten van het onderzoeksrapport van bureau Sardes en de complexiteit van de invoering van passend onderwijs verandert de staatssecretaris voorlopig niets aan de verantwoordelijkheid van het leerlingenvervoer. Wanneer de inrichting van de samenwerkingsverbanden in het kader van de Wet passend onderwijs is afgerond, kan de verantwoordelijkheidsverdeling opnieuw worden bezien.

Gemeenten hebben bij het leerlingenvervoer nu alleen een uitvoerende taak en daarmee weinig invloed op de spreiding van vooral het speciaal onderwijs. Vanuit het streven van het Rijk naar heldere verantwoordelijkheidsverdeling hebben Rijk en gemeenten het onderzoek gestart naar de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor het leerlingenvervoer.

Passend onderwijs

De aanleiding voor het onderzoek naar de verantwoordelijkheid voor het leerlingenvervoer vormde de voorstellen voor invoering van het passend onderwijs. De zorgplicht voor het onderwijs komt hierin bij de grote regionale samenwerkingsverbanden te liggen.

De zorgplicht voor het vervoer van de leerlingen naar en van de scholen ligt nu bij gemeenten. Het lag voor de hand te onderzoeken of ook de zorgplicht voor het vervoer aan de samenwerkingsverbanden toebedeeld kan worden, en wat de voor- en nadelen van dit scenario zijn, aldus de VNG.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.