Rechtbank

Bezwaren tegen gunning doelgroepenvervoer Noordoost-Friesland ongegrond

De rechter heeft alle bezwaren van vervoerders Waaksma en De Jong tegen de gunning van het doelgroepenenvervoer in Noordoost-Friesland ongegrond verklaard. Het vervoer kan nu zoals gepland en gegund na de kerstvakantie van start gaan.

Het was de tweede keer dat er een kort geding werd aangespannen tegen de gunning van het doelgroepenvervoer in de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollummerland en Tytsjerksteradiel. De eerste keer deed Waaksma dat alleen en met succes. Weliswaar werd niet aangetoond dat anderen onder de kostprijs hadden ingeschreven, maar de opdrachtgever had ook geen voorzieningen getroffen op basis waarvan dat kon worden uitgesloten.

Nieuwe gang naar rechter

Daarom gelastte de rechter een heraanbesteding. Die werd gewonnen door vijf verschillende vervoerders: Taxi Postma, Dorenbos, NOF, VMNN en Waaksma. Die laatste koos samen met Taxi D & L De Jong (dat mede het flexibele vervoer gegund kreeg) echter voor een nieuwe gang naar de rechter. Dorenbos en VMNN zouden op de aanbesteding ongeldig hebben ingeschreven. De rechter heeft de bezwaren van Waaksma en De Jong echter ongegrond verklaard, zo meldt opdrachtgever Netwerk Noordoost.

Pytsje de Graaf, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Mobiliteitsbureau, is tevreden met deze uitkomst. “Dit bevestigt dat we alles zorgvuldig en volgens de regels hebben gedaan. Het betekent ook dat we kunnen beginnen met het nieuwe vervoersysteem voor Noordoost-Friesland.” Dat is volgens haar goed nieuws voor de vervoerders en andere betrokkenen. “We zijn ook blij dat er nu duidelijkheid is voor de mensen die dit vervoer in Noordoost-Friesland gebruiken. En voor de chauffeurs, die snel zullen weten waar ze aan toe zijn wat hun werk betreft.”

Regiecentrale

Op 8 januari 2018 wordt het nieuwe systeem in gebruik genomen. Vervoer en regie zijn in deze opzet gescheiden. De regiecentrale is in handen van Connexxion Taxi Services. Waaksma, Postma, NOF, VMNN en Dorenbos rijden de meeste ritten. De Jong en Nuis rijden in de flexibele schil.

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van TaxiPro. Hij schrijft ook voor diverse andere titels van ProMedia op het gebied van mobiliteit.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.