Pierre Steenberghen GTL-TAXI 5

‘Waarom Uber ook in België de concurrentie vervalst’

De agressieve aanpak van Uber in Nederland staat niet op zichzelf. In België heeft de taxisector al langer last van UberPop, de dienst met particuliere chauffeurs. En dat is oneerlijke concurrentie, betoogt Pierre Steenberghen. Hij is secretaris-generaal van de Belgische beroepsvereniging voor taxichauffeurs GTL-Taxi. De alternatieve taxidienst zet volgens hem duidelijk aan tot een ontduiking van de regels op het bezoldigd personenvervoer, de BTW, de sociale bijdragen, de inkomensbelastingen, de technische keuring van voertuigen, de verzekeringen, noem maar op. Er moet volgens Steenberghen snel een heldere definitie komen voor carpooling en taxivervoer.

OPINIE – Eurocommissaris Neelie Kroes ging zwaar tekeer tegen de Belgische taxiregulering en het beleid van Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels. Meteen volgde een hele polemiek in de sociale media die bijna uitgroeide tot een maatschappelijk debat over de vrijemarktwerking.

Taxisector

We keren even terug naar de oorzaak van de uitval van de Eurocommissaris. Namelijk het feit dat de taxisector zich zo hard verzet heeft tegen de alternatieve taxidienst door particulieren die sinds kort in Brussel aangeboden wordt via een – op het eerste gezicht sympathieke – smartphone app, waarbij chauffeurs in het zwart of als werkloze taxi rijden. De alternatieve taxidienst zet duidelijk aan tot een ontduiking van de regels op het bezoldigd personenvervoer, de BTW, de sociale bijdragen, de inkomensbelastingen, de technische keuring van voertuigen, de verzekeringen, enz.

De taxisector heeft het helemaal niet gemunt op het gebruik van nieuwe digitale technologie, noch op de concurrentie van een nieuwe speler die met innoverende mobiliteitsoplossingen komt. Wat hier wel op het spel staat en door de rechtbank ook veroordeeld werd, is de oneerlijke concurrentie door een bedrijf dat de wet duidelijk overtreedt, de belastingen en sociale bijdragen ontduikt en daardoor diensten kan aanbieden aan een lagere prijs dan de reguliere taxi’s. Met die kunstmatig lagere prijzen kan je natuurlijk op sympathie rekenen bij het groot publiek en als dynamisch overkomen. Bovendien is het de vraag of het Amerikaanse bedrijf dat achter de diensten staat, hierover in ons land controleerbare sporen achterlaat.

Openbare dienst

Taxi’s zijn diensten van openbaar nut en maken dankzij hun voldoende aanbod deel uit van het openbaar vervoer in de steden. De taxidiensten werden gereglementeerd om zowat overal en op elk uur beschikbaar te zijn. De wetgeving moet veilige taxidiensten garanderen voor alle mensen: personen met of zonder smartphone, met of zonder kredietkaart, meer of minder validen, jong en oud.

De regels kunnen uiteraard in vraag gesteld worden en desnoods kan men ze aanpassen. Zo wil minister Grouwels dat alle Brusselse taxi’s tegen 2016 uitgerust worden met taxameters van de nieuwe generatie, met GPS lokalisatie en automatische registratie van de rittenbladen. Anderzijds gaat het niet op dat een bedrijf dat volledig achter de schermen handelt, de reglementering straffeloos zou negeren en daarvoor op klanten en chauffeurs mikt die slecht geïnformeerd zijn.

Taxi-bestel-apps

De taxisector werkt volop aan de inschakeling van taxi-bestel-apps. In veel steden in onze buurlanden gebruiken de taxicentrales al mobile apps waarmee je makkelijk een taxi kan vinden, bestellen en opvolgen. Meest gekende internationale apps in onze buurlanden zijn taxi.eu, eCab,C, die bovendien een belangrijke uitbreiding kennen. Hoewel België momenteel nog achterophinkt, hebben ook hier sommige van die apps hun intrede gedaan, ondermeer in Antwerpen. De apps zijn meestal gratis beschikbaar voor iPhone, Android en PC.

Die ontwikkeling zal in de taxisector verder aangemoedigd worden omdat het een handige manier is om een taxi te bestellen en het ook kan bijdragen tot meer efficiëntie en een betere dienstverlening.

Veiligheid

De overheid draagt de verantwoordelijkheid over de veiligheid van haar burgers en die bevinden zich in een zwakke positie wanneer zij zich laten vervoeren door een chauffeur. Daarom moet de overheid erover waken dat er geen illegale apps aangeboden of gebruikt worden.

De beheerder van de app kan een buitenlands bedrijf zijn dat niet zelf rechtstreeks betrokken is bij de markt waarin de app gebruikt wordt. Daarin schuilt het potentieel gevaar dat men in een wetteloos circuit belandt waarbij alle aansprakelijkheid afgewezen wordt door de eigenaar van de app, bijvoorbeeld bij overtreding van de wet dooreen chauffeur of bij schade of agressie.

Carpoolen

Carpoolen is het deelgebruik van de auto, voornamelijk voor het woon-werkverkeer. Het verdelen van de autokosten over de inzittenden is een belangrijk kostenvoordeel en het vermindert het aantal wagens op de wegen.

Nu duiken de laatste tijd ook mobiele apps op die nieuwe vormen van “carpooling” organiseren, waarmee de dienstverleners gemakkelijk (veel) geld kunnen verdienen omdat zij ontsnappen aan de sociale en fiscale verplichtingen.

Vervoersdiensten

Dergelijke verkapte bezoldigde vervoersdiensten leveren geen meerwaarde voor de maatschappij. Want zij verminderen het aantal gereden kilometers op de wegen niet en zij maken bovendien gebruik van weginfrastructuur die door andermans belastingen betaald wordt.

Voor de taxichauffeurs is dit een oneerlijke concurrentie en het is ook geen goede zaak voor de echte en serieuze carpooling-initiatieven, zoals de Carpoolservice van Taxistop die zoekertjes van kandidaat carpoolers voor hun woon-werkverkeer centraliseert. Waar ligt de grens tussen het carpoolen en bezoldigde vervoerdiensten? De definities zouden dit beter moeten aflijnen.

Pierre Steenberghen, secretaris-generaal GTL-Taxi

Ook een opiniestuk schrijven voor TaxiPro.nl? Mail naar redactie@taxipro.nl

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “‘Waarom Uber ook in België de concurrentie vervalst’”

Paul Dijkhuizen|08.08.14|16:44

Precies, dit geldt niet alleen voor België, maar voor alle landen. Neelie Kroes, als fel voorstander van Europa zou zich eens druk moeten maken over bijvoorbeeld de verschillen die binnen de Europese Unie zijn tussen landen. Als we één Europa willen, dan zullen eerst de verschillen binnen de Europese landen moeten verdwijnen, regels voor lonen, belastingen, verzekeringen, brandstofprijzen, pensioenkosten en leeftijden etc etc.. Zolang daar nog teveel verschil in zit wordt het nooit wat!

Paul Dijkhuizen|08.08.14|17:27

Zolang de overheden Europees aanbesteden kunnen de landen waar de kosten veel hoger zijn nooit op tegen de landen waar die kosten veel lager zijn of waar de overheden de sectoren (met Europees geld) steunen. De netto betalers in Europa betalen dus eigenlijk zodat de netto ontvangers goedkoper kunnen zijn, op den duur ondermijnd dit de gehele Europese eenwording.
En zolang ze daar in Brussel over blijven bakkeleien kunnen bedrijven van buiten Europa dus fijn hun gang gaan…

Komend jaar gaat Lidl in Belgie via hun supermarkten ook kleding aanbieden , is dus ook valse conccurentie voor de kledingwinkels , de tankstations bieden al jaren van allerlei waren aan die ook in normale winkels liggen , ook valse conncurentie , en zo kan ik nog wel door gaan , dit heet gewoon vrije marktwerking en daar word de klant alleen maar beter van in zijn portemonee , diegene die de hoogste kwaliteit tegen de laagste prijs aanbied zal overleven , dat geld ook voor het taxikartel

Hudson Taxi|26.08.14|14:43

@ Jan Dekker, Wij taxibedrijven moeten voldoen aan allerlei overheidsregels enz.
UBER, Belbussen, Snorders, noem maar op niet. Daardoor kunnen “zij” veel goedkoper hun diensten aanbieden. De belbus bovendien met subsidie!
Daarin zit een groot verschil in met detailhandel zoals kleding enz.
Is daarom ook niet te vergelijken.
Lidl krijgt geen € 1750 bekeuring wanneer ze een liter olie verkopen. Maar wij wel als we b.v. goederenvervoer met een taxivoertuig doen. Iedereen of niemand regels!

‘Waarom Uber ook in België de concurrentie vervalst’ | TaxiPro
Pierre Steenberghen GTL-TAXI 5

‘Waarom Uber ook in België de concurrentie vervalst’

De agressieve aanpak van Uber in Nederland staat niet op zichzelf. In België heeft de taxisector al langer last van UberPop, de dienst met particuliere chauffeurs. En dat is oneerlijke concurrentie, betoogt Pierre Steenberghen. Hij is secretaris-generaal van de Belgische beroepsvereniging voor taxichauffeurs GTL-Taxi. De alternatieve taxidienst zet volgens hem duidelijk aan tot een ontduiking van de regels op het bezoldigd personenvervoer, de BTW, de sociale bijdragen, de inkomensbelastingen, de technische keuring van voertuigen, de verzekeringen, noem maar op. Er moet volgens Steenberghen snel een heldere definitie komen voor carpooling en taxivervoer.

OPINIE – Eurocommissaris Neelie Kroes ging zwaar tekeer tegen de Belgische taxiregulering en het beleid van Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels. Meteen volgde een hele polemiek in de sociale media die bijna uitgroeide tot een maatschappelijk debat over de vrijemarktwerking.

Taxisector

We keren even terug naar de oorzaak van de uitval van de Eurocommissaris. Namelijk het feit dat de taxisector zich zo hard verzet heeft tegen de alternatieve taxidienst door particulieren die sinds kort in Brussel aangeboden wordt via een – op het eerste gezicht sympathieke – smartphone app, waarbij chauffeurs in het zwart of als werkloze taxi rijden. De alternatieve taxidienst zet duidelijk aan tot een ontduiking van de regels op het bezoldigd personenvervoer, de BTW, de sociale bijdragen, de inkomensbelastingen, de technische keuring van voertuigen, de verzekeringen, enz.

De taxisector heeft het helemaal niet gemunt op het gebruik van nieuwe digitale technologie, noch op de concurrentie van een nieuwe speler die met innoverende mobiliteitsoplossingen komt. Wat hier wel op het spel staat en door de rechtbank ook veroordeeld werd, is de oneerlijke concurrentie door een bedrijf dat de wet duidelijk overtreedt, de belastingen en sociale bijdragen ontduikt en daardoor diensten kan aanbieden aan een lagere prijs dan de reguliere taxi’s. Met die kunstmatig lagere prijzen kan je natuurlijk op sympathie rekenen bij het groot publiek en als dynamisch overkomen. Bovendien is het de vraag of het Amerikaanse bedrijf dat achter de diensten staat, hierover in ons land controleerbare sporen achterlaat.

Openbare dienst

Taxi’s zijn diensten van openbaar nut en maken dankzij hun voldoende aanbod deel uit van het openbaar vervoer in de steden. De taxidiensten werden gereglementeerd om zowat overal en op elk uur beschikbaar te zijn. De wetgeving moet veilige taxidiensten garanderen voor alle mensen: personen met of zonder smartphone, met of zonder kredietkaart, meer of minder validen, jong en oud.

De regels kunnen uiteraard in vraag gesteld worden en desnoods kan men ze aanpassen. Zo wil minister Grouwels dat alle Brusselse taxi’s tegen 2016 uitgerust worden met taxameters van de nieuwe generatie, met GPS lokalisatie en automatische registratie van de rittenbladen. Anderzijds gaat het niet op dat een bedrijf dat volledig achter de schermen handelt, de reglementering straffeloos zou negeren en daarvoor op klanten en chauffeurs mikt die slecht geïnformeerd zijn.

Taxi-bestel-apps

De taxisector werkt volop aan de inschakeling van taxi-bestel-apps. In veel steden in onze buurlanden gebruiken de taxicentrales al mobile apps waarmee je makkelijk een taxi kan vinden, bestellen en opvolgen. Meest gekende internationale apps in onze buurlanden zijn taxi.eu, eCab,C, die bovendien een belangrijke uitbreiding kennen. Hoewel België momenteel nog achterophinkt, hebben ook hier sommige van die apps hun intrede gedaan, ondermeer in Antwerpen. De apps zijn meestal gratis beschikbaar voor iPhone, Android en PC.

Die ontwikkeling zal in de taxisector verder aangemoedigd worden omdat het een handige manier is om een taxi te bestellen en het ook kan bijdragen tot meer efficiëntie en een betere dienstverlening.

Veiligheid

De overheid draagt de verantwoordelijkheid over de veiligheid van haar burgers en die bevinden zich in een zwakke positie wanneer zij zich laten vervoeren door een chauffeur. Daarom moet de overheid erover waken dat er geen illegale apps aangeboden of gebruikt worden.

De beheerder van de app kan een buitenlands bedrijf zijn dat niet zelf rechtstreeks betrokken is bij de markt waarin de app gebruikt wordt. Daarin schuilt het potentieel gevaar dat men in een wetteloos circuit belandt waarbij alle aansprakelijkheid afgewezen wordt door de eigenaar van de app, bijvoorbeeld bij overtreding van de wet dooreen chauffeur of bij schade of agressie.

Carpoolen

Carpoolen is het deelgebruik van de auto, voornamelijk voor het woon-werkverkeer. Het verdelen van de autokosten over de inzittenden is een belangrijk kostenvoordeel en het vermindert het aantal wagens op de wegen.

Nu duiken de laatste tijd ook mobiele apps op die nieuwe vormen van “carpooling” organiseren, waarmee de dienstverleners gemakkelijk (veel) geld kunnen verdienen omdat zij ontsnappen aan de sociale en fiscale verplichtingen.

Vervoersdiensten

Dergelijke verkapte bezoldigde vervoersdiensten leveren geen meerwaarde voor de maatschappij. Want zij verminderen het aantal gereden kilometers op de wegen niet en zij maken bovendien gebruik van weginfrastructuur die door andermans belastingen betaald wordt.

Voor de taxichauffeurs is dit een oneerlijke concurrentie en het is ook geen goede zaak voor de echte en serieuze carpooling-initiatieven, zoals de Carpoolservice van Taxistop die zoekertjes van kandidaat carpoolers voor hun woon-werkverkeer centraliseert. Waar ligt de grens tussen het carpoolen en bezoldigde vervoerdiensten? De definities zouden dit beter moeten aflijnen.

Pierre Steenberghen, secretaris-generaal GTL-Taxi

Ook een opiniestuk schrijven voor TaxiPro.nl? Mail naar redactie@taxipro.nl

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “‘Waarom Uber ook in België de concurrentie vervalst’”

Paul Dijkhuizen|08.08.14|16:44

Precies, dit geldt niet alleen voor België, maar voor alle landen. Neelie Kroes, als fel voorstander van Europa zou zich eens druk moeten maken over bijvoorbeeld de verschillen die binnen de Europese Unie zijn tussen landen. Als we één Europa willen, dan zullen eerst de verschillen binnen de Europese landen moeten verdwijnen, regels voor lonen, belastingen, verzekeringen, brandstofprijzen, pensioenkosten en leeftijden etc etc.. Zolang daar nog teveel verschil in zit wordt het nooit wat!

Paul Dijkhuizen|08.08.14|17:27

Zolang de overheden Europees aanbesteden kunnen de landen waar de kosten veel hoger zijn nooit op tegen de landen waar die kosten veel lager zijn of waar de overheden de sectoren (met Europees geld) steunen. De netto betalers in Europa betalen dus eigenlijk zodat de netto ontvangers goedkoper kunnen zijn, op den duur ondermijnd dit de gehele Europese eenwording.
En zolang ze daar in Brussel over blijven bakkeleien kunnen bedrijven van buiten Europa dus fijn hun gang gaan…

Komend jaar gaat Lidl in Belgie via hun supermarkten ook kleding aanbieden , is dus ook valse conccurentie voor de kledingwinkels , de tankstations bieden al jaren van allerlei waren aan die ook in normale winkels liggen , ook valse conncurentie , en zo kan ik nog wel door gaan , dit heet gewoon vrije marktwerking en daar word de klant alleen maar beter van in zijn portemonee , diegene die de hoogste kwaliteit tegen de laagste prijs aanbied zal overleven , dat geld ook voor het taxikartel

Hudson Taxi|26.08.14|14:43

@ Jan Dekker, Wij taxibedrijven moeten voldoen aan allerlei overheidsregels enz.
UBER, Belbussen, Snorders, noem maar op niet. Daardoor kunnen “zij” veel goedkoper hun diensten aanbieden. De belbus bovendien met subsidie!
Daarin zit een groot verschil in met detailhandel zoals kleding enz.
Is daarom ook niet te vergelijken.
Lidl krijgt geen € 1750 bekeuring wanneer ze een liter olie verkopen. Maar wij wel als we b.v. goederenvervoer met een taxivoertuig doen. Iedereen of niemand regels!