ilt, inspectie leefomgeving en transport, inspecteur, controle, handhaving

ILT waarschuwt UberPop-chauffeurs en kondigt acties aan

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft de gegevens genoteerd van de UberPop-snorders, wiens gegevens onder meer zijn gepubliceerd door TaxiPro.nl. Zij krijgen een waarschuwingsbrief, net als reguliere bekende snorders. Ook wordt er op korte termijn een handhavingsactie in Amsterdam gehouden, gericht tegen UberPop. TaxiPro.nl heeft de foto’s van de UberPop-chauffeurs na de mededeling van ILT geanonimiseerd.

“Het onderzoek duurt voort en de verwachting is dat er dus meerdere brieven worden verstuurd. Ook gaat de inspectie samen met de Amsterdamse politie op korte termijn in de hoofdstad de straat op om thema-acties tegen UberPop uit te voeren”, laat de ILT weten. Wanneer de acties plaatsvinden, houdt de woordvoerster nog even geheim om de snorders niet te tippen.

Illegaal taxivervoer

In de waarschuwingsbrief wordt de chauffeur op de hoogte gebracht van de consequenties van illegaal taxivervoer. Als hij betrapt wordt, volgt er een boete van maximaal 4200 euro en krijgt de chauffeur een Last Onder Dwangsom opgelegd. Dat betekent dat bij herhaling een dwangsom van €10.000 per keer wordt geind, met een maximum van €40.000. Dit laatste bovenop de reguliere strafrechtelijke boete van maximaal 4200 euro.

“Uber heeft recentelijk aanvullend een app gelanceerd(Uber-POP) en biedt zo personenvervoer (taxivervoer) aan tegen betaling. Chauffeurs, die tegen betaling taxidiensten aanbieden, moeten zich houden aan dezelfde regels als reguliere straattaxi’s zoals bepaald in Wet Personenvervoer 2000”, aldus de ILT.

Taxivervoer

“In deze wet staan eisen voor taxivervoerders ter bescherming van de belangen van de consument, zoals een taxameter, een boordcomputer, een verplichte ritbon en maximum tarieven. Gebruik van UberPop kan leiden tot illegaal taxivervoer”, aldus de ILT.

Bart Pals

Lees ook: Namen UberPop-chauffeurs gepubliceerd door taxichauffeurs

Auteur: Bart Pals

10 reacties op “ILT waarschuwt UberPop-chauffeurs en kondigt acties aan”

t_x04|21.08.14|18:19

Gelukkig, eindelijk actie. Ben het alleen niet eens met waarschuwen, dat krijgen wij namelijk ook niet.

Alexander Rink|21.08.14|18:38

Waarom waarschuwen? als ik een overtreding maakt ligt er gelijk een acceptgiro… kan je weer zien dat het systeem nog steeds verrot is…

Taxibelangen Nederland|22.08.14|00:53

Zo zo een waarschuwingsbrief,nou daar zullen ze van schrikken zeg.Reguliere taxichauffeurs krijgen nooit een brief,maar gelijk een flinke boete als ze iets fout hebben gedaan.En hun auto wordt onmiddellijk in beslag genomen als hij niet taxi gekeurd is,of als er geen geldig vergunningbewijs aanwezig is enz.Maar ja Uber die moet je met zijden handschoenen aanpakken het zijn gladde alen en de ILT is niet al te snugger en dat weet Uber, die spelen een spelletje met de ILT jongens en lachen ze uit.

Paul Dijkhuizen|22.08.14|10:53

Mooie laatste zin… ‘ Gebruik van Uberpop kan leiden tot illegaal taxivervoer ‘. Hoezo kán leiden? Uberpop is een app die, als hij gebruikt wordt waar hij voor ontwikkeld is, juist als doel heeft illegaal taxivervoer aan te bieden. Snap niet zo goed wat er anders mee zou kunnen worden gedaan. Overigens is het faciliteren van illegaal gedrag volgens mij ook strafbaar, dus ik hoop dat ook Uber zelf wordt aangepakt. Of valt dit ook weer eens onder ‘gedogen’?

Kwestie van tijd mensen,dit soort ontwikkelingen is niet meer te stoppen,steek liever je tijd in het aanbieden van iets wat nog beter,nog goedkoper,nog klantvriendelijker is.
Uber of hoe ze allemaal mogen heten stop je niet meer,we hebben ook allemaal internet en een mobiel,had 30 jaar geleden ook niemand gedacht,we kopen onze spullen ook allemaal via internet,winkelstraten staan leeg,gaan we dit weer veranderen? NEE,dus stop met zeveren bedenk iets wat beter is.

t_x04|24.08.14|13:55

Nee, Ik weiger te “concurreren” tegen iets wat illegaal is.Uberpop is wettelijk niet toegestaan. Het gaat niet om de app op zich, maar diensten aanbieden tegen de wet in , is verboden. Je kunt niet aan taxi’s 100 vellen regels opleggen en aan een ander die hetzelfde werk doet, geen enkele.

neem van mij aan dat de politiek dit bij de behandeling van de nieuwe taxiwet eind dit jaar gaat toestaan,VVD is een en al regulering en vrijemarkten,
Minister Kamp schrijft dat als de wet achterhaald blijkt door nieuwe ontwikkelingen, het kabinet na zal denken over een wetswijziging.Kamp zegt dat hij de wet eventueel zelfs zou willen aanpassen ten gunste van het bedrijf.Het gaat de minister niet zozeer om Uber, maar om nieuwe initiatieven die niet moeten worden belemmerd door bestaande regels.

Peter Walgreen|28.08.14|12:14

Als Jan Dekker inderdaad een schildersbedrijf heeft, zal hij het vast ook normaal vinden als collega’s/concurrenten, geen omzetbelasting, loonbelasting, en inkomstenbelasting betalen, maar hij wel.

t_x04|28.08.14|18:25

Is al door de mand gevallen, heeft of interesse om pop te rijden of rijdt het al. Zo schuilen er meerdere hier die voorstander zijn van pop en het goedpraten.

Chand Malik|12.09.14|05:47

ik zie reclame over uber pop zelfs voorbij komen op facebook ze proberen daar ook mensen te werven die in hun vrije tijd extra willen verdienen
het lijkt erop dat de ILT helemaal niks doet tegen uber pop
ILT is alleen goed in officiële taxi bedrijven bedreigen en beboeten