
Primo Taxi wil milieuverbetering door taxibranche aanjagen
Primo Taxicentrale Rotterdam maakt het samen met Oranje Taxi Centrale makkelijker voor de taxisector om bij te dragen aan milieuverbetering. Van elke rit wordt een klein deel van de gebruikelijke commissie gebruikt om groene initiatieven te verwezenlijken. Dit kost de chauffeurs zelf dus niets.
Faroeq Ebrahiem van Primo Taxicentrale wilde al jaren iets doen om bij te dragen aan een beter milieu. De ritten van de taxicentrale worden momenteel gereden door een groep zzp’ers. De mogelijkheden voor hen om te verduurzamen zijn volgens Ebrahiem echter beperkt. “Hoe graag we het ook zouden willen, het budget is er niet. Ook zijn er te weinig snellaadpalen in Rotterdam. Sommige chauffeurs rijden vierhonderd kilometer per dag. Daarvan zouden ze dan vier à vijf uur moeten opladen. Op een werkdag van tien uur is dat niet rendabel.”
De kosten van de aanschaf van elektrische voertuigen spelen volgens hem ook een grote rol in de terughoudendheid om te verduurzamen. Door de coronacrisis heeft de taxibranche veel schade geleden, dus is het lastig om investeringen te doen, meent hij. “Er zou dus echt extra subsidie moeten komen voor de aanschaf van elektrische auto’s”, aldus de eigenaar van Primo Taxicentrale.
Nú doen wat mogelijk is
Ebrahiem wil hier echter niet op wachten. Nog steeds rijden er volgens hem bijna alleen maar dieselauto’s in Rotterdam. “Het plan om het straattaxivervoer in 2030 uitstootvrij te hebben is goed, maar op het moment rijden we nog duizenden kilometers per dag en veroorzaken we veel uitstoot. Daarom moeten we nú al doen wat we kunnen doen.”
Hij ging in gesprek met chauffeurs en verschillende Toegelaten Taxi Organisaties. Oranje Taxi Centrale (OTC) bleek bereid de samenwerking aan te gaan. “Van het standaard percentage aan commissie dat alle aangesloten chauffeurs betalen, wordt ongeveer 2 procent gebruikt om te investeren in groene initiatieven. Denk aan het planten van bomen”, legt Ebrahiem uit. “De chauffeur zal hier niks van merken. Zij betalen hetzelfde bedrag, maar dragen toch een steentje bij.” Naar verwachting zal hier op 1 augustus 2021 mee worden gestart.
Efficiënter werken
Daarnaast hebben inmiddels zo’n tweehonderd zelfstandige chauffeurs van buitenaf aangegeven mee te willen doen, vertelt hij. “Met zo’n grote groep kunnen we uiteindelijk ook efficiënter gaan werken. Zo kan er bijvoorbeeld bij een rit naar Hoogvliet gekeken worden wie er op dat moment in de buurt is, in plaats van iemand vanaf Centraal Station te sturen. Zo veroorzaken we minder uitstoot.”
Meer chauffeurs betekent wel meer kosten, wat het ook belangrijk maakt dat genoeg bedrijven zich bij de samenwerking aansluiten. Verschillende ondernemers hebben zich inmiddels bereid getoond en Ebrahiem hoopt dat er nog meer zullen volgen. “Bij taxibedrijven gaat hetzelfde systeem in werking en komt het geld in de centrale pot terecht. Daarnaast mogen ook particulieren een bijdrage leveren.”
In 2030 een van de groenste bedrijven
De ambitie van Ebrahiem is dat zijn bedrijf in 2030 bekend staat als het groenste taxibedrijf van Rotterdam. Niet alleen door ritten met elektrische voertuigen te laten uitvoeren, maar ook door blijvend op andere manieren een bijdrage leveren aan een beter milieu. Hij stelt dan ook dat hij in gesprek wil blijven gaan met mensen die verstand hebben van verduurzaming om te bespreken wat de verdere opties zijn.
Waarschijnlijk het GROENE 5de wiel aan het uitvinden ….
Ik vind het knap dat PRIMO zo aan denkt en ik denk ook dat het werkt, ik bedoel als iedereen iets doet wordt iets better milieu. Ga door
Waarom geen HVO, groene diesel gebruiken in je taxi ?
Dat is schoner als elektrisch rijden.
Stroom opgewekt uit een (bruin) kolen of gas centrale geeft ook vervuiling, dus je verlegt de uitstoot naar een andere locatie wanneer je deze stroom gebruikt.
HVO is geschikt voor alle diesels ook voor oudere.
Geen oplaadpalen nodig die ook vervuilen en geen tijd verspillen aan oplaadtijd.
Waarom moeilijk doen als het makkelijk en beter kan.