Nijmegen. Foto: iStock / DutchScenery

Uber start in Arnhem en Nijmegen met steun van lokale taxibedrijven

Nijmegen. Foto: iStock / DutchScenery (onbeperkt gebruik)

In Arnhem en Nijmegen kan men voortaan een UberX-rit boeken. Citax Nijmegen Electric is een van de taxibedrijven die deze ritten zal aanbieden.

UberX is een goedkopere taxidienst dan de standaard Uber, omdat de auto’s waarmee wordt gereden kleiner zijn en dus lagere kosten hebben. Aan de hand van gesprekken met chauffeurs en het aantal keren dat de app wordt geopend in Arnhem en Nijmegen, heeft Uber geconstateerd dat er vraag was naar de taxidienst in deze steden. Met de lancering wil het bedrijf onder andere een bijdrage leveren aan het verminderen van privébezit van auto’s.

Citax Nijmegen Electric is een eenmanszaak die rijdt voor partijen die duurzaam vervoer bieden. “De groene tak van Uber, Uber Green, wordt tot nu toe alleen nog in Amsterdam en Rotterdam aangeboden”, legt eigenaar Richard Thijssen uit. “Omdat Uber deze dienst bij voldoende elektrische voertuigen in de omgeving straks ook hier beschikbaar wil stellen, zijn we de samenwerking aangegaan.”

Ook voor Bolt rijden

Er ontstaat geregeld ophef rondom te taxidienst. Zo heeft vakbond FNV een rechtszaak aangespannen tegen Uber omdat het bedrijf volgens hen taxichauffeurs voor zich laat werken als zelfstandigen terwijl het in werkelijkheid werknemers zijn. Ook zijn taxibedrijven niet altijd te spreken over de komst van Uber in de stad waar zij gevestigd zijn. Zo verenigden Groningse taxibedrijven zich eerder tegen de komst van Uber in Groningen.

Het Nijmeegse taxibedrijf staat daarentegen open voor dergelijke taxiplatforms. “We willen meegaan met innovaties. Als Bolt hier lanceert, willen we ook daarvoor gaan rijden.” Daarbij denkt Thijssen dat Uber een kwaliteitsslag heeft gemaakt en het bedrijf de toekomst heeft. “Het bedient een bepaald type klant. Vooral toeristen en jongeren maken hier veel gebruik van. Wij willen hen ook bedienen.” Ook zijn de tarieven van Uber volgens hem redelijk. “Wij kunnen hier voor rijden, mede omdat we als elektrisch taxibedrijf niet hoeven te tanken en dus voordeliger uit zijn.”

Verdeelde reacties vanuit de branche

Uber is in gesprek gegaan met de taxiondernemers in de omgeving en de reacties waren volgens Thijssen verdeeld. “Sommigen kijken de kat uit de boom maar er zijn ook voldoende ondernemers geweest die zich wel bereid hebben getoond.” Net als dat ondernemers zelf mogen kiezen of ze zich aansluiten, benadrukt hij dat ook de klant de keuze blijft hebben of er een rit via Uber of via een andere weg wordt geboekt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

6 reacties op “Uber start in Arnhem en Nijmegen met steun van lokale taxibedrijven”

Taxi Volendam|11.05.21|10:51

Bedrijven als Uber staan wereldwijd als omstreden bekend, helaas niet omdat ze zo lief zijn.
Met hun dik gevulde kas buiten ze U en mij uit onder het mom van duurzaam en nog veel meer misleiding.
We weten inmiddels wel beter.
In 40/45 waren er ook veel die de verkeerde kant kozen.
Dat kan je duur komen te staan vooral omdat je kan weten dat deze bedrijven niet deugen, alleen op geld uit zijn over de rug van derden. Niet meer of minder, dat leert de geschiedenis inmiddels wel.

Jorg|11.05.21|20:22

“Ook zijn de tarieven van Uber volgens hem redelijk. “Wij kunnen hier voor rijden, mede omdat we als elektrisch taxibedrijf niet hoeven te tanken en dus voordeliger uit zijn”

Dan kunnen na een tijdje afhankelijk worden de tarieven wel omlaag en de commissie omhoog volgens de Uber werkwijze.
Weer één die een slachting onder z’n collega’s gaat aanrichten, en daarna zelf gaat lopen janken.

airport-taxi vervoer|11.05.21|20:52

‘Met de lancering wil het bedrijf onder andere een bijdrage leveren aan het verminderen van privébezit van auto’s’ dat laat het klinken alsof Uber een bedrijf met een idealistisch motief is. Fout. Uber buit alles en iedereen uit met geleend geld.

‘met steun van lokale taxibedrijven’ : alsof je blij de galg bouwt voor degene die verkeerde plannen met je hebt

Ton van Dalfsen|12.05.21|13:43

Helemaal met vorige reacties eens.
Elektrisch taxibedrijf die niet hoeft te tanken. Moet toch wel stroom in wat geld kost. En de energieprijzen gaan nog wel omhoog. Dat was al voorspelt.
Oh ja. Citax is dus weer één van de vele die de slachting onder collega’s veroorzaakt.

Rik de Swart|13.05.21|21:38

Je praat als een kip zonder kop Richard. Uber schent alle regels die je maar kunt bedenken, ze zaaien dood en verderf over de hele wereld onder het mom van innovatie. Ik heb niks tegen taxiapps, dat heeft vele voordelen, maar dat hoeft toch niet met uitbuiting te gaan? Verdiep je maar eens goed in uber. Succes met je gratis tanken en 2300euro teslakosten. Ik heb je nummer trouwens al gewist. Uber vieze smerige amerikaanse kapitalisten met moderne slavernij

Ton van Dalfsen|16.05.21|10:52

UBER heeft niet voor niets nederland uitgekozen voor zijn europa hoofdkantoor omdat nederland een belastingparadijs is voor grote ondernemingen. door grote dubieuze leningen te verschaffen aan eigen dochter ondernemingen die ergens in het midden oosten zitten hoef je hier minder belasting te betalen. En daar werken dus de aangesloten ZZP-ers en ondernemers zoals Citax nijmegen aan mee.
Ik heb liever dat ondernemers zich verenigen in een plaats/stad en gezamenlijk een eigen app lanceren.

Uber start in Arnhem en Nijmegen met steun van lokale taxibedrijven | TaxiPro
Nijmegen. Foto: iStock / DutchScenery

Uber start in Arnhem en Nijmegen met steun van lokale taxibedrijven

Nijmegen. Foto: iStock / DutchScenery (onbeperkt gebruik)

In Arnhem en Nijmegen kan men voortaan een UberX-rit boeken. Citax Nijmegen Electric is een van de taxibedrijven die deze ritten zal aanbieden.

UberX is een goedkopere taxidienst dan de standaard Uber, omdat de auto’s waarmee wordt gereden kleiner zijn en dus lagere kosten hebben. Aan de hand van gesprekken met chauffeurs en het aantal keren dat de app wordt geopend in Arnhem en Nijmegen, heeft Uber geconstateerd dat er vraag was naar de taxidienst in deze steden. Met de lancering wil het bedrijf onder andere een bijdrage leveren aan het verminderen van privébezit van auto’s.

Citax Nijmegen Electric is een eenmanszaak die rijdt voor partijen die duurzaam vervoer bieden. “De groene tak van Uber, Uber Green, wordt tot nu toe alleen nog in Amsterdam en Rotterdam aangeboden”, legt eigenaar Richard Thijssen uit. “Omdat Uber deze dienst bij voldoende elektrische voertuigen in de omgeving straks ook hier beschikbaar wil stellen, zijn we de samenwerking aangegaan.”

Ook voor Bolt rijden

Er ontstaat geregeld ophef rondom te taxidienst. Zo heeft vakbond FNV een rechtszaak aangespannen tegen Uber omdat het bedrijf volgens hen taxichauffeurs voor zich laat werken als zelfstandigen terwijl het in werkelijkheid werknemers zijn. Ook zijn taxibedrijven niet altijd te spreken over de komst van Uber in de stad waar zij gevestigd zijn. Zo verenigden Groningse taxibedrijven zich eerder tegen de komst van Uber in Groningen.

Het Nijmeegse taxibedrijf staat daarentegen open voor dergelijke taxiplatforms. “We willen meegaan met innovaties. Als Bolt hier lanceert, willen we ook daarvoor gaan rijden.” Daarbij denkt Thijssen dat Uber een kwaliteitsslag heeft gemaakt en het bedrijf de toekomst heeft. “Het bedient een bepaald type klant. Vooral toeristen en jongeren maken hier veel gebruik van. Wij willen hen ook bedienen.” Ook zijn de tarieven van Uber volgens hem redelijk. “Wij kunnen hier voor rijden, mede omdat we als elektrisch taxibedrijf niet hoeven te tanken en dus voordeliger uit zijn.”

Verdeelde reacties vanuit de branche

Uber is in gesprek gegaan met de taxiondernemers in de omgeving en de reacties waren volgens Thijssen verdeeld. “Sommigen kijken de kat uit de boom maar er zijn ook voldoende ondernemers geweest die zich wel bereid hebben getoond.” Net als dat ondernemers zelf mogen kiezen of ze zich aansluiten, benadrukt hij dat ook de klant de keuze blijft hebben of er een rit via Uber of via een andere weg wordt geboekt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

6 reacties op “Uber start in Arnhem en Nijmegen met steun van lokale taxibedrijven”

Taxi Volendam|11.05.21|10:51

Bedrijven als Uber staan wereldwijd als omstreden bekend, helaas niet omdat ze zo lief zijn.
Met hun dik gevulde kas buiten ze U en mij uit onder het mom van duurzaam en nog veel meer misleiding.
We weten inmiddels wel beter.
In 40/45 waren er ook veel die de verkeerde kant kozen.
Dat kan je duur komen te staan vooral omdat je kan weten dat deze bedrijven niet deugen, alleen op geld uit zijn over de rug van derden. Niet meer of minder, dat leert de geschiedenis inmiddels wel.

Jorg|11.05.21|20:22

“Ook zijn de tarieven van Uber volgens hem redelijk. “Wij kunnen hier voor rijden, mede omdat we als elektrisch taxibedrijf niet hoeven te tanken en dus voordeliger uit zijn”

Dan kunnen na een tijdje afhankelijk worden de tarieven wel omlaag en de commissie omhoog volgens de Uber werkwijze.
Weer één die een slachting onder z’n collega’s gaat aanrichten, en daarna zelf gaat lopen janken.

airport-taxi vervoer|11.05.21|20:52

‘Met de lancering wil het bedrijf onder andere een bijdrage leveren aan het verminderen van privébezit van auto’s’ dat laat het klinken alsof Uber een bedrijf met een idealistisch motief is. Fout. Uber buit alles en iedereen uit met geleend geld.

‘met steun van lokale taxibedrijven’ : alsof je blij de galg bouwt voor degene die verkeerde plannen met je hebt

Ton van Dalfsen|12.05.21|13:43

Helemaal met vorige reacties eens.
Elektrisch taxibedrijf die niet hoeft te tanken. Moet toch wel stroom in wat geld kost. En de energieprijzen gaan nog wel omhoog. Dat was al voorspelt.
Oh ja. Citax is dus weer één van de vele die de slachting onder collega’s veroorzaakt.

Rik de Swart|13.05.21|21:38

Je praat als een kip zonder kop Richard. Uber schent alle regels die je maar kunt bedenken, ze zaaien dood en verderf over de hele wereld onder het mom van innovatie. Ik heb niks tegen taxiapps, dat heeft vele voordelen, maar dat hoeft toch niet met uitbuiting te gaan? Verdiep je maar eens goed in uber. Succes met je gratis tanken en 2300euro teslakosten. Ik heb je nummer trouwens al gewist. Uber vieze smerige amerikaanse kapitalisten met moderne slavernij

Ton van Dalfsen|16.05.21|10:52

UBER heeft niet voor niets nederland uitgekozen voor zijn europa hoofdkantoor omdat nederland een belastingparadijs is voor grote ondernemingen. door grote dubieuze leningen te verschaffen aan eigen dochter ondernemingen die ergens in het midden oosten zitten hoef je hier minder belasting te betalen. En daar werken dus de aangesloten ZZP-ers en ondernemers zoals Citax nijmegen aan mee.
Ik heb liever dat ondernemers zich verenigen in een plaats/stad en gezamenlijk een eigen app lanceren.