Taxistandplaats Frederiksplein in Amsterdam.
Protestactie

Taxichauffeurs demonstreren woensdag in Amsterdam: ‘De branche gaat kapot’

Taxistandplaats aan het Frederiksplein in Amsterdam. Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/Dutchmen Photography

Verschillende taxichauffeurs zijn voornemens om woensdag een grote demonstratie te houden tegen het beleid van de gemeente. Dat laat Ruud Lagerwaard, voorzitter van TTO Take a Taxi, weten aan TaxiPro. Volgens de chauffeurs is de maat nu echt vol. “Een aantal chauffeurs hingen huilend aan de telefoon.”

Amsterdamse straattaxi’s zijn het “anti-taxibeleid” van de gemeente spuugzat. Dat staat te lezen in een flyer, die verschillende chauffeurs woensdag tijdens de demonstratie zullen uitdelen. “Het anti-taxibeleid van de gemeente Amsterdam maakt het voor ons onmogelijk om nog te overleven”, zo luidt de eerste zin. “Met het autoluw maken van de stad krijgt onze branche de doodsteek. In hoog tempo verdwijnen standplaatsen, zodat een groot deel van de taxi’s hun werk niet kan doen.”

Daarbij worden een aantal concrete voorbeelden genoemd. “Handhaving en politie jagen in opdracht van het college onvermoeibaar op taxichauffeurs met intensieve controles en torenhoge boetes voor gedragingen die bij ons werk horen, zoals het korte stilstaan in de buurt van hotels om klanten te laten uitstappen.”

Waterbedeffect

Ook een aantal beslissingen die de gemeente Amsterdam heeft genomen of wil gaan nemen, stuiten op veel weerstand onder taxichauffeurs. Zo wordt de Weesperstraat per 12 juni voor zes weken afgesloten. Volgende week buigt de gemeenteraad zich over dit voornemen. Ook de Odebrug bij het Centraal Station moet eraan geloven. Deze is recent afgesloten. “Dit veroorzaakt een ongekende chaos”, zo denkt Take a Taxi-voorzitter Ruud Lagerwaard. “De gemeente sluit, zonder overleg, cruciale doorgangswegen af voor taxiverkeer, waardoor bestemmingen onbereikbaar worden. Dit heeft echter een waterbedeffect, omdat vele omleidingen en obstakels zorgen voor verkeersoverlast op andere plekken in de stad.”

Volgens de chauffeurs is de maat meer dan vol. Take a Taxi is het daar volledig mee eens. “De branche gaat helemaal kapot. Ik heb een aantal chauffeurs echt huilend aan de telefoon gehad”, zegt Lagerwaard daarover. De voorzitter zegt op de hoogte te zijn dat diverse chauffeurs daarom woensdag willen demonstreren. “De chauffeurs zullen zich op meerdere punten in Amsterdam verzamelen, waarna ze naar de Stopera zullen rijden. De vlam is echt in de pan, woensdag om 15.00 uur ligt de stad plat.”

Harde eisen

Er zullen tijdens de demonstratie, naar verluidt, harde eisen worden gesteld. Een van de eisen is het opengooien van alle tram- en busbanen voor taxi’s. Ruud Lagerwaard denkt dat de rust binnen de Amsterdamse taximarkt kan wederkeren, op het moment dat de gemeente besluit alle trambanen open te gooien. “En dat hoeft ze nog niet eens veel te kosten. Als de gemeente niet beweegt, dan blijft de chaos aanhouden”, zo denkt Lagerwaard.

Taxichauffeurs voerden in februari al eens een gesprek met de gemeente Amsterdam over het huidige taxibeleid. Ook verkeerswethouder Melanie van der Horst was daarbij aanwezig. Onder andere de regelgeving omtrent trambaanontheffingen kwam tijdens dat gesprek ter sprake. Van der Horst gaf eind vorige maand per brief aan dat het taxiteam van de gemeente gaat onderzoeken, waarom bepaalde lijnbusbanen de afgelopen jaren gesloten zijn voor taxi’s. Voor het zomerreces moet hier meer duidelijkheid over zijn.”

Verschillende belangen

De gemeente Amsterdam heeft aan TaxiPro laten weten niet op de hoogte te zijn van de demonstratie. “Vorige week is er een brief naar chauffeurs gestuurd, waarin dit soort onderwerpen aangesneden worden”, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. “De zorgen die de chauffeurs hebben, is ook precies de reden waarom we met hen in gesprek zijn gegaan. In de brief hebben we tevens aangegeven dat we zeker een aantal zaken opnieuw willen bekijken. Dat gaan we dus ook doen”, aldus de woordvoerder.

Daarnaast geeft de gemeente te kennen te maken te hebben met verschillende belangen. “Van bijvoorbeeld omwonenden en andere weggebruikers. Wij moeten als gemeente ieders belangrijk zorgvuldig wegen. We willen met verschillende belangengroepen en betrokkenen hierover praten, zodat we een goede middenweg vinden. We gaan kijken hoe we dat op de beste manier kunnen doen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

2 reacties op “Taxichauffeurs demonstreren woensdag in Amsterdam: ‘De branche gaat kapot’”

Ferry Sonder|05.04.23|01:11

Misschien volledig elektrisch gaan rijden….beter voor de stad en wellicht overleggen met gemeente voor ontheffing autoluwe binnenstad voor elektrische voertuigen.

Stef Bouwhuis|06.04.23|13:41

Het gemene is dat dit precies is wat in GroenLinkse Utrecht gebeurt. Daar mogen taxi’s op veel minder vrije banen rijden, terwijl de kosten voor de vrijstelling van € 112 naar € 350 is opgelopen. Het argument is verkeersveiligheid. Taxi’s zouden te hard rijden. In het GroenLinkse Amsterdam wordt hetzelfde ‘spelletje’ gespeeld. Je knijpt het inkomen van taxichauffeurs af om dubieuze reden. Ga in overleg met de taxi branche en regel een structurele snelheid. Wie zich misdraagt verliest toegang.

Taxichauffeurs demonstreren woensdag in Amsterdam: ‘De branche gaat kapot’ | TaxiPro
Taxistandplaats Frederiksplein in Amsterdam.
Protestactie

Taxichauffeurs demonstreren woensdag in Amsterdam: ‘De branche gaat kapot’

Taxistandplaats aan het Frederiksplein in Amsterdam. Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/Dutchmen Photography

Verschillende taxichauffeurs zijn voornemens om woensdag een grote demonstratie te houden tegen het beleid van de gemeente. Dat laat Ruud Lagerwaard, voorzitter van TTO Take a Taxi, weten aan TaxiPro. Volgens de chauffeurs is de maat nu echt vol. “Een aantal chauffeurs hingen huilend aan de telefoon.”

Amsterdamse straattaxi’s zijn het “anti-taxibeleid” van de gemeente spuugzat. Dat staat te lezen in een flyer, die verschillende chauffeurs woensdag tijdens de demonstratie zullen uitdelen. “Het anti-taxibeleid van de gemeente Amsterdam maakt het voor ons onmogelijk om nog te overleven”, zo luidt de eerste zin. “Met het autoluw maken van de stad krijgt onze branche de doodsteek. In hoog tempo verdwijnen standplaatsen, zodat een groot deel van de taxi’s hun werk niet kan doen.”

Daarbij worden een aantal concrete voorbeelden genoemd. “Handhaving en politie jagen in opdracht van het college onvermoeibaar op taxichauffeurs met intensieve controles en torenhoge boetes voor gedragingen die bij ons werk horen, zoals het korte stilstaan in de buurt van hotels om klanten te laten uitstappen.”

Waterbedeffect

Ook een aantal beslissingen die de gemeente Amsterdam heeft genomen of wil gaan nemen, stuiten op veel weerstand onder taxichauffeurs. Zo wordt de Weesperstraat per 12 juni voor zes weken afgesloten. Volgende week buigt de gemeenteraad zich over dit voornemen. Ook de Odebrug bij het Centraal Station moet eraan geloven. Deze is recent afgesloten. “Dit veroorzaakt een ongekende chaos”, zo denkt Take a Taxi-voorzitter Ruud Lagerwaard. “De gemeente sluit, zonder overleg, cruciale doorgangswegen af voor taxiverkeer, waardoor bestemmingen onbereikbaar worden. Dit heeft echter een waterbedeffect, omdat vele omleidingen en obstakels zorgen voor verkeersoverlast op andere plekken in de stad.”

Volgens de chauffeurs is de maat meer dan vol. Take a Taxi is het daar volledig mee eens. “De branche gaat helemaal kapot. Ik heb een aantal chauffeurs echt huilend aan de telefoon gehad”, zegt Lagerwaard daarover. De voorzitter zegt op de hoogte te zijn dat diverse chauffeurs daarom woensdag willen demonstreren. “De chauffeurs zullen zich op meerdere punten in Amsterdam verzamelen, waarna ze naar de Stopera zullen rijden. De vlam is echt in de pan, woensdag om 15.00 uur ligt de stad plat.”

Harde eisen

Er zullen tijdens de demonstratie, naar verluidt, harde eisen worden gesteld. Een van de eisen is het opengooien van alle tram- en busbanen voor taxi’s. Ruud Lagerwaard denkt dat de rust binnen de Amsterdamse taximarkt kan wederkeren, op het moment dat de gemeente besluit alle trambanen open te gooien. “En dat hoeft ze nog niet eens veel te kosten. Als de gemeente niet beweegt, dan blijft de chaos aanhouden”, zo denkt Lagerwaard.

Taxichauffeurs voerden in februari al eens een gesprek met de gemeente Amsterdam over het huidige taxibeleid. Ook verkeerswethouder Melanie van der Horst was daarbij aanwezig. Onder andere de regelgeving omtrent trambaanontheffingen kwam tijdens dat gesprek ter sprake. Van der Horst gaf eind vorige maand per brief aan dat het taxiteam van de gemeente gaat onderzoeken, waarom bepaalde lijnbusbanen de afgelopen jaren gesloten zijn voor taxi’s. Voor het zomerreces moet hier meer duidelijkheid over zijn.”

Verschillende belangen

De gemeente Amsterdam heeft aan TaxiPro laten weten niet op de hoogte te zijn van de demonstratie. “Vorige week is er een brief naar chauffeurs gestuurd, waarin dit soort onderwerpen aangesneden worden”, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. “De zorgen die de chauffeurs hebben, is ook precies de reden waarom we met hen in gesprek zijn gegaan. In de brief hebben we tevens aangegeven dat we zeker een aantal zaken opnieuw willen bekijken. Dat gaan we dus ook doen”, aldus de woordvoerder.

Daarnaast geeft de gemeente te kennen te maken te hebben met verschillende belangen. “Van bijvoorbeeld omwonenden en andere weggebruikers. Wij moeten als gemeente ieders belangrijk zorgvuldig wegen. We willen met verschillende belangengroepen en betrokkenen hierover praten, zodat we een goede middenweg vinden. We gaan kijken hoe we dat op de beste manier kunnen doen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

2 reacties op “Taxichauffeurs demonstreren woensdag in Amsterdam: ‘De branche gaat kapot’”

Ferry Sonder|05.04.23|01:11

Misschien volledig elektrisch gaan rijden….beter voor de stad en wellicht overleggen met gemeente voor ontheffing autoluwe binnenstad voor elektrische voertuigen.

Stef Bouwhuis|06.04.23|13:41

Het gemene is dat dit precies is wat in GroenLinkse Utrecht gebeurt. Daar mogen taxi’s op veel minder vrije banen rijden, terwijl de kosten voor de vrijstelling van € 112 naar € 350 is opgelopen. Het argument is verkeersveiligheid. Taxi’s zouden te hard rijden. In het GroenLinkse Amsterdam wordt hetzelfde ‘spelletje’ gespeeld. Je knijpt het inkomen van taxichauffeurs af om dubieuze reden. Ga in overleg met de taxi branche en regel een structurele snelheid. Wie zich misdraagt verliest toegang.