Geld. Foto: iStock / darkojow
Interview

Criminoloog Johan Deklerck: ‘Doe steeds aangifte bij wanbetalers’

Foto ter illustratie. Foto: iStock / darkojow

Taxichauffeurs krijgen weleens te maken met wanbetalers. Hoe reageer je er als taxichauffeur het best op? De Belgische criminoloog Johan Deklerck raadt taxichauffeurs aan om zoveel mogelijk informatie over de klant te verzamelen en aangifte te doen. 

Elke taxichauffeur maakt het vroeg of laat weleens mee: een klant die niet wil betalen. De uitvluchten zijn divers: de klant heeft geen geld of is zijn portefeuille kwijt. Er zijn ook klanten die alle regels aan hun laars lappen en uit principe niet willen betalen. “Als je hier frontaal op ingaat, dan kom je in agressie terecht”, zo waarschuwt Deklerck.

Doe aangifte

Criminoloog Johan Deklerck raadt de taxichauffeurs toch aan om steeds aangifte te doen bij de politie. “Dan kunnen de beleidskamers hier hun beleid op afstemmen. De kans op vervolging is echter klein. Het gaat namelijk om kleine bedragen, maar aangifte doen stelt je ook veilig. En door aangifte te doen kan je het vervolgingsbeleid van het parket misschien beïnvloeden: als vele taxichauffeurs aangifte doen, kan dit een aandachtspunt worden van politie en parket.”

Verzamel informatie

Deklerck raadt ook aan om verder zo veel mogelijk informatie over de wanbetaler te verzamelen. “Zorg dat je een beeld hebt van die man, eventueel via beeldopnames. Als je een adres hebt, kan je alsnog de factuur sturen. Iemand die niet betaalt, zorgt evenwel maar voor minimale schade. Je hebt geen inkomen, je verliest tijd en je hebt enkel wat brandstofkosten als kost. Dat is niet dramatisch. Het kan gebeuren. En je fysieke integriteit is veel belangrijker: ziekenhuiskosten, werkonbekwaam zijn, trauma-ervaringen. Dat snijdt veel dieper. Een geweldescalatie is het niet waard. Ben je hierbij betrokken, dan kan je bovendien in een rechtszaak terecht komen, en zal je bijvoorbeeld je onschuld of wettige zelfverdediging moeten bewijzen. Bij conflictescalatie is dat vaak erg moeilijk”, zo besluit Deklerck.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Criminoloog Johan Deklerck: ‘Doe steeds aangifte bij wanbetalers’ | TaxiPro
Geld. Foto: iStock / darkojow
Interview

Criminoloog Johan Deklerck: ‘Doe steeds aangifte bij wanbetalers’

Foto ter illustratie. Foto: iStock / darkojow

Taxichauffeurs krijgen weleens te maken met wanbetalers. Hoe reageer je er als taxichauffeur het best op? De Belgische criminoloog Johan Deklerck raadt taxichauffeurs aan om zoveel mogelijk informatie over de klant te verzamelen en aangifte te doen. 

Elke taxichauffeur maakt het vroeg of laat weleens mee: een klant die niet wil betalen. De uitvluchten zijn divers: de klant heeft geen geld of is zijn portefeuille kwijt. Er zijn ook klanten die alle regels aan hun laars lappen en uit principe niet willen betalen. “Als je hier frontaal op ingaat, dan kom je in agressie terecht”, zo waarschuwt Deklerck.

Doe aangifte

Criminoloog Johan Deklerck raadt de taxichauffeurs toch aan om steeds aangifte te doen bij de politie. “Dan kunnen de beleidskamers hier hun beleid op afstemmen. De kans op vervolging is echter klein. Het gaat namelijk om kleine bedragen, maar aangifte doen stelt je ook veilig. En door aangifte te doen kan je het vervolgingsbeleid van het parket misschien beïnvloeden: als vele taxichauffeurs aangifte doen, kan dit een aandachtspunt worden van politie en parket.”

Verzamel informatie

Deklerck raadt ook aan om verder zo veel mogelijk informatie over de wanbetaler te verzamelen. “Zorg dat je een beeld hebt van die man, eventueel via beeldopnames. Als je een adres hebt, kan je alsnog de factuur sturen. Iemand die niet betaalt, zorgt evenwel maar voor minimale schade. Je hebt geen inkomen, je verliest tijd en je hebt enkel wat brandstofkosten als kost. Dat is niet dramatisch. Het kan gebeuren. En je fysieke integriteit is veel belangrijker: ziekenhuiskosten, werkonbekwaam zijn, trauma-ervaringen. Dat snijdt veel dieper. Een geweldescalatie is het niet waard. Ben je hierbij betrokken, dan kan je bovendien in een rechtszaak terecht komen, en zal je bijvoorbeeld je onschuld of wettige zelfverdediging moeten bewijzen. Bij conflictescalatie is dat vaak erg moeilijk”, zo besluit Deklerck.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.