Uber-protest
Onvrede

Derde protest voor Uber-hoofdkantoor in maand tijd: ‘De maat is vol’

Sfeerimpressie van protest Uber-chauffeurs op dinsdag 7 februari. Foto: ProMedia/Olivier Smits

Amsterdamse taxichauffeurs hebben donderdag voor de derde keer deze maand gedemonstreerd voor het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam. Volgens FNV, die de demonstratie initieerde, eisen de chauffeurs onder meer een eerlijk inkomen.

“De Mr. Treublaan in Amsterdam staat helemaal vast”, zo meldde de vakbond op Twitter. “Taxichauffeurs hebben de straat bij het Uber-hoofdkantoor geblokkeerd. Zij eisen onder andere een eerlijk inkomen. Dit is de derde actie in korte tijd. Uber blijft de chauffeurs negeren. De maat is vol.”

“Taxichauffeurs die voor Uber werken blokkeerden de wegen rondom het hoofdkantoor van Uber, voor een fatsoenlijk inkomen en respect”, vult FNV-campagneleider Cihan Ugural eveneens via social media aan. “Ze hebben écht power. Als ze willen kunnen ze heel Amsterdam blokkeren.”

Het is de derde keer deze maand dat taxichauffeurs demonstreren voor het hoofdkantoor van Uber. Op 7 februari verzamelden ongeveer honderd chauffeurs zich voor het hoofdkantoor. “Wij staan hier omdat we bepaalde verbeteringen en een gezonde taximarkt eisen”, zei een van de betogers daarover. “De prijs moet omhoog. Er moet gewoon een minimum tarief komen, want alles wordt alleen maar duurder.”

Picknick

Op donderdag 16 februari was het opnieuw raak. Toen organiseerden taxichauffeurs, wederom geïnitieerd door vakbond FNV, een picknick voor het hoofdkantoor van het van origine Amerikaanse taxiplatform. Volgens FNV waren voorbijgangers, kantoorpersoneel en zelfs de directie van Uber uitgenodigd om daarbij aan te schuiven. “De taxichauffeurs merken dat veel klanten geen idee hebben van hun situatie. Door op deze manier met ze in gesprek te gaan, hopen ze dat te veranderen”, zei FNV-bestuurder Amrit Sewgobind daarover.

Uiteindelijk ging de directie van Uber niet op deze uitnodiging in. “De deur bij Uber in Amsterdam bleef vandaag keihard dicht”, meldde FNV destijds op social media. “Zelfs een vriendelijke picknick, ook voor kantoorpersoneel, mocht niet baten. Uber toont geen respect en luistert niet naar de chauffeurs. De maat is vol en de strijd gaat door.”

Onwaarheden

Uber verklaarde eerder tegenover persbureau ANP dat de vork anders in de steel zit. Volgens het taxiplatform verdienen de chauffeurs namelijk nu al meer dan onder een cao. “Ze zijn er het afgelopen jaar maar liefst gemiddeld 35 procent op vooruitgegaan. Het is belangrijk dat er naar chauffeurs wordt geluisterd. Terwijl wij met hen in gesprek zijn, is FNV bezig met een campagne vol onwaarheden, waarbij volledig voorbij wordt gegaan aan het feit dat 94 procent van de chauffeurs niet in loondienst wil”, aldus Uber destijds.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

6 reacties op “Derde protest voor Uber-hoofdkantoor in maand tijd: ‘De maat is vol’”

Friederich Raymond Eysbach|28.02.23|14:48

Klopt, wij willen helemaal niet in loondienst.

Ali Ates|01.03.23|02:18

FNV vakbond die zijn niet goed bij hun hoofd,wij taxiondernemingen hebben hele taxi oorlog uitgevoerd om zelfstandig taxi ondernemer te worden.

Loondienst bij Uber is niet realistisch verhaal,FNV stop met onzin propaganda.
Wij taxiondernemingen weten dat FNV voor voor loonbelasting en pensioen permie ons in loondienst wilt bij Uber en voor beter leven voor taxi chauffeurs

Ali Ates|01.03.23|02:19

Geen betere leven voor taxi chauffeurs bedoel ik !!

Ali Ates|01.03.23|02:21

Stop FNV vakbond onzin propaganda,loondienst kun niet van leven is minimumloon.

Ali Ates|01.03.23|02:22

Ik bedoel en geen betere leven voor taxiondernemingen

Hassan tidelot|01.03.23|11:05

Nou die uber dat mag aangepakt worden, dat kan alleen als de rechter besluit dat chauffeurs in loondienst gaan, wat uber nooit zal doen!!! Of tweede keus de prijzen verhogen, zoals de overheid bepaald heeft. Wat ze al wel gedaan hebben in Italië Frankrijk Duitsland. Daar rijden ze voor meter tarief. Wakker worden jongens

Derde protest voor Uber-hoofdkantoor in maand tijd: ‘De maat is vol’ | TaxiPro
Uber-protest
Onvrede

Derde protest voor Uber-hoofdkantoor in maand tijd: ‘De maat is vol’

Sfeerimpressie van protest Uber-chauffeurs op dinsdag 7 februari. Foto: ProMedia/Olivier Smits

Amsterdamse taxichauffeurs hebben donderdag voor de derde keer deze maand gedemonstreerd voor het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam. Volgens FNV, die de demonstratie initieerde, eisen de chauffeurs onder meer een eerlijk inkomen.

“De Mr. Treublaan in Amsterdam staat helemaal vast”, zo meldde de vakbond op Twitter. “Taxichauffeurs hebben de straat bij het Uber-hoofdkantoor geblokkeerd. Zij eisen onder andere een eerlijk inkomen. Dit is de derde actie in korte tijd. Uber blijft de chauffeurs negeren. De maat is vol.”

“Taxichauffeurs die voor Uber werken blokkeerden de wegen rondom het hoofdkantoor van Uber, voor een fatsoenlijk inkomen en respect”, vult FNV-campagneleider Cihan Ugural eveneens via social media aan. “Ze hebben écht power. Als ze willen kunnen ze heel Amsterdam blokkeren.”

Het is de derde keer deze maand dat taxichauffeurs demonstreren voor het hoofdkantoor van Uber. Op 7 februari verzamelden ongeveer honderd chauffeurs zich voor het hoofdkantoor. “Wij staan hier omdat we bepaalde verbeteringen en een gezonde taximarkt eisen”, zei een van de betogers daarover. “De prijs moet omhoog. Er moet gewoon een minimum tarief komen, want alles wordt alleen maar duurder.”

Picknick

Op donderdag 16 februari was het opnieuw raak. Toen organiseerden taxichauffeurs, wederom geïnitieerd door vakbond FNV, een picknick voor het hoofdkantoor van het van origine Amerikaanse taxiplatform. Volgens FNV waren voorbijgangers, kantoorpersoneel en zelfs de directie van Uber uitgenodigd om daarbij aan te schuiven. “De taxichauffeurs merken dat veel klanten geen idee hebben van hun situatie. Door op deze manier met ze in gesprek te gaan, hopen ze dat te veranderen”, zei FNV-bestuurder Amrit Sewgobind daarover.

Uiteindelijk ging de directie van Uber niet op deze uitnodiging in. “De deur bij Uber in Amsterdam bleef vandaag keihard dicht”, meldde FNV destijds op social media. “Zelfs een vriendelijke picknick, ook voor kantoorpersoneel, mocht niet baten. Uber toont geen respect en luistert niet naar de chauffeurs. De maat is vol en de strijd gaat door.”

Onwaarheden

Uber verklaarde eerder tegenover persbureau ANP dat de vork anders in de steel zit. Volgens het taxiplatform verdienen de chauffeurs namelijk nu al meer dan onder een cao. “Ze zijn er het afgelopen jaar maar liefst gemiddeld 35 procent op vooruitgegaan. Het is belangrijk dat er naar chauffeurs wordt geluisterd. Terwijl wij met hen in gesprek zijn, is FNV bezig met een campagne vol onwaarheden, waarbij volledig voorbij wordt gegaan aan het feit dat 94 procent van de chauffeurs niet in loondienst wil”, aldus Uber destijds.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

6 reacties op “Derde protest voor Uber-hoofdkantoor in maand tijd: ‘De maat is vol’”

Friederich Raymond Eysbach|28.02.23|14:48

Klopt, wij willen helemaal niet in loondienst.

Ali Ates|01.03.23|02:18

FNV vakbond die zijn niet goed bij hun hoofd,wij taxiondernemingen hebben hele taxi oorlog uitgevoerd om zelfstandig taxi ondernemer te worden.

Loondienst bij Uber is niet realistisch verhaal,FNV stop met onzin propaganda.
Wij taxiondernemingen weten dat FNV voor voor loonbelasting en pensioen permie ons in loondienst wilt bij Uber en voor beter leven voor taxi chauffeurs

Ali Ates|01.03.23|02:19

Geen betere leven voor taxi chauffeurs bedoel ik !!

Ali Ates|01.03.23|02:21

Stop FNV vakbond onzin propaganda,loondienst kun niet van leven is minimumloon.

Ali Ates|01.03.23|02:22

Ik bedoel en geen betere leven voor taxiondernemingen

Hassan tidelot|01.03.23|11:05

Nou die uber dat mag aangepakt worden, dat kan alleen als de rechter besluit dat chauffeurs in loondienst gaan, wat uber nooit zal doen!!! Of tweede keus de prijzen verhogen, zoals de overheid bepaald heeft. Wat ze al wel gedaan hebben in Italië Frankrijk Duitsland. Daar rijden ze voor meter tarief. Wakker worden jongens