aanbesteding

FNV bezorgd over aanbesteding schoolvervoer Leeuwarden

LEEUWARDEN – Vakbond FNV Bondgenoten maakt zich grote zorgen om de openbare aanbesteding van het leerlingenvervoer van in gemeentes Leeuwarden en Boarnsterhim. FNV Bondgenoten is bang dat de keuze voor de nieuwe vervoerder zal vallen op één van de prijsvechters in de branche.

Bestuurder Pieter Beuzenberg van FNV Bondgenoten: “De keuze voor een nieuwe partij zal volgens het programma van eisen voor 50% bepaald worden op prijs en voor 50% op kwaliteit. Wij willen dat kwaliteit veel zwaarder beoordeeld moet worden dan de prijs.”

Aanbesteding

Het gebeurt regelmatig dat de laagste inschrijver bij aanbesteding zo maar 30% onder de prijs inschrijft van overige inschrijvers. Opdrachtgevers laten zich dan leiden door de prijs en zien vaak niet de gevolgen voor personeel en klanten wat dat met zich meebrengt.

Beuzenberg: “Er moet toch rendement gemaakt worden en die rekening wordt dan vooral bij werknemers neergelegd. Zij krijgen dan vaak niet alle gewerkte uren betaald en er wordt geen tijd toegekend om passagier netjes te kunnen helpen met in- en uitstappen. Daarnaast krijgen de werknemers vaak geen vast contract bij het taxibedrijf, maar worden ze in een nog goedkopere uitzendconstructie geduwd, waardoor ze geen enkele zekerheid hebben over werk en inkomen.”

CAO Taxivervoer

De gevolgen voor personeel zijn aantoonbaar en worden niet ondervangen door in het bestek op te nemen dat een bedrijf de cao taxi moet naleven en beschikt over het taxikeurmerk, stelt Beuzenberg. “

Onze ervaring is dat opdrachtgevers op de uitvoering daarvan niet of nauwelijks controleren. Wij roepen de gemeentes op om kritisch te kijken naar de gevolgen voor personeel en klanten en zich niet blind te staren op prijs. Kwaliteit betaalt zich terug en daar zullen alle betrokkenen de vruchten van plukken.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.