Scootmobiel in taxibus.

Ombudsman: scootmobielverbod taxi’s leidt tot uitsluiting

Scootmobiel in taxibus. Foto gekregen van Yvon Botterhuis

Het tijdelijke verbod op scootmobielen in het zorgvervoer kan volgens de Nationale Ombudsman leiden tot uitsluiting van bepaalde groepen mensen. Hij heeft daarover zijn zorgen geuit bij de minister van Volksgezondheid. KNV benadrukt dat scootmobielgebruikers niet uitgesloten worden en welkom zijn om mee te reizen in een rolstoel.

KNV heeft samen met FNV en CNV in een sectorprotocol voor zorgvervoer ten tijde van corona vastgelegd dat er voorlopig geen scootmobielen welkom zijn aan boord van taxivoertuigen. Het idee is dat hiermee het aantal contactmomenten voor de chauffeurs tot een minimum wordt beperkt. Deze bepaling is niet onomstreden, want veel scootmobielgebruikers voelen zich buitengesloten. Onlangs stelden Tweede Kamerleden van 50PLUS al vragen over dit onderwerp aan de ministers van Volksgezondheid en van Infrastructuur en Waterstaat.

Van zorgvervoer afhankelijk

Diezelfde minster van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, heeft nu een brief ontvangen van Reinier van Zutphen. Deze Nationale Ombudsman toont begrip voor de insteek van KNV, FNV en CNV om verdere besmettingen met Covid-19 te helpen voorkomen. Maar hij vreest ook dat deze vertaling van de RIVM-voorschriften leidt tot uitsluiting van bepaalde groepen mensen, ook omdat niet duidelijk is hoe lang de protocollen van kracht zullen blijven. De scootmobielgebruikers zijn vaak juist van het zorgvervoer afhankelijk om verder van huis te kunnen reizen.

Hoewel het protocol niet wettelijk bindend is, volgen vervoerders het vaak wel op. Dat biedt volgens de ombudsman ook weinig reden om maatwerk toe te passen. Verder is het voor de scootmobielgebruikers ook niet echt duidelijk waarom ze nu niet mee mogen reizen met hun voertuig. Voor de Nationale Ombudsman redenen genoeg om de minister te vragen of hij er hetzelfde over denkt en zo ja, hoe De Jonge gaat zorgen dat het protocol wordt aangepast.

Vragen en klachten

KNV liet onlangs al weten kennis te hebben genomen van de vraagtekens die bij het scootmobielgedeelte van het protocol worden gezet. Maar vooralsnog ziet de brancheorganisatie geen reden om iets te veranderen. “We hebben er individuele vragen en klachten over binnengekregen en cliëntorganisatie IederIn en ouderenorganisatie UnieKBO hebben ons er over benaderd. Als KNV blijven we uitleggen dat we dit onderdeel na zorgvuldig overwegen in het protocol hebben opgenomen en dat scootmobielgebruikers niet uitgesloten zijn van het zorgvervoer”, vertelt Hubert Andela.

“Dat misverstand bestaat her en der, maar scootmobielgebruikers kunnen uiteraard altijd mee. Ze moeten dan reizen in een rolstoel die daarvoor geschikt is, of in een rolstoel die meekan als bagage”, aldus Andela. “De brief van de Nationale Ombudsman is gericht aan de minister van VWS, die overigens ook vragen over dit onderwerp vanuit de Tweede Kamer kreeg. We zullen uiteraard goed in de gaten houden hoe de antwoorden van de minister gaan luiden.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

8 reacties op “Ombudsman: scootmobielverbod taxi’s leidt tot uitsluiting”

Ada Schouten|25.06.20|05:22

Er is minder kontackt met iemand scootmobiel dan met iemand in een rolstoel dus die smoes klopt niet

Ceciel Gillot-korf|25.06.20|19:09

Ze moeten zelf de scootmobiel binnen zetten en de mensen buiten wachten tot ze klaar zijn .dit is altijd geweest wij willen ook graag met vakantie ,maar deze mensen kunnen niet op vakantie ,.wij hebben zelf als chauffeur gewerkt dus er komt geen contact bij dus vals moet niet zeuren

Rinus Gool|27.06.20|11:43

Ik heb een camping plaats in Meijel Limburg ik woon zelf in helmond ben afhankelijk van de taxi
Ik heb staan geld betaald en kan er geen gebruik van maken,als je praat van discriminatie is dit een geval van discrimineren van scootmobiel gebruikers
Schande

Schoonderbeek|28.06.20|14:47

Ik ben zo’n 30 jaar chauffeur geweest, dus al voor dat de regiotaxi opgezet werd, heb verschillende rolstoelen en scootmobielen gereden. DAT SCOOTMOBIELEN DOOR DE MENSEN ZELF NAAR BINNEN WORDEN GEREDEN IS AL ENIGE JAREN BIJ DE WET VERBODEN. Menig scootmobiel berijder kan niet zelfstandig de bus instappen, deze moeten geholpen/ondersteunt worden. dit hous in dat er veel lichamelijk kontakt is met deze reizigers. Een rolstoel rijd je op de lift/rijplank de bus in, zet hem vast.

Daniëlla De Decker|29.06.20|12:42

Geweldig!!! Wat een onzin… ik moet mijn scootmobiel altijd zelf in de bus rijden!! Het is pure discriminatie!! Heeft iemand een idee tot wanneer deze onzinnige maatregel geld? Ik kan nu niet naar het ziekenhuis hierdoor!!!!

RIVM gesproken, die zeggen zelf ook dat het nergens op slaat.
Karretjes bij de supermarkt desinfecteren is geheel vrijblijvend, en een service van de supermarkt! Het is GEEN verplichting. Zijn de chauffeurs te lui om eventueel handschoenen aan te trekken? Discriminatie :@!

Wim-RIa Schrijvers|29.06.20|14:40

Mensen die gebruik maken van een scootmobiel hebben meestal geen rolstoel. Dan moet je er een huren wat extra kosten met zich mee brengt. Is niet zorgvuldig over nagedacht. Denken dat je rolstoel en in bosjes hebt. Het is of het 1 of het ander. Iemand die gebruik maakt van een scootmobiel kan niet verder lopen dan max 100meter, anders krijg je een rolstoel. Lees je eerst in op de regels voordat je conclusies trekt. Hoop voor de scootmobielgebruikers dat er snel een oplossing komt.

Hannie Wijers|29.06.20|16:41

Deze regel is de grootste onzin die er is. Ik heb in mei drie ritten gehad en GEEN ENKEL CONTACTMOMENT met de chauffeur gehad. Dit is gewoon onzin. Scootmobiel os geen luxe probleem. Ik ben alleenstaand, heb GEEN AUTO, ben dus afhankelijk van de scootmobiel. Er wordt door iedereen geroepen ga met vakantie. HOEZO> WAARMEE? VALYS RIJDT NIET. Dus de gevangenis is niet voorbij. Ik voel me gestigmatiseerd en volgens mij is dit strafbaar. Iemand die achter zijn bureau zat deze idiote regel bedacht????

Hannie Wijers|29.06.20|16:46

Schoonderbeek kletst uit zijn nek. Je mag inderdaad geen scootmobiel in de bus rijden. Hij vergeet erbij te zeggen dat sommige chauffeurs dit zelf prettig vinden. Te vertellen dat er veel contactmomenten zijn is je reinste klets. Daarnaast staat in het overzichtje dat hulpbehoevenden geen 1,5 afstand hoeven te nemen. Weet men zelf wel wat er in staat?

Ombudsman: scootmobielverbod taxi’s leidt tot uitsluiting | TaxiPro
Scootmobiel in taxibus.

Ombudsman: scootmobielverbod taxi’s leidt tot uitsluiting

Scootmobiel in taxibus. Foto gekregen van Yvon Botterhuis

Het tijdelijke verbod op scootmobielen in het zorgvervoer kan volgens de Nationale Ombudsman leiden tot uitsluiting van bepaalde groepen mensen. Hij heeft daarover zijn zorgen geuit bij de minister van Volksgezondheid. KNV benadrukt dat scootmobielgebruikers niet uitgesloten worden en welkom zijn om mee te reizen in een rolstoel.

KNV heeft samen met FNV en CNV in een sectorprotocol voor zorgvervoer ten tijde van corona vastgelegd dat er voorlopig geen scootmobielen welkom zijn aan boord van taxivoertuigen. Het idee is dat hiermee het aantal contactmomenten voor de chauffeurs tot een minimum wordt beperkt. Deze bepaling is niet onomstreden, want veel scootmobielgebruikers voelen zich buitengesloten. Onlangs stelden Tweede Kamerleden van 50PLUS al vragen over dit onderwerp aan de ministers van Volksgezondheid en van Infrastructuur en Waterstaat.

Van zorgvervoer afhankelijk

Diezelfde minster van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, heeft nu een brief ontvangen van Reinier van Zutphen. Deze Nationale Ombudsman toont begrip voor de insteek van KNV, FNV en CNV om verdere besmettingen met Covid-19 te helpen voorkomen. Maar hij vreest ook dat deze vertaling van de RIVM-voorschriften leidt tot uitsluiting van bepaalde groepen mensen, ook omdat niet duidelijk is hoe lang de protocollen van kracht zullen blijven. De scootmobielgebruikers zijn vaak juist van het zorgvervoer afhankelijk om verder van huis te kunnen reizen.

Hoewel het protocol niet wettelijk bindend is, volgen vervoerders het vaak wel op. Dat biedt volgens de ombudsman ook weinig reden om maatwerk toe te passen. Verder is het voor de scootmobielgebruikers ook niet echt duidelijk waarom ze nu niet mee mogen reizen met hun voertuig. Voor de Nationale Ombudsman redenen genoeg om de minister te vragen of hij er hetzelfde over denkt en zo ja, hoe De Jonge gaat zorgen dat het protocol wordt aangepast.

Vragen en klachten

KNV liet onlangs al weten kennis te hebben genomen van de vraagtekens die bij het scootmobielgedeelte van het protocol worden gezet. Maar vooralsnog ziet de brancheorganisatie geen reden om iets te veranderen. “We hebben er individuele vragen en klachten over binnengekregen en cliëntorganisatie IederIn en ouderenorganisatie UnieKBO hebben ons er over benaderd. Als KNV blijven we uitleggen dat we dit onderdeel na zorgvuldig overwegen in het protocol hebben opgenomen en dat scootmobielgebruikers niet uitgesloten zijn van het zorgvervoer”, vertelt Hubert Andela.

“Dat misverstand bestaat her en der, maar scootmobielgebruikers kunnen uiteraard altijd mee. Ze moeten dan reizen in een rolstoel die daarvoor geschikt is, of in een rolstoel die meekan als bagage”, aldus Andela. “De brief van de Nationale Ombudsman is gericht aan de minister van VWS, die overigens ook vragen over dit onderwerp vanuit de Tweede Kamer kreeg. We zullen uiteraard goed in de gaten houden hoe de antwoorden van de minister gaan luiden.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

8 reacties op “Ombudsman: scootmobielverbod taxi’s leidt tot uitsluiting”

Ada Schouten|25.06.20|05:22

Er is minder kontackt met iemand scootmobiel dan met iemand in een rolstoel dus die smoes klopt niet

Ceciel Gillot-korf|25.06.20|19:09

Ze moeten zelf de scootmobiel binnen zetten en de mensen buiten wachten tot ze klaar zijn .dit is altijd geweest wij willen ook graag met vakantie ,maar deze mensen kunnen niet op vakantie ,.wij hebben zelf als chauffeur gewerkt dus er komt geen contact bij dus vals moet niet zeuren

Rinus Gool|27.06.20|11:43

Ik heb een camping plaats in Meijel Limburg ik woon zelf in helmond ben afhankelijk van de taxi
Ik heb staan geld betaald en kan er geen gebruik van maken,als je praat van discriminatie is dit een geval van discrimineren van scootmobiel gebruikers
Schande

Schoonderbeek|28.06.20|14:47

Ik ben zo’n 30 jaar chauffeur geweest, dus al voor dat de regiotaxi opgezet werd, heb verschillende rolstoelen en scootmobielen gereden. DAT SCOOTMOBIELEN DOOR DE MENSEN ZELF NAAR BINNEN WORDEN GEREDEN IS AL ENIGE JAREN BIJ DE WET VERBODEN. Menig scootmobiel berijder kan niet zelfstandig de bus instappen, deze moeten geholpen/ondersteunt worden. dit hous in dat er veel lichamelijk kontakt is met deze reizigers. Een rolstoel rijd je op de lift/rijplank de bus in, zet hem vast.

Daniëlla De Decker|29.06.20|12:42

Geweldig!!! Wat een onzin… ik moet mijn scootmobiel altijd zelf in de bus rijden!! Het is pure discriminatie!! Heeft iemand een idee tot wanneer deze onzinnige maatregel geld? Ik kan nu niet naar het ziekenhuis hierdoor!!!!

RIVM gesproken, die zeggen zelf ook dat het nergens op slaat.
Karretjes bij de supermarkt desinfecteren is geheel vrijblijvend, en een service van de supermarkt! Het is GEEN verplichting. Zijn de chauffeurs te lui om eventueel handschoenen aan te trekken? Discriminatie :@!

Wim-RIa Schrijvers|29.06.20|14:40

Mensen die gebruik maken van een scootmobiel hebben meestal geen rolstoel. Dan moet je er een huren wat extra kosten met zich mee brengt. Is niet zorgvuldig over nagedacht. Denken dat je rolstoel en in bosjes hebt. Het is of het 1 of het ander. Iemand die gebruik maakt van een scootmobiel kan niet verder lopen dan max 100meter, anders krijg je een rolstoel. Lees je eerst in op de regels voordat je conclusies trekt. Hoop voor de scootmobielgebruikers dat er snel een oplossing komt.

Hannie Wijers|29.06.20|16:41

Deze regel is de grootste onzin die er is. Ik heb in mei drie ritten gehad en GEEN ENKEL CONTACTMOMENT met de chauffeur gehad. Dit is gewoon onzin. Scootmobiel os geen luxe probleem. Ik ben alleenstaand, heb GEEN AUTO, ben dus afhankelijk van de scootmobiel. Er wordt door iedereen geroepen ga met vakantie. HOEZO> WAARMEE? VALYS RIJDT NIET. Dus de gevangenis is niet voorbij. Ik voel me gestigmatiseerd en volgens mij is dit strafbaar. Iemand die achter zijn bureau zat deze idiote regel bedacht????

Hannie Wijers|29.06.20|16:46

Schoonderbeek kletst uit zijn nek. Je mag inderdaad geen scootmobiel in de bus rijden. Hij vergeet erbij te zeggen dat sommige chauffeurs dit zelf prettig vinden. Te vertellen dat er veel contactmomenten zijn is je reinste klets. Daarnaast staat in het overzichtje dat hulpbehoevenden geen 1,5 afstand hoeven te nemen. Weet men zelf wel wat er in staat?