Uber, app, smartphone, taxi-app, snorder

Uber stopt definitief met UberPop in Brussel na dwangsom

(FILES) This photo taken on April 24, 2014 shows the popular car pick-up service Uber application in Berlin. German court lifts ban on Uber car pick-up service on September 16, 2014. AFP PHOTO / DPA/ BRITTA PEDERSEN /GERMANY OUT

Uber stopt met UberPop in de Belgische hoofdstad Brussel vanaf woensdagavond 23:59 uur. Reden is dat de rechtbank van Brussel een dwangsom van 10.000 euro per dag met een maximum van 1 miljoen euro heeft vastgesteld, mochten de Amerikanen doorgaan met UberPop. Mark McGann, de verantwoordelijke voor Europa, heeft de stopzetting bevestigd.

“Vanaf woensdag 14 oktober 2015 om 23.59 uur, gaan we onze dienst UberPop opschorten. Die opschorting is het onvermijdelijke gevolg van een recente gerechtelijke beslissing en gaat een impact hebben op tienduizenden mensen die met voldoening de bereikbare en betrouwbare dienst van Uber in Brussel gebruiken’, schrijft Filip Nuytemans, general manager van Uber België, in een open brief gericht aan Brussels minister-president Rudi Vervoort.

Taxivergunning

De rechtbank van koophandel in Brussel oordeelde op 24 september dat Uber de wet overtreedt door haar chauffeurs betaald personenvervoer te laten uitvoeren, terwijl ze niet over de benodigde taxivergunningen beschikken.

Taxis Verts was naar het gerecht gestapt tegen Uber en betichtte de dienst van concurrentievervalsing. Uber levert exact dezelfde diensten als een taxibedrijf, maar houdt zich absoluut niet aan de heersende wetgeving, aldus het bedrijf. De rechtbank gaf Taxis Verts gelijk.

De rechtbank verklaarde eind september Uberpop ontwettig en bepaalde dat het bedrijf zich binnen de 21 dagen aan de wet moest gaan houden op straffe van een dwangsom van 10.000 euro. Het Amerikaanse bedrijf gaat nog wel beroep aantekenen.

UberPop

UberPop-chauffeurs die gebruik maken van de Uber-applicatie kunnen volgens dus niet langer passagiers vervoeren in Brussel. Wel gaat het bedrijf door met UberX, waarbij gebruik wordt gemaakt van officiële chauffeurs met een vergunning.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “Uber stopt definitief met UberPop in Brussel na dwangsom”

Paul Dijkhuizen|13.10.15|15:48

Tja, die tienduizenden mensen zullen dan gewoon gebruik moeten gaan maken van een reguliere taxi, zo een die zich wel aan de wet houdt, balen zeg….

Alexander Rink|13.10.15|16:34

TJah als je je niet aan de wet wil houden, maar goed ook. Nu nog stoppen in Nederland, maar goed Nederlandse wetgeving zal wel mee buiten…

Rodney Barten|14.10.15|10:04

Wat ik niet begrijp is dat de leiding gevende van het bedrijf niet word vervolgt, hij heeft ten slot van rekening de chauffeurs aangezet tot het plegen van een overtreding/ misdrijf. Dit terwijl hij vanuit het hoofdkantoor in Amerika een riant salaris ontvangt van Travis. Volgens mij kan je dit tot witte boorden criminaliteit bestempelen.

Luc Kusé|15.10.15|11:31

Dat werd tijd !

M. Martins.|18.10.15|20:04

In Engeland is Uberpop nu legaal. De beste taxi’s ter wereld worden nu omzeep geholpen. Zonde.

Uber stopt definitief met UberPop in Brussel na dwangsom | TaxiPro
Uber, app, smartphone, taxi-app, snorder

Uber stopt definitief met UberPop in Brussel na dwangsom

(FILES) This photo taken on April 24, 2014 shows the popular car pick-up service Uber application in Berlin. German court lifts ban on Uber car pick-up service on September 16, 2014. AFP PHOTO / DPA/ BRITTA PEDERSEN /GERMANY OUT

Uber stopt met UberPop in de Belgische hoofdstad Brussel vanaf woensdagavond 23:59 uur. Reden is dat de rechtbank van Brussel een dwangsom van 10.000 euro per dag met een maximum van 1 miljoen euro heeft vastgesteld, mochten de Amerikanen doorgaan met UberPop. Mark McGann, de verantwoordelijke voor Europa, heeft de stopzetting bevestigd.

“Vanaf woensdag 14 oktober 2015 om 23.59 uur, gaan we onze dienst UberPop opschorten. Die opschorting is het onvermijdelijke gevolg van een recente gerechtelijke beslissing en gaat een impact hebben op tienduizenden mensen die met voldoening de bereikbare en betrouwbare dienst van Uber in Brussel gebruiken’, schrijft Filip Nuytemans, general manager van Uber België, in een open brief gericht aan Brussels minister-president Rudi Vervoort.

Taxivergunning

De rechtbank van koophandel in Brussel oordeelde op 24 september dat Uber de wet overtreedt door haar chauffeurs betaald personenvervoer te laten uitvoeren, terwijl ze niet over de benodigde taxivergunningen beschikken.

Taxis Verts was naar het gerecht gestapt tegen Uber en betichtte de dienst van concurrentievervalsing. Uber levert exact dezelfde diensten als een taxibedrijf, maar houdt zich absoluut niet aan de heersende wetgeving, aldus het bedrijf. De rechtbank gaf Taxis Verts gelijk.

De rechtbank verklaarde eind september Uberpop ontwettig en bepaalde dat het bedrijf zich binnen de 21 dagen aan de wet moest gaan houden op straffe van een dwangsom van 10.000 euro. Het Amerikaanse bedrijf gaat nog wel beroep aantekenen.

UberPop

UberPop-chauffeurs die gebruik maken van de Uber-applicatie kunnen volgens dus niet langer passagiers vervoeren in Brussel. Wel gaat het bedrijf door met UberX, waarbij gebruik wordt gemaakt van officiële chauffeurs met een vergunning.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “Uber stopt definitief met UberPop in Brussel na dwangsom”

Paul Dijkhuizen|13.10.15|15:48

Tja, die tienduizenden mensen zullen dan gewoon gebruik moeten gaan maken van een reguliere taxi, zo een die zich wel aan de wet houdt, balen zeg….

Alexander Rink|13.10.15|16:34

TJah als je je niet aan de wet wil houden, maar goed ook. Nu nog stoppen in Nederland, maar goed Nederlandse wetgeving zal wel mee buiten…

Rodney Barten|14.10.15|10:04

Wat ik niet begrijp is dat de leiding gevende van het bedrijf niet word vervolgt, hij heeft ten slot van rekening de chauffeurs aangezet tot het plegen van een overtreding/ misdrijf. Dit terwijl hij vanuit het hoofdkantoor in Amerika een riant salaris ontvangt van Travis. Volgens mij kan je dit tot witte boorden criminaliteit bestempelen.

Luc Kusé|15.10.15|11:31

Dat werd tijd !

M. Martins.|18.10.15|20:04

In Engeland is Uberpop nu legaal. De beste taxi’s ter wereld worden nu omzeep geholpen. Zonde.