Uber

ILT start onderzoek naar handel in Uber-accounts

De Inspectie Leefomgeving en Transport doet onderzoek naar de handel in Uber-accounts die onlangs aan het licht kwam. Dat is meegedeeld door staatssecretaris Stientje van Veldhoven, die van mening is dat in eerste instantie Uber zelf iets aan de handel in accounts moet doen.

Dat meldt AT5, dat ongeveer een week geleden onthulde dat er in Amsterdam een levendige handel in Uber-accounts gaande is. Chauffeurs met een account verpachten dat voor 75 tot 125 euro per week aan anderen, die dan zonder de juiste papieren ritten kunnen rijden. Er is zelfs niet eens een taxi voor nodig, toonde AT5 aan door met een bedrijfsauto een Uber-rit te verzorgen op het account van een ander.

Veiligheid van passagiers

Vanuit de lokale en later landelijke politiek kwamen veel bezorgde reacties op de handel in Uber-accounts. Wie op het account van een ander rijdt, ontloopt immers ook de controle door Uber en andere instanties. In deze omstandigheden kan feitelijk iedereen mensen vervoeren, waarmee ook de veiligheid van de passagiers in het geding komt.

“Het is in eerste instantie aan Uber om er voor te zorgen dat accounts niet verhandeld worden”, aldus staatssecretaris Van Veldhoven tegen AT5. “Ik verwacht ook van Uber dat zij er alles aan doen om dit soort misstanden te voorkomen en op te sporen.” Zij kondigde dus ook een onderzoek door ILT aan. Dat onderzoek moet uitwijzen of naast de chauffeurs ook Uber schuldig is aan het handelen in accounts.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

2 reacties op “ILT start onderzoek naar handel in Uber-accounts”

Web KaBloom|20.12.18|13:25

Wat me opvalt als er controles zijn is dat er ineens veel minder taxi’s rond rijden dan weet je toch ook hoe laat het is. Uitroeien die handel!!

mike van Wanum|21.12.18|12:23

Dat komt omdat die jongens in een app groep zitten om elkaar te waarschuwen.
is al lang bekend bij handhaving en ILT.
Probleem is dat er een mogelijkheid gecreëerd word,waar misbruik van gemaakt kan worden.
Uitvinders zijn er altijd al geweest.