Rechtbank

Boete voor niet gecontroleerde taxameter vervalt in hoger beroep

Bron: utah778 via iStock (vrij te gebruiken)

Een taxichauffeur die werkte met een niet op tijd gekeurde taxameter, kreeg daarvoor een boete van 900 euro. Ook in hoger beroep werd hij schuldig bevonden, maar hij kreeg dit keer geen boete of straf opgelegd.

De taxameter berekent de ritprijs voor vervoer door een straattaxi. Dit apparaat moet aan diverse voorwaarden voldoen, waaronder een jaarlijkse controle. De taxichauffeur in deze zaak werd in april 2018 betrapt terwijl hij taxivervoer reed met een niet op tijd gecontroleerde taxameter. De boetes voor het niet voldoen aan de regels zijn stevig. Is de taxameterkeuring niet meer geldig, dan is dat goed voor een geldstraf van 900 euro. Die straf kreeg de taxichauffeur dan ook opgelegd door de economische politierechter.

In hoger beroep veranderde er eigenlijk niets aan het oordeel. Ook het gerechtshof vind duidelijk bewezen dat de man werkte met een niet op tijd gekeurde taxameter. En dit is ook strafbaar. Toch legt het hof hem geen straf op. Hij is weliswaar wel eens veroordeeld, maar dan voor zaken die niets met deze overtreding te maken hebben. En voor het gerechtshof geven persoonlijke omstandigheden ditmaal de doorslag.

Flinke schulden

“De verdachte heeft de laatste jaren een moeilijke tijd gekend. Hij is gescheiden van zijn vrouw, hij heeft vanwege psychische druk zijn onderneming moeten opheffen en is niet meer werkzaam als taxichauffeur. Daarnaast is hij verhuisd, omdat de huur te zwaar op zijn budget drukte, en staat hij onder bewind, omdat er flinke schulden zijn ontstaan.” Vanwege dit alles besluit het hof om te bepalen dat de man wel de overtreding heeft begaan, maar dat hij hiervoor geen boete of andere straf krijgt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

4 reacties op “Boete voor niet gecontroleerde taxameter vervalt in hoger beroep”

Jan de Waal|05.12.20|09:34

Wat een aardige mensen zeg bij het gerechtshof nou nou,de helft van nederland zit in de shit dus gerechtshof stuur even een kopie van deze zaak naar het ivw en het cjib dan kan men de openstaande boetes direct vernietigen hartelijk dank namens half nederland

Holland Taxi Peter Walgreen|05.12.20|11:22

Iedere taxichauffeur kent toch de regels voor wat betreft het keuren van je meter bijvoorbeeld, dus waarom de boetes daarop vernietigen?
(In dit geval met alle problemen van deze chauffeur wel terecht lijkt me)

Bennie de Wit|08.12.20|11:36

Snap mensen die zeggen: overtreding is overtreding. Toch vind ik het een goede zaak dat iemand die al helemaal kapot is, kwijtschelding krijgt. Ze laten een keer een menselijke kant zien, zou het CJIB ook eens moeten proberen.

Bennie de Wit|08.12.20|11:37

Ik snap ergens wel dat mensen een overtreding een overtreding vinden. Echter kan ik me wel vinden in het feit dat iemand die werkelijk alles kwijt is, een keer een kwijtschelding krijgt. Zou het CJIB ook eens moeten proberen, mensen helpen die er echt niet meer uit komen.

Boete voor niet gecontroleerde taxameter vervalt in hoger beroep | TaxiPro