EU-voorstel kan van miljoenen platformwerkers werknemer maken
De Europese Commissie wil dat platformwerkers beter betaald en beschermd worden. Met het voorstel dat zij donderdag presenteren, zouden ruim vier miljoen ‘schijnzelfstandigen’ in Europa de status van werknemer krijgen.
Europees Commissaris Nicolas Schmit van Sociale Zaken licht in een gesprek met onder andere de Volkskrant toe dat Europa zich bekommert om groepen in de samenleving die tot dusver vaak worden vergeten. Hij heeft het hierbij over migranten en jongeren, die volgens hem veelal platformwerk doen.
In de EU werken momenteel ruim 28 miljoen mensen via platforms als Uber en Deliveroo, en de verwachting van de Commissie is dat dit aantal in 2025 opgelopen is tot circa 43 miljoen. Mede door gaten in de nationale sociale wetgeving maken deze bedrijven een groei door. Zo is de omzet van de platforms in de afgelopen jaren vervijfvoudigd naar 14 miljard euro.
Platformbedrijven niet om zeep helpen
Schmit legt uit dat het doel van de Commissie niet is om de platformbedrijven om zeep te helpen, maar om deze sector in een sociaal kader te plaatsen. In het voorstel staat dat een platformwerker als gewone werknemer beschouwd moet worden als een platform eenzijdig de betaling bepaald, er verplicht een uniform of tas met opdruk gebruikt moet worden, er wordt toegezien op de kwaliteit van het werk en er een verbod geldt om niet voor andere opdrachtgevers te werken.
De Commissie schat dat daarmee zo’n vier miljoen van deze werkers de titel werknemer krijgen. Zij zouden daarmee recht hebben om een minimumloon, betaalde vakantie, pensioenopbouw, verzekeringen en verlofregelingen. Voor Nederland zouden de kosten hiervan volgens de Commissie neerkomen op maximaal 250 miljoen euro per jaar. Schmit verwacht niet dat deze verandering zal leiden tot grote prijsstijgingen voor de klant.
Verplicht inzicht in gebruikte algoritmes
Platformwerkers klagen daarbij veel over willekeur en discriminatie in het werk. Ook hier wil de Commissie iets aan doen. In het voorstel staat dat platforms verplicht inzicht moeten geven in de gebruikte algoritmes voor de verdeling van het werk en de beoordeling van personeel. Schmit hoopt dat deze transparantievereisten ook van invloed zijn op andere sectoren waarbij in het personeelsbeleid algoritmes worden gebruikt.
Lees ook: