FNV-demonstratie
Volgende week

Stakingen in leerlingen- en zorgvervoer om betere cao

Demonstrerende FNV-leden. Foto ter illustratie. Foto: Sander van Vliet
Werknemers in het leerlingen- en zorgvervoer gaan volgende week staken om een betere cao te krijgen. Dat meldt de FNV. Waar en wanneer er gestaakt wordt, moet nog worden besloten.

De vakbonden CNV en FNV hadden de werkgevers een ultimatum tot vrijdag 12.00 uur gesteld om dit te voorkomen, maar ze hebben volgens de FNV nog geen antwoord naar hun zin binnengekregen.

Hoger loon

De cao geldt voor circa 22.000 werknemers. De bonden willen niet alleen een hoger loon, maar ook graag een betere regeling bij ziekte en goede regeling voor pauzes. Ook eisen de vakbondsleden dat de lonen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels. Dat zou dit jaar 12,5 procent zijn. Werkgevers boden 12 procent uitgesmeerd over twee jaar.

Laatste middel

Meindert Gorter, bestuurder van FNV Zorgvervoer en taxi: “Zeker in deze sector, met zeer betrokken medewerkers, is staken een laatste middel. Het liefst willen de chauffeurs hun passagiers veilig van a naar b brengen, maar ze kunnen niet meer rondkomen van hun salaris, er wordt loon ingehouden voor pauzes die niet opgenomen kunnen worden en als chauffeurs ziek worden, worden ze een dag niet uitbetaald en daarna worden ze 30 procent gekort.”

Onrealistische eisen

De werkgevers, verenigd in Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), noemden de eisen van de vakbonden eerder onrealistisch. Ze zouden ook een stijging van de kosten van 40 procent veroorzaken. De KNV zei vrijdagmiddag verbaasd te zijn over de actie “over de rug van de groep die men zegt te willen helpen”. De werkgevers vinden hun bod, 8 procent erbij in 2023 en nog eens 4 procent in 2024, gewoon heel goed. Ze blijven erbij en wachten verder af.

Ouders & Onderwijs, een organisatie voor alle ouders van scholieren, vindt de stakingen “ellendig” voor de kinderen om wie het gaat en hun moeders en vaders. De club snapt de ontevredenheid bij de chauffeurs echter best. “Dat ze een keer flink aan de bel trekken en daarmee de problemen in dit vervoer op de kaart zetten, daar kan je eigenlijk wel blij mee zijn”, aldus Lobke Vlaming van de organisatie.

“Geen aantrekkelijke baan”

Genoemde chauffeurs hebben volgens haar “geen aantrekkelijke baan” en daarom is het “niet zo heel raar” dat er een personeelstekort is. Ze doelt onder meer op uren die onhandig verspreid over de week moeten worden gewerkt.

Vlaming hoopt wel dat er “iets verzonnen” wordt om de gevolgen van de acties te beperken. De kinderen in kwestie krijgen door de tekorten al te veel voor de kiezen als gevolg van het personeelstekort, zegt ze. Ze worden bijvoorbeeld niet of te laat opgehaald, zijn veel te lang onderweg of raken soms zelfs even zoek.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

1 reactie op “Stakingen in leerlingen- en zorgvervoer om betere cao”

J. Koch|14.11.22|11:26

Er gaan misschien enkele chauffeurs staken, die lid zijn van de bond. Het effect is nihil. Het wordt nu groter gemaakt dan het is.

Stakingen in leerlingen- en zorgvervoer om betere cao | TaxiPro
FNV-demonstratie
Volgende week

Stakingen in leerlingen- en zorgvervoer om betere cao

Demonstrerende FNV-leden. Foto ter illustratie. Foto: Sander van Vliet
Werknemers in het leerlingen- en zorgvervoer gaan volgende week staken om een betere cao te krijgen. Dat meldt de FNV. Waar en wanneer er gestaakt wordt, moet nog worden besloten.

De vakbonden CNV en FNV hadden de werkgevers een ultimatum tot vrijdag 12.00 uur gesteld om dit te voorkomen, maar ze hebben volgens de FNV nog geen antwoord naar hun zin binnengekregen.

Hoger loon

De cao geldt voor circa 22.000 werknemers. De bonden willen niet alleen een hoger loon, maar ook graag een betere regeling bij ziekte en goede regeling voor pauzes. Ook eisen de vakbondsleden dat de lonen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels. Dat zou dit jaar 12,5 procent zijn. Werkgevers boden 12 procent uitgesmeerd over twee jaar.

Laatste middel

Meindert Gorter, bestuurder van FNV Zorgvervoer en taxi: “Zeker in deze sector, met zeer betrokken medewerkers, is staken een laatste middel. Het liefst willen de chauffeurs hun passagiers veilig van a naar b brengen, maar ze kunnen niet meer rondkomen van hun salaris, er wordt loon ingehouden voor pauzes die niet opgenomen kunnen worden en als chauffeurs ziek worden, worden ze een dag niet uitbetaald en daarna worden ze 30 procent gekort.”

Onrealistische eisen

De werkgevers, verenigd in Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), noemden de eisen van de vakbonden eerder onrealistisch. Ze zouden ook een stijging van de kosten van 40 procent veroorzaken. De KNV zei vrijdagmiddag verbaasd te zijn over de actie “over de rug van de groep die men zegt te willen helpen”. De werkgevers vinden hun bod, 8 procent erbij in 2023 en nog eens 4 procent in 2024, gewoon heel goed. Ze blijven erbij en wachten verder af.

Ouders & Onderwijs, een organisatie voor alle ouders van scholieren, vindt de stakingen “ellendig” voor de kinderen om wie het gaat en hun moeders en vaders. De club snapt de ontevredenheid bij de chauffeurs echter best. “Dat ze een keer flink aan de bel trekken en daarmee de problemen in dit vervoer op de kaart zetten, daar kan je eigenlijk wel blij mee zijn”, aldus Lobke Vlaming van de organisatie.

“Geen aantrekkelijke baan”

Genoemde chauffeurs hebben volgens haar “geen aantrekkelijke baan” en daarom is het “niet zo heel raar” dat er een personeelstekort is. Ze doelt onder meer op uren die onhandig verspreid over de week moeten worden gewerkt.

Vlaming hoopt wel dat er “iets verzonnen” wordt om de gevolgen van de acties te beperken. De kinderen in kwestie krijgen door de tekorten al te veel voor de kiezen als gevolg van het personeelstekort, zegt ze. Ze worden bijvoorbeeld niet of te laat opgehaald, zijn veel te lang onderweg of raken soms zelfs even zoek.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

1 reactie op “Stakingen in leerlingen- en zorgvervoer om betere cao”

J. Koch|14.11.22|11:26

Er gaan misschien enkele chauffeurs staken, die lid zijn van de bond. Het effect is nihil. Het wordt nu groter gemaakt dan het is.