Amsterdamse, taxichauffeur, B., slachtoffer, Sitek, rechtbank, veroordeeld

Video: Taxichauffeur krijgt twee jaar cel voor fatale klap

AMSTERDAM – De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag de 38-jarige taxichauffeur Sidi Mohamed B. veroordeeld tot twee jaar cel. Volgens de rechters is hij verantwoordelijk voor de dood van de 44-jarige Rob Sitek, 5 juli vorig jaar op het Leidseplein.

De chauffeur, een geoefend kickbokser, gaf een harde vuistslag tegen het hoofd van het slachtoffer. Die viel hard tegen de grond en overleed aan zijn verwondingen. De eis van het Openbaar Ministerie (OM) bedroeg drie jaar.

Het tweetal kreeg tijdens de bewuste nacht ruzie over de ritprijs. Volgens de rechtbank heeft Sitek zich daarbij beledigend en discriminerend uitgelaten tegenover B. De taxichauffeur spuugde daarop naar Sitek, waarop die hem een klap gaf. B. deelde vervolgens de fatale vuistslag uit.

De rechtbank noemt het gevolg van de zware mishandeling dramatisch en sprak van een ‘in wezen onbetekenende ruzie’. “Verdachte heeft op deze wijze de dood veroorzaakt van een man die midden in het leven stond en daarmee ontzettend veel leed en ontsteltenis bij diens nabestaanden teweeggebracht”, staat in het vonnis.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank het beroep van B. zwaar meegewogen. “Het beroep van taxichauffeur is dienstverlenend van aard. Van een taxichauffeur mag verwacht worden dat hij conflicten uit de weg gaat.” Hoewel deze beroepsgroep soms wordt geconfronteerd met vervelend gedrag van klanten, zoals ook in deze zaak het geval was, mag volgens de rechtbank van taxichauffeurs worden verwacht dat ze conflicten op een correcte, niet gewelddadige wijze oplossen.

B. is verder schuldig bevonden aan de mishandeling en bedreiging van een meisje in november 2007 in Amstelveen. Hij heeft zelf ontkend dat hij Sitek hard heeft geslagen. B. verklaarde dat hij zou hebben geslagen om zichzelf te verdedigen.

Volgens B.’s advocaat Geert-Jan Knoops was niet komen vast te staan waaraan Sitek is overleden. Door de vuistslag viel het slachtoffer achterover, waardoor hij schedelletsel opliep. Knoops wees erop dat de patholoog-anatoom heeft gerapporteerd dat de klap ‘eer waarschijnlijk’ de doodsoorzaak is geweest. Daarmee laat hij ruimte voor andere mogelijkheden, aldus de raadsman.

Wat wel vaststaat, meent Knoops, is dat B. de gevolgen van zijn uithaal niet heeft kunnen overzien. “De vraag is dus of je mijn cliënt die gevolgen kunt toerekenen.” Met die redenering ging de rechtbank dus niet mee.

Knoops zei nog niet te weten of hij in hoger beroep gaat. Hoewel hij het niet op alle punten eens is met de uitspraak, weet hij niet of zijn cliënt zin heeft om de zaak nog langer te laten voortduren. “Het kan best zijn dat hij het hier bij laat. Juridisch is het een aanvechtbare uitspraak. Pragmatisch is er een jaar minder opgelegd dan geëist.”

De raadsman zei het verder belangrijk te vinden dat de rechtbank oordeelt dat de dood van Sitek het gevolg is van een noodlottige reeks van gebeurtenissen. Volgens Knoops is het incident ook voor B. “een drama” geweest.

(ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Video: Taxichauffeur krijgt twee jaar cel voor fatale klap | TaxiPro
Amsterdamse, taxichauffeur, B., slachtoffer, Sitek, rechtbank, veroordeeld

Video: Taxichauffeur krijgt twee jaar cel voor fatale klap

AMSTERDAM – De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag de 38-jarige taxichauffeur Sidi Mohamed B. veroordeeld tot twee jaar cel. Volgens de rechters is hij verantwoordelijk voor de dood van de 44-jarige Rob Sitek, 5 juli vorig jaar op het Leidseplein.

De chauffeur, een geoefend kickbokser, gaf een harde vuistslag tegen het hoofd van het slachtoffer. Die viel hard tegen de grond en overleed aan zijn verwondingen. De eis van het Openbaar Ministerie (OM) bedroeg drie jaar.

Het tweetal kreeg tijdens de bewuste nacht ruzie over de ritprijs. Volgens de rechtbank heeft Sitek zich daarbij beledigend en discriminerend uitgelaten tegenover B. De taxichauffeur spuugde daarop naar Sitek, waarop die hem een klap gaf. B. deelde vervolgens de fatale vuistslag uit.

De rechtbank noemt het gevolg van de zware mishandeling dramatisch en sprak van een ‘in wezen onbetekenende ruzie’. “Verdachte heeft op deze wijze de dood veroorzaakt van een man die midden in het leven stond en daarmee ontzettend veel leed en ontsteltenis bij diens nabestaanden teweeggebracht”, staat in het vonnis.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank het beroep van B. zwaar meegewogen. “Het beroep van taxichauffeur is dienstverlenend van aard. Van een taxichauffeur mag verwacht worden dat hij conflicten uit de weg gaat.” Hoewel deze beroepsgroep soms wordt geconfronteerd met vervelend gedrag van klanten, zoals ook in deze zaak het geval was, mag volgens de rechtbank van taxichauffeurs worden verwacht dat ze conflicten op een correcte, niet gewelddadige wijze oplossen.

B. is verder schuldig bevonden aan de mishandeling en bedreiging van een meisje in november 2007 in Amstelveen. Hij heeft zelf ontkend dat hij Sitek hard heeft geslagen. B. verklaarde dat hij zou hebben geslagen om zichzelf te verdedigen.

Volgens B.’s advocaat Geert-Jan Knoops was niet komen vast te staan waaraan Sitek is overleden. Door de vuistslag viel het slachtoffer achterover, waardoor hij schedelletsel opliep. Knoops wees erop dat de patholoog-anatoom heeft gerapporteerd dat de klap ‘eer waarschijnlijk’ de doodsoorzaak is geweest. Daarmee laat hij ruimte voor andere mogelijkheden, aldus de raadsman.

Wat wel vaststaat, meent Knoops, is dat B. de gevolgen van zijn uithaal niet heeft kunnen overzien. “De vraag is dus of je mijn cliënt die gevolgen kunt toerekenen.” Met die redenering ging de rechtbank dus niet mee.

Knoops zei nog niet te weten of hij in hoger beroep gaat. Hoewel hij het niet op alle punten eens is met de uitspraak, weet hij niet of zijn cliënt zin heeft om de zaak nog langer te laten voortduren. “Het kan best zijn dat hij het hier bij laat. Juridisch is het een aanvechtbare uitspraak. Pragmatisch is er een jaar minder opgelegd dan geëist.”

De raadsman zei het verder belangrijk te vinden dat de rechtbank oordeelt dat de dood van Sitek het gevolg is van een noodlottige reeks van gebeurtenissen. Volgens Knoops is het incident ook voor B. “een drama” geweest.

(ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.