Week van de Veiligheid, Taxibranche,Ton Jonker (RTC); Ad Toet (KNV); Ivo Opstelten (ministerie van Veiligheid); Ahmed Aboutaleb (voorzitter landelijke Taskforce Overvalcriminaliteit); Hans Biesheuvel (MKB)

RTC en KNV starten nationale Week van de Veiligheid

Toenemende criminaliteit, zoals overvallers, is een groot probleem in de taxibranche. Ook andere sectoren hebben hier veel last van. Daarom houdt het MKB en VNO-NCW van maandag 10 oktober tot vrijdag 14 oktober de nationale Week van de Veiligheid. Minister van Veiligheid, Ivo Opstelten gaf maandag de aftrap van deze actie samen met KNV Taxi-directeur Ad Toet en Ton Jonker van de Rotterdamse Taxi Centrale (RTC).

De nationale Week van de Veiligheid is elk jaar in week 41. Een belangrijk moment om het thema veiligheid extra onder de aandacht te brengen en iedereen bewust te maken van zijn eigen rol en verantwoordelijkheden.

Veiligheid taxichauffeurs

RTC onderscheidt zich al jaren op het gebied van veiligheid. Zo tekende de centrale in 2004 een convenant met de gemeente Rotterdam (destijds nog met burgemeester Opstelten), justitie en politie, waarin de rolverdeling bij gewelddelicten is vastgelegd.

Het doel: veiligheid voor taxichauffeurs vergroten en indien nodig het verlenen van professionele nazorg. Verder beschikt RTC over een Calamiteiten Team, dat bestaat uit speciaal opgeleide chauffeurs. Ex-politieman Jonker is de huidige coördinator van het RTC Calamiteiten Team. Ook investeert RTC in weerbaarheid- en anti-agressietrainingen voor zijn chauffeurs.

Buitencamera’s in de taxi

Toenemende criminaliteit was een aantal jaren geleden de reden dat er camera’s in taxi’s werden geplaatst. In februari van dit jaar werd in Rotterdam een proef gedaan met camera’s in het daklicht, om ook misdrijven die zich buiten de taxi voordoen te kunnen registreren.

Die proef is zo succesvol dat deze maand alle 500 taxi’s van RTC met buitencamera’s worden uitgerust. Deze nieuwe generatie daklichtcamera’s heeft een nog grotere reikwijdte. Als crimineel kun je maar beter uit het zicht van een taxi blijven…

Week van de Veiligheid

Ook diverse branche- en koepelorganisaties in de detailhandel ondersteunen de Week van de Veiligheid en organiseren activiteiten om ondernemers en werknemers te stimuleren met het thema veiligheid aan de slag te gaan. Met als doel samen te zorgen voor een veilige omgeving om in te werken en te winkelen.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.