rechtbank, rechter, rechtszaal, uitspraak

Inzet mystery guest die zelf snorder belt is toelaatbaar

Diverse Limburgse snorders zijn vorige week tot taakstraffen en een geldboete veroordeeld. De taakstraffen liggen tussen de 60 en 100 uur. Bijzonder bij deze zaken was, naast de grote hoeveelheid verdachten, de inzet van de zogenaamde ‘mystery guests’. Dat is een opsporingsambtenaar die het nummer van een zwarte taxi belt en dan een rit maakt en vervolgens tot aanhouding overgaat. Deze werkwijze is door de economische politierechter in een aantal zaken toelaatbaar verklaard. 

In totaal moest 13 verdachten zich verantwoorden voor de rechter. Zij werden ervan verdacht zogenaamde ‘snorders’ (bestuurders van een zwarte taxi) te zijn.

Geen uitlokking

De rechter heeft overwogen dat hiermee geen sprake is van een verboden vorm van uitlokking, omdat de verdachten door dit optreden niet tot iets anders zijn bewogen dan wat ze toch al deden, namelijk illegaal taxivervoer verrichten.

Dit komt overeen met beslissingen die door gerechtshoven al eerder gegeven waren, maar in Limburg is deze relatief nieuwe methodiek door de Inspectie Leefomgeving en Transport van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu samen met de regiopolitie nog niet eerder toegepast en beproefd.

Werkstraffen

Enkele verdachten hebben zich meteen bij hun veroordeling neergelegd, sommigen houden het in beraad. Aan 9 verschillende verdachten zijn werkstraffen tussen de 60 en 100 uur en in één geval een geldboete opgelegd, omdat geen van allen specifieke eerdere veroordelingen voor dergelijke misdrijven had.

Eén verdachte is tevens wegens het rijden zonder enig rijbewijs veroordeeld. De Inspectie heeft bestuursrechtelijk aan sommigen dwangsommen opgelegd; voor het geval mensen opnieuw betrapt worden moeten ze per misdrijf € 10.000,– aan dwangsom betalen. Om deze reden heeft de rechter geen voorwaardelijke straffen opgelegd.

Taxibranche

“We zijn blij met dit signaal van de overheid dat snorders hard aangepakt worden”, licht Sven Boonen namens de Maastrichtse taxibranche toe. “Maar de straffen mogen wat ons betreft veel hoger zijn. Wat is nou 60 uur werkstraf? Met deze actie is het probleem helaas nog niet opgelost, want er zijn nog veel meer snorders. Maar het is wel een belangrijk signaal dat het niet altijd lonend is, zeker als ze nog een keer gepakt worden en de dwangsom moeten betalen.”

De illegale taxivervoerders vormen een oneerlijke concurrentie voor de legale taxibranche, omdat ze tegen geringere kosten en dus voor lage prijzen vervoer kunnen verrichten. Ook voldoen de snorders aan geen enkele vorm van kwaliteiteisen en ontrekken zij zich aan ieder toezicht.

Rijbewijs

De voorbeelden van deze zitting laten zien dat je als passagier de kans loopt in te stappen bij chauffeurs die misschien geen rijbewijs hebben, of van wie niet vaststaat of het medisch gezien wel verantwoord is dat ze chauffeur zijn.

Ook kan die taxichauffeur voor verschillende verkeersdelicten eerder zijn veroordeeld of onder dwang en in onvrijheid dergelijk vervoer verrichten of een strafblad hebben. Allemaal mogelijkheden waar je als passagier liever niet mee te maken krijgt.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Inzet mystery guest die zelf snorder belt is toelaatbaar”

Ton van Dalfsen|30.04.14|12:25

Kijk laat het ILT meer hierop focussen en niet op de legale taxichauffeur of hij/zij, wel/niet zijn werkboekje goed invult en een hardwerkende man/vrouw is en z’n/haar brood op een legale manier verdient. Een streepje meer/minder , kruisje meer/minder. jongens wat een delict zeg.

Inzet mystery guest die zelf snorder belt is toelaatbaar | TaxiPro
rechtbank, rechter, rechtszaal, uitspraak

Inzet mystery guest die zelf snorder belt is toelaatbaar

Diverse Limburgse snorders zijn vorige week tot taakstraffen en een geldboete veroordeeld. De taakstraffen liggen tussen de 60 en 100 uur. Bijzonder bij deze zaken was, naast de grote hoeveelheid verdachten, de inzet van de zogenaamde ‘mystery guests’. Dat is een opsporingsambtenaar die het nummer van een zwarte taxi belt en dan een rit maakt en vervolgens tot aanhouding overgaat. Deze werkwijze is door de economische politierechter in een aantal zaken toelaatbaar verklaard. 

In totaal moest 13 verdachten zich verantwoorden voor de rechter. Zij werden ervan verdacht zogenaamde ‘snorders’ (bestuurders van een zwarte taxi) te zijn.

Geen uitlokking

De rechter heeft overwogen dat hiermee geen sprake is van een verboden vorm van uitlokking, omdat de verdachten door dit optreden niet tot iets anders zijn bewogen dan wat ze toch al deden, namelijk illegaal taxivervoer verrichten.

Dit komt overeen met beslissingen die door gerechtshoven al eerder gegeven waren, maar in Limburg is deze relatief nieuwe methodiek door de Inspectie Leefomgeving en Transport van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu samen met de regiopolitie nog niet eerder toegepast en beproefd.

Werkstraffen

Enkele verdachten hebben zich meteen bij hun veroordeling neergelegd, sommigen houden het in beraad. Aan 9 verschillende verdachten zijn werkstraffen tussen de 60 en 100 uur en in één geval een geldboete opgelegd, omdat geen van allen specifieke eerdere veroordelingen voor dergelijke misdrijven had.

Eén verdachte is tevens wegens het rijden zonder enig rijbewijs veroordeeld. De Inspectie heeft bestuursrechtelijk aan sommigen dwangsommen opgelegd; voor het geval mensen opnieuw betrapt worden moeten ze per misdrijf € 10.000,– aan dwangsom betalen. Om deze reden heeft de rechter geen voorwaardelijke straffen opgelegd.

Taxibranche

“We zijn blij met dit signaal van de overheid dat snorders hard aangepakt worden”, licht Sven Boonen namens de Maastrichtse taxibranche toe. “Maar de straffen mogen wat ons betreft veel hoger zijn. Wat is nou 60 uur werkstraf? Met deze actie is het probleem helaas nog niet opgelost, want er zijn nog veel meer snorders. Maar het is wel een belangrijk signaal dat het niet altijd lonend is, zeker als ze nog een keer gepakt worden en de dwangsom moeten betalen.”

De illegale taxivervoerders vormen een oneerlijke concurrentie voor de legale taxibranche, omdat ze tegen geringere kosten en dus voor lage prijzen vervoer kunnen verrichten. Ook voldoen de snorders aan geen enkele vorm van kwaliteiteisen en ontrekken zij zich aan ieder toezicht.

Rijbewijs

De voorbeelden van deze zitting laten zien dat je als passagier de kans loopt in te stappen bij chauffeurs die misschien geen rijbewijs hebben, of van wie niet vaststaat of het medisch gezien wel verantwoord is dat ze chauffeur zijn.

Ook kan die taxichauffeur voor verschillende verkeersdelicten eerder zijn veroordeeld of onder dwang en in onvrijheid dergelijk vervoer verrichten of een strafblad hebben. Allemaal mogelijkheden waar je als passagier liever niet mee te maken krijgt.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Inzet mystery guest die zelf snorder belt is toelaatbaar”

Ton van Dalfsen|30.04.14|12:25

Kijk laat het ILT meer hierop focussen en niet op de legale taxichauffeur of hij/zij, wel/niet zijn werkboekje goed invult en een hardwerkende man/vrouw is en z’n/haar brood op een legale manier verdient. Een streepje meer/minder , kruisje meer/minder. jongens wat een delict zeg.