Uber, app, smartphone, taxi-app, snorder

‘Uber lokt geweld tegen illegale UberPop-chauffeurs zelf uit’

(FILES) This photo taken on April 24, 2014 shows the popular car pick-up service Uber application in Berlin. German court lifts ban on Uber car pick-up service on September 16, 2014. AFP PHOTO / DPA/ BRITTA PEDERSEN /GERMANY OUT

UberPop-chauffeurs in Amsterdam beweren belaagd te zijn door gemaskerde mannen. Ze vermoeden dat het om taxichauffeurs gaat. Twee UberPop-snorders hebben aangifte gedaan bij de politie. “Geweld mag natuurlijk niet”, reageert Duco Douwstra, voorzitter van Stichting Taxibelangen Nederland. “Maar UberPop mag ook niet. En als Uber door blijft gaan met UberPop, dan maakt Uber zich schuldig aan uitlokken van geweld. De politiek heeft zich al uitgesproken tegen UberPop en het is geen innovatie. Het zijn ordinaire snorders die door Uber gefaciliteerd worden.”

De politie onderzoekt inmiddels de zaak. Bij een derde incident zijn twee verdachte taxichauffeurs aangehouden omdat ze een auto van een UberPop-chauffeur achtervolgden.

Snorders

Via UberPop verrichten particulieren zonder vergunning taxivervoer; snorders. Ze voldoen niet aan alle regels die de taxibranche wel opgelegd is. Dat zet kwaad bloed bij de taxichauffeurs. Ze houden zich al maanden in, terwijl de snorders van UberPop nauwelijks worden aangepakt door de overheid.

Met de vermeende aanvallen gaat de frustratie bij de taxibranche wel een nieuwe fase in. Chauffeurs in de gevestigde taxiwereld zijn veel geld kwijt aan vergunningen, taximeters en andere verplichtingen, in tegenstelling tot de particuliere rijders van de dienst Uberpop.

Dwangsom

Zowel de rechter als de inspectie ILT hebben uitgesproken dat UberPop een illegale snorderdienst is. Er zijn inmiddels 15 UberPop-chauffeurs beboet. Veel te weinig volgens de taxibranche, want er zijn zeker honderden UberPop-chauffeurs bekend. Uber als organisatie heeft tot nu toe een dwangsom van 100.000 euro opgelegd gekregen; een schijntje voor het miljardenbedrijf.

Volgens aangiften ingezien door de Telegraaf werd vorige week dinsdag op snelweg A10 rond Amsterdam een UberPop-chauffeur omsingeld en tot stoppen gedwongen. Hierbij waren diverse gemaskerde mannen in volgtaxi’s aanwezig. Zij staken de banden van de UberPop-auto lek en saboteerden de auto door een vloeistof over de motor te spuiten.

Illegale activiteiten

Diezelfde avond werd een UberPop-snorder bij het Rembrandtpark Amsterdam-West belaagd. De chauffeur is hierbij bedreigd met een hamer en kreeg de boodschap dat hij onmiddellijk moet stoppen met zijn illegale activiteiten.

Een derde aanval ontaardde donderdag in een wilde achtervolging door de stad. Hierbij werden twee verdachte taxichauffeurs ter hoogte van de ringweg gearresteerd. Ze zijn een dag later naar huis gestuurd. Bedreiging kon niet worden bewezen. Ze kregen een boete voor roekeloos rijden.

Overheids-optreden

“Het wordt tijd dat de overheid eens daadkrachtig optreedt tegen de illegale diensten van UberPop”, vindt Douwstra. “Want ook al keur ik gewelddadige acties volledig af, ik begrijp wel dat de frustratie hoog zit. Want als je als overheid een branche diverse regels oplegt, dan is het ook de taak van de overheid om te zorgen voor een gelijk speeldveld. En dus dat partijen die zich niet aan de wet houden daadkrachtig stilgelegd worden.”

Deze week zit de Amsterdamse wethouder Pieter Litjens met staatssecretaris Wilma Mansveld om tafel om te spreken over UberPop en de handhaving daarop. “De wethouder zal aandringen op zichtbare en intensieve handhaving op UberPop”, laat de gemeente Amsterdam weten.

Bart Pals

Hier een video van een anti UberPop-actie in Rotterdam vorige week:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

19 reacties op “‘Uber lokt geweld tegen illegale UberPop-chauffeurs zelf uit’”

Folkert Modderman|17.03.15|13:00

Ongelooflijk…..nou zijn er in Nederland zoveel chauffeurs en ondernemers bezig om op een fatsoenlijke manier hun mooie vak uit te oefenen[daar schaar ik mezelf voor het gemak ook maar even onder], en met een krantenbericht ben je weer terug bij af.
Voor de duidelijkheid: ik ben ook tegen Uber Pop, en ik vind het niet meer dan terecht dat justitie hier tegen optreed.
Maar dan lees ik deze kop boven dit artikel en mijn broek zakt af.
Wie denk je wel dat je bent om mensen te bedreigen met

Yoost Van Eecke|17.03.15|13:02

Heel eerlijk, ik distantieer mij van dit soort praktijken..of dit nu door taxichauffeurs gebeurd of vooropgezet is door Über om wijzigingen er doorheen geramd te krijgen. Dit gaat een blijvende invloed hebben op de gehele taxibranche! En dan niet in positieve zin!

Folkert Modderman|17.03.15|13:04

Boksbeugels en hamers, klemrijden en wat al niet meer.
Stelletje idioten, aangevoerd door de alwetende heer Douwstra met zijn opruiende taal. Hebben jullie nou nog niet in de gaten dat je Uber op deze manier alleen maar in de kaart speelt.
Hou het netjes en laat eens zien dat taxichauffeurs mensen zijn die serieus met hun beroep omgaan.

Yoost Van Eecke|17.03.15|13:08

Yoost Van Eecke moet Eddy Van Eecke zijn.

Duco Douwstra|17.03.15|13:08

Uber verteld lariekoek Niek heeft het 10X alleen maar over innoveren.De illegale criminele snorders waren er al voor dat Niekje geboren was.Uber helpt deze snorders nu met een besteld app, en noemt dat innovatie. Uber verstoord de openbare orde negeert de wet en zet aan tot geweld.Maar probeert alles om te draaien. http://www.bnr.nl/?player=archief&fragment=20150317090325300
Hubert Andela van KNV zegt het geweldig op BNR, luister
http://www.bnr.nl/?player=archief&fragment=20150317120530300

Johan Zevenbergen|17.03.15|13:30

@dirk de Rooij,
Uberpop is geen innovatie, maar ordinaire broodroof, illegaal, regel en wetteloos, en een maffiose manier
Om grip op de markt te krijgen.
Gebruikmakend van chauffeurs/mensen die geen enkel besef van normen en waarde hebben, werkloos zijn en naast hun uitkering in peperdure auto,s rijden en de maatschappij dus financieel benadelen.
De app is misschien innovatie, maar de wijze van uitvoering een ondermijning van de rechtsstaat.

Johan Zevenbergen|17.03.15|13:39

Uiteraard geeft het niemand het recht om met gelijke munt terug te betalen, en keur dit ook af.
Maar zie met leden ogen aan hoe dit prachtige beroep ondermijnd word door de zgn vrije markt werking.
Subsidies, aanbestedingen. En extreme regelgeving.

Taxi Volendam|17.03.15|14:14

@ Dirk de Rooij.
Taxibeleid is overheidsbeleid, de hoofdoorzaak van het slechte imago dat we hebben.
Dit proberen we reeds 15 jaar aan de kaak te stellen zonder enig resultaat.
De Taxiwet hindert innovatie. We zijn verplicht een Taximeter met de eisen uit de jaren 30 van de vorige eeuw te gebruiken (geschikt voor 1 betalende passagier) en een bct die niet deugt.
UberPop is geen innovatie.
Hopenlijk schud Uber de ambtenaren wakker.

Dave Jansen|17.03.15|17:04

Walgelijke en schokkende reactie van de heer Duco Douwstra. Deze heer bevestigd alleen maar de algemene vooroordelen over taxichauffeurs, en erg goede reclame voor de ‘legale’ taxidiensten is dat bepaalt niet. Mensen zullen hierdoor juist meer geneigd zijn om voor UberPop te kiezen. Dit, en dat agressieve gedrag van die knokploeg, is niets minder dan je eigen glazen ingooien en ze beseffen het zelf niet eens.

Marion van Dijk|18.03.15|00:36

en dan de reactie vanavond bij Pauw van Douwstra, waarom niet Andela dat was een betere vertegenwoordiging van de taxibranche geweest. Nick van Leeuwen kwam weer als fatsoenlijkste uit de bus met zijn arrogante veramerikaanse houding. Zo jammer, weer is niet aan de publieke opinie duidelijk gemaakt hoe het precies zit, en nu was de kans. En waarom is er niet gezegd dat er niemand mishandelt is maar alleen bedreigt nu denkt heel nederland dat dat ook idd gebeurt is. I rest my case.

Johan Zevenbergen|18.03.15|10:58

Zo als het nu word geschetst en er naar uitziet verdwijnt straks de wet en regelgeving taxi/personenvervoer.
Ook de bct flop draagt daar sterk aan bij, en het feit dat er niet word opgetreden tegen snorders, en div
Andere vervoersprojecten.
Het lijkt er op dat iedereen straks met zijn eigen auto mag gaan taxi rijden, waarin ANWB en Uberpop
Al vast een voorschotje hebben genomen.
Het is aan de regering om te gaan handhaven of knopen door te hakken en duidelijkheid te verschaffen
En wel snel.

Marion van Dijk|18.03.15|13:15

als iedereen maar weer taxi kan gaan rijden ben ik bang dat de rotzooi van voor af aan begint iedere psychopaat, blinde, geestezieke zit dan achter het stuur. Dan is het dus wachten op de eerste verkrachtingen, moorden en ongelukken.Als dit gaat gebeuren wordt het wild west op de weg. Dat zal toch niet waar zijn het is nu ook al in Japan en India en China verbodenetc.Buiten de steden en landen waar het al verboden was. Zullen ze hier zo dom zijn?

Marion van Dijk|18.03.15|15:47

In Duitsland is uber en uberpop vanaf heden verboden met een dwangsom van 250 duizend euro per overtreding kijk zo kan het ook. Het hele verhaal staat onder het kopje van Andela

Duco Douwstra|19.03.15|11:09

Jammer van de agressie in de commentaren.Ik roep niet op tot geweld.Er is ook nog geen Uberpop chauffeur 1 haar gekrengd.Met het vooropgezette toneelstuk dat Uber opvoert met haar aangiftes van boksbeugels en clownsmaskers doet Uber zich zielig voor.In de hoop dat zij de steun van het publiek en van bovenstaande reactie krijgen.Maar wat en wie doet er verder iets tegen het onrecht,Uberpop hoeft niks en mag alles terwijl de echte taxi niks mag en alles moet.Bang voor imago in een hoekje zitten

Hans Kuipers|19.03.15|11:31

Beste heer Douwstra,

Uw heeft begrip voor het agressieve optreden van onze collega’s en heeft schijnbaar lak aan ons imago. In Nederland spelen we niet voor eigen rechter. Bovendien is de economische schade die de branche nu lijdt te verwaarlozen en is de reactie buitenproportioneel. Even geduld a.u.b. en laat de overheid zijn werk doen.

Paul Dijkhuizen|19.03.15|12:44

Begrip hebben voor geweld, of er begrip voor hebben dat een hardwerkende legale taxichauffeur op een gegeven moment zover getergd is, de wet aan zijn kant heeft maar toe moet zien hoe een misstand blijft bestaan, de problemen keer op keer heeft aangekaart maar iedere keer tegen een muur van onwil en bureaucratie aan is gelopen, dat hij op een gegeven moment uit frustratie over de schreef gaat… dat is nogal een nuanceverschil, even goed lezen graag!

Duco Douwstra|21.03.15|19:10

Beste Hans, Dat ik het wel begrijp,zegt toch niks over of ik het goed of afkeur.En de overheid doet al ruim een halfjaar niets.Behalve echte taxichauffeurs het vuur aan de schenen leggen en roepen dat we de orde verstoren als we illegale poppers staande houden en overdragen aan de politie.En wie verstoord hier nou de orde?Dat is de politie die wel optreed tegen taxi’s maar Uberpop met rust laat.Daarmee lokken ze geweld uit,bij het voetballen slaat voor veel minder de vlam in de pan,dus wachten?

Johan Zevenbergen|23.03.15|13:09

Kamerlid Farshad Bashir (SP) heeft sterke vermoedens dat Uber structureel de belasting ontduikt bij UberPop. Het gaat dan met name om het niet afdragen van de BTW en het ontduiken van de sociale premies. Het… Lees verder bij ondernemen taxi pro

Folkert Modderman|25.03.15|17:46

@ Duco: dat je het wel begrijpt zegt eigenlijk al genoeg.
Geweld en bedreiging is NOOIT een optie!!
Uber pop wordt wel degelijk door justitie aangepakt, misschien niet in het tempo wat jou aanstaat, maar toch.
Als dit soort acties doorgaan is ons [toch al discutabel] imago helemaal
naar de kloten.
Er zijn voldoende manieren om hier tegen in protest te gaan, maar laat iedereen zijn handen thuis houden

‘Uber lokt geweld tegen illegale UberPop-chauffeurs zelf uit’ | TaxiPro
Uber, app, smartphone, taxi-app, snorder

‘Uber lokt geweld tegen illegale UberPop-chauffeurs zelf uit’

(FILES) This photo taken on April 24, 2014 shows the popular car pick-up service Uber application in Berlin. German court lifts ban on Uber car pick-up service on September 16, 2014. AFP PHOTO / DPA/ BRITTA PEDERSEN /GERMANY OUT

UberPop-chauffeurs in Amsterdam beweren belaagd te zijn door gemaskerde mannen. Ze vermoeden dat het om taxichauffeurs gaat. Twee UberPop-snorders hebben aangifte gedaan bij de politie. “Geweld mag natuurlijk niet”, reageert Duco Douwstra, voorzitter van Stichting Taxibelangen Nederland. “Maar UberPop mag ook niet. En als Uber door blijft gaan met UberPop, dan maakt Uber zich schuldig aan uitlokken van geweld. De politiek heeft zich al uitgesproken tegen UberPop en het is geen innovatie. Het zijn ordinaire snorders die door Uber gefaciliteerd worden.”

De politie onderzoekt inmiddels de zaak. Bij een derde incident zijn twee verdachte taxichauffeurs aangehouden omdat ze een auto van een UberPop-chauffeur achtervolgden.

Snorders

Via UberPop verrichten particulieren zonder vergunning taxivervoer; snorders. Ze voldoen niet aan alle regels die de taxibranche wel opgelegd is. Dat zet kwaad bloed bij de taxichauffeurs. Ze houden zich al maanden in, terwijl de snorders van UberPop nauwelijks worden aangepakt door de overheid.

Met de vermeende aanvallen gaat de frustratie bij de taxibranche wel een nieuwe fase in. Chauffeurs in de gevestigde taxiwereld zijn veel geld kwijt aan vergunningen, taximeters en andere verplichtingen, in tegenstelling tot de particuliere rijders van de dienst Uberpop.

Dwangsom

Zowel de rechter als de inspectie ILT hebben uitgesproken dat UberPop een illegale snorderdienst is. Er zijn inmiddels 15 UberPop-chauffeurs beboet. Veel te weinig volgens de taxibranche, want er zijn zeker honderden UberPop-chauffeurs bekend. Uber als organisatie heeft tot nu toe een dwangsom van 100.000 euro opgelegd gekregen; een schijntje voor het miljardenbedrijf.

Volgens aangiften ingezien door de Telegraaf werd vorige week dinsdag op snelweg A10 rond Amsterdam een UberPop-chauffeur omsingeld en tot stoppen gedwongen. Hierbij waren diverse gemaskerde mannen in volgtaxi’s aanwezig. Zij staken de banden van de UberPop-auto lek en saboteerden de auto door een vloeistof over de motor te spuiten.

Illegale activiteiten

Diezelfde avond werd een UberPop-snorder bij het Rembrandtpark Amsterdam-West belaagd. De chauffeur is hierbij bedreigd met een hamer en kreeg de boodschap dat hij onmiddellijk moet stoppen met zijn illegale activiteiten.

Een derde aanval ontaardde donderdag in een wilde achtervolging door de stad. Hierbij werden twee verdachte taxichauffeurs ter hoogte van de ringweg gearresteerd. Ze zijn een dag later naar huis gestuurd. Bedreiging kon niet worden bewezen. Ze kregen een boete voor roekeloos rijden.

Overheids-optreden

“Het wordt tijd dat de overheid eens daadkrachtig optreedt tegen de illegale diensten van UberPop”, vindt Douwstra. “Want ook al keur ik gewelddadige acties volledig af, ik begrijp wel dat de frustratie hoog zit. Want als je als overheid een branche diverse regels oplegt, dan is het ook de taak van de overheid om te zorgen voor een gelijk speeldveld. En dus dat partijen die zich niet aan de wet houden daadkrachtig stilgelegd worden.”

Deze week zit de Amsterdamse wethouder Pieter Litjens met staatssecretaris Wilma Mansveld om tafel om te spreken over UberPop en de handhaving daarop. “De wethouder zal aandringen op zichtbare en intensieve handhaving op UberPop”, laat de gemeente Amsterdam weten.

Bart Pals

Hier een video van een anti UberPop-actie in Rotterdam vorige week:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

19 reacties op “‘Uber lokt geweld tegen illegale UberPop-chauffeurs zelf uit’”