rechtbank, rechter

OM start opsporingsonderzoek naar snorderdienst UberPop

Het Openbaar Ministerie start een onderzoek naar de illegale taxidienst UberPop. Dit volgt op een oordeel van de politierechter die vrijdag in Amsterdam drie mannen heeft veroordeeld tot een geldboete van 1.500 euro. De mannen hebben namens UberPop personen tegen betaling vervoerd zonder over een vergunning te beschikken.

UberPop moest eerder stoppen met het aanbieden van vervoer door hun chauffeurs. Dat heeft de voorzieningenrechter van het College van Beroep in december besloten. Het bedrijf Uber, waar de snorderdienst UberPop onder valt, heeft na de uitspraak van de voorzieningenrechter aangekondigd een bodemprocedure aan te spannen en gewoon door te gaan met het illegaal vervoeren van personen.

Strafrechter

Nu naast de voorzieningenrechter ook de strafrechter zich heeft uitgesproken over het illegaal personenvervoer zal het OM het bedrijf Uber als verdachte aanmerken. Dit betekent dat het OM een opsporingsonderzoek start om door gegevensverzameling vast te stellen dat het van oorsprong Amerikaanse bedrijf zich schuldig maakt aan het bedrijfsmatig organiseren van illegaal personenvervoer.

De drie chauffeurs die zijn veroordeeld, zijn in oktober 2014 op heterdaad betrapt tijdens een ‘mystery-guest-actie’ van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de politie van de eenheid Amsterdam. Inspecteurs hebben zich toen voorgedaan als klanten en hebben via de gewraakte taxi-app een ritje geboekt. Een vierde chauffeur die op dezelfde datum door de ILT is verbaliseerd, moet zich op een later moment voor de rechter verantwoorden.

Boetes

Chauffeurs die voor de snorderdienst UberPop rijden, riskeren fikse boetes en een strafblad. Tot nu toe heeft de inspectiedienst in Amsterdam 23 keer proces-verbaal opgemaakt tegen UberPop-chauffeurs. Vorig jaar zijn vijf snorder verbaliseerd en dit jaar achttien personen.

De illegale chauffeurs moeten een strafbeschikking van 1.500 euro betalen. Als zij die niet betalen, worden ze gedagvaard voor de politierechter. Naast de strafbeschikking krijgen de snorders ook een last onder dwangsom opgelegd door de ILT. Dat betekent dat de snorder bij elke nieuwe overtreding per keer 10.000 euro moet betalen tot een maximum van 40.000 euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Tom van Gurp

6 reacties op “OM start opsporingsonderzoek naar snorderdienst UberPop”

Marion van Dijk|17.04.15|16:31

Het is een begin

Marion van Dijk|17.04.15|16:41

De vrouw die in India verkracht is door een pop chauffeur is gepakt omdat hij traceerbaar is maar Uber die deze chauffeur heeft gefassiliteert voelt zich niet verantwoordelijk ze hadden het argument dat. luister en huiver deze chauffeur ingeschreven staat bij een kantoor in Nederland en daar kunnen ze niets aan doen. Ze worden niet gecontroleerd dat blijkt wel uit mijn filmpje die her en der staat. Vrouw in Amerika met strafblad gelijk dezelfde dag aan de slag. Totaal geen controle

Johan Zevenbergen|17.04.15|16:47

Giganten als Google, Facebook en Uber hebben veel geld in kas om overheden te trotseren en dwangsommen en advocaten te betalen. Mekic’: „Internet is grensoverschrijdend. Staten hebben weinig te zeggen en dat is pijnlijk voor ze. Ze zijn gewend op een bepaalde manier te besturen. Ze verbieden iets en wie het toch doet, wordt gearresteerd en bestraft. Op het internet zal dat nooit zo zijn. Het is een kat-en-muisspel en als je te veel wilt reguleren, ga je dat verliezen.”

Johan Zevenbergen|17.04.15|17:48

Maar goed dat neemt noet weg dat we niet alles moeten doen om het tij te keren,
Dus zou zeggen aanpakken die snorders.

Paul Dijkhuizen|23.04.15|14:17

Op internet kan inderdaad veel, zo niet alles. Maar deze bedrijven moeten niet denken dat wat op internet kan ook in het ‘normale’ leven zou moeten kunnen. In het normale leven hebben we afspraken met elkaar gemaakt, regels opgesteld, wetten gemaakt, en niet voor niks, als het normale leven zou zijn als op het internet zou het een (nog) vreemde(re) wereld worden…

Cor Verbrugh|23.04.15|21:25

Als Brussel binnenkort het TTIP verdrag tekend heeft Uber vrijspel, het TTIP verdrag gaat niet alleen maar over chloorkip maar onder andre ook over het feit dat Amerikaanse multinationals zich niet aan lokale wetten hoeven te houden als die hen belemmeren in hun werkzaamheden, heeft daarover als eens iemand nagedacht?

OM start opsporingsonderzoek naar snorderdienst UberPop | TaxiPro
rechtbank, rechter

OM start opsporingsonderzoek naar snorderdienst UberPop

Het Openbaar Ministerie start een onderzoek naar de illegale taxidienst UberPop. Dit volgt op een oordeel van de politierechter die vrijdag in Amsterdam drie mannen heeft veroordeeld tot een geldboete van 1.500 euro. De mannen hebben namens UberPop personen tegen betaling vervoerd zonder over een vergunning te beschikken.

UberPop moest eerder stoppen met het aanbieden van vervoer door hun chauffeurs. Dat heeft de voorzieningenrechter van het College van Beroep in december besloten. Het bedrijf Uber, waar de snorderdienst UberPop onder valt, heeft na de uitspraak van de voorzieningenrechter aangekondigd een bodemprocedure aan te spannen en gewoon door te gaan met het illegaal vervoeren van personen.

Strafrechter

Nu naast de voorzieningenrechter ook de strafrechter zich heeft uitgesproken over het illegaal personenvervoer zal het OM het bedrijf Uber als verdachte aanmerken. Dit betekent dat het OM een opsporingsonderzoek start om door gegevensverzameling vast te stellen dat het van oorsprong Amerikaanse bedrijf zich schuldig maakt aan het bedrijfsmatig organiseren van illegaal personenvervoer.

De drie chauffeurs die zijn veroordeeld, zijn in oktober 2014 op heterdaad betrapt tijdens een ‘mystery-guest-actie’ van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de politie van de eenheid Amsterdam. Inspecteurs hebben zich toen voorgedaan als klanten en hebben via de gewraakte taxi-app een ritje geboekt. Een vierde chauffeur die op dezelfde datum door de ILT is verbaliseerd, moet zich op een later moment voor de rechter verantwoorden.

Boetes

Chauffeurs die voor de snorderdienst UberPop rijden, riskeren fikse boetes en een strafblad. Tot nu toe heeft de inspectiedienst in Amsterdam 23 keer proces-verbaal opgemaakt tegen UberPop-chauffeurs. Vorig jaar zijn vijf snorder verbaliseerd en dit jaar achttien personen.

De illegale chauffeurs moeten een strafbeschikking van 1.500 euro betalen. Als zij die niet betalen, worden ze gedagvaard voor de politierechter. Naast de strafbeschikking krijgen de snorders ook een last onder dwangsom opgelegd door de ILT. Dat betekent dat de snorder bij elke nieuwe overtreding per keer 10.000 euro moet betalen tot een maximum van 40.000 euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Tom van Gurp

6 reacties op “OM start opsporingsonderzoek naar snorderdienst UberPop”

Marion van Dijk|17.04.15|16:31

Het is een begin

Marion van Dijk|17.04.15|16:41

De vrouw die in India verkracht is door een pop chauffeur is gepakt omdat hij traceerbaar is maar Uber die deze chauffeur heeft gefassiliteert voelt zich niet verantwoordelijk ze hadden het argument dat. luister en huiver deze chauffeur ingeschreven staat bij een kantoor in Nederland en daar kunnen ze niets aan doen. Ze worden niet gecontroleerd dat blijkt wel uit mijn filmpje die her en der staat. Vrouw in Amerika met strafblad gelijk dezelfde dag aan de slag. Totaal geen controle

Johan Zevenbergen|17.04.15|16:47

Giganten als Google, Facebook en Uber hebben veel geld in kas om overheden te trotseren en dwangsommen en advocaten te betalen. Mekic’: „Internet is grensoverschrijdend. Staten hebben weinig te zeggen en dat is pijnlijk voor ze. Ze zijn gewend op een bepaalde manier te besturen. Ze verbieden iets en wie het toch doet, wordt gearresteerd en bestraft. Op het internet zal dat nooit zo zijn. Het is een kat-en-muisspel en als je te veel wilt reguleren, ga je dat verliezen.”

Johan Zevenbergen|17.04.15|17:48

Maar goed dat neemt noet weg dat we niet alles moeten doen om het tij te keren,
Dus zou zeggen aanpakken die snorders.

Paul Dijkhuizen|23.04.15|14:17

Op internet kan inderdaad veel, zo niet alles. Maar deze bedrijven moeten niet denken dat wat op internet kan ook in het ‘normale’ leven zou moeten kunnen. In het normale leven hebben we afspraken met elkaar gemaakt, regels opgesteld, wetten gemaakt, en niet voor niks, als het normale leven zou zijn als op het internet zou het een (nog) vreemde(re) wereld worden…

Cor Verbrugh|23.04.15|21:25

Als Brussel binnenkort het TTIP verdrag tekend heeft Uber vrijspel, het TTIP verdrag gaat niet alleen maar over chloorkip maar onder andre ook over het feit dat Amerikaanse multinationals zich niet aan lokale wetten hoeven te houden als die hen belemmeren in hun werkzaamheden, heeft daarover als eens iemand nagedacht?