‘Wel spanningen maar geen taxi-oorlog in Almere’

Volgens burgemeester en wethouders is er geen sprake van een taxi-oorlog in het gebied rond station Almere Centrum. Het zou gaan om zakelijke onenigheid tussen enkele chauffeurs, waarbij het in elk geval één keer tot fysiek geweld is gekomen. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van de plaatselijke VVD-fractie.

De vragen werden gesteld door Miranda Joziasse, fractievoorzitter van de VVD in Almere. Aanleiding was een reportage van Omroep Flevoland, waarin verschillende taxichauffeurs verklaarden dat bedreiging en intimidatie op de standplaats aan de orde van de dag zijn. Naast de hevige strijd om klanten, zouden er ook regelmatig mensen worden opgelicht met onnodig lange ritten en te hoge ritprijzen.

Aangifte mishandeling

Maar volgens het college van burgemeester en wethouders is er feitelijk niet zoveel aan de hand. Op de vraag of het beeld van een taxi-oorlog wordt herkend, is het antwoord “Nee. Er is sprake van zakelijke onenigheid tussen een aantal taxichauffeurs. In december is dit tot een handgemeen gekomen. Er is inzake dit feit (mishandeling) aangifte bij de politie gedaan door de betrokken taxichauffeur. De verdachte is verhoord en in overleg met justitie is aan de verdachte een dagvaarding uitgereikt. De persoon in kwestie dient zich voor de rechter te verantwoorden.”

Daarmee ontkent de gemeente overigens niet dat er spanningen zijn op de lokale taximarkt. Gevraagd naar de oorzaak daarvan, wordt gewezen op de ongeschreven regels op de standplaats. “De taxiwet geeft tariefsvrijheid, toetredingsvrijheid tot de markt en stelt ook dat een taxistandplaats dermate moet zijn ingericht dat de klant keuzevrijheid heeft. De (lokale) taxibranche heeft een aantal ongeschreven regels op het gebied van prijsstelling en de volgorde waarbij taxichauffeurs de standplaatsen innemen (achteraan aansluiten). Niet iedereen houdt zich aan deze ongeschreven regels. Dat is de oorzaak van de spanningen.”

Overleg met taxibranche

Van de vermeende onveilige situatie rond station Almere Centrum als gevolg van strubbelingen in de taximarkt is volgens het college en de politie geen sprake. De gemeente ziet voor zichzelf slechts een faciliterende rol in het geheel. “De gemeente richt de taxistandplaatsen in conform de taxiwet. De taxibranche gaat zelf over de wijze waarop hiervan gebruik wordt gemaakt.”

Wel vindt er met vertegenwoordigers van de branche overleg plaats over oplossingen voor de onenigheid en spanningen. Door die gesprekken moet ook duidelijk worden of een sterkere rol van de gemeente in het toezicht op de taxibranche gewenst is. In het overleg zal ook het worden besproken wat er waar is van de verhalen dat sommige chauffeurs mensen dwingen om bij hen in de taxi te stappen.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “‘Wel spanningen maar geen taxi-oorlog in Almere’”

Johan Zevenbergen|09.02.17|13:42

De taxi branche barst al van de overheidsregels,
en dan verzinnen de heren chauffeurs in Almere er ook nog eens zelf regels bij,
die men dan ook als politie agent nog eens zelf wil gaan handhaven.
Ik zeg koek koek.

Hans de Koning|12.02.17|01:34

@johan Dus jij blijft gewoon rustig afwachten als een asosjoof de rij voorbij rijdt, z’n auto vooraan plempt, en bij een instap gaat beweren dat ‘de klant hem gekozen heeft’? En je trekt je mond niet open als steeds dezelfde gasten ‘gereserveerd’ zijn wanneer er een kort ritje zich aandient?

‘Wel spanningen maar geen taxi-oorlog in Almere’ | TaxiPro

‘Wel spanningen maar geen taxi-oorlog in Almere’

Volgens burgemeester en wethouders is er geen sprake van een taxi-oorlog in het gebied rond station Almere Centrum. Het zou gaan om zakelijke onenigheid tussen enkele chauffeurs, waarbij het in elk geval één keer tot fysiek geweld is gekomen. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van de plaatselijke VVD-fractie.

De vragen werden gesteld door Miranda Joziasse, fractievoorzitter van de VVD in Almere. Aanleiding was een reportage van Omroep Flevoland, waarin verschillende taxichauffeurs verklaarden dat bedreiging en intimidatie op de standplaats aan de orde van de dag zijn. Naast de hevige strijd om klanten, zouden er ook regelmatig mensen worden opgelicht met onnodig lange ritten en te hoge ritprijzen.

Aangifte mishandeling

Maar volgens het college van burgemeester en wethouders is er feitelijk niet zoveel aan de hand. Op de vraag of het beeld van een taxi-oorlog wordt herkend, is het antwoord “Nee. Er is sprake van zakelijke onenigheid tussen een aantal taxichauffeurs. In december is dit tot een handgemeen gekomen. Er is inzake dit feit (mishandeling) aangifte bij de politie gedaan door de betrokken taxichauffeur. De verdachte is verhoord en in overleg met justitie is aan de verdachte een dagvaarding uitgereikt. De persoon in kwestie dient zich voor de rechter te verantwoorden.”

Daarmee ontkent de gemeente overigens niet dat er spanningen zijn op de lokale taximarkt. Gevraagd naar de oorzaak daarvan, wordt gewezen op de ongeschreven regels op de standplaats. “De taxiwet geeft tariefsvrijheid, toetredingsvrijheid tot de markt en stelt ook dat een taxistandplaats dermate moet zijn ingericht dat de klant keuzevrijheid heeft. De (lokale) taxibranche heeft een aantal ongeschreven regels op het gebied van prijsstelling en de volgorde waarbij taxichauffeurs de standplaatsen innemen (achteraan aansluiten). Niet iedereen houdt zich aan deze ongeschreven regels. Dat is de oorzaak van de spanningen.”

Overleg met taxibranche

Van de vermeende onveilige situatie rond station Almere Centrum als gevolg van strubbelingen in de taximarkt is volgens het college en de politie geen sprake. De gemeente ziet voor zichzelf slechts een faciliterende rol in het geheel. “De gemeente richt de taxistandplaatsen in conform de taxiwet. De taxibranche gaat zelf over de wijze waarop hiervan gebruik wordt gemaakt.”

Wel vindt er met vertegenwoordigers van de branche overleg plaats over oplossingen voor de onenigheid en spanningen. Door die gesprekken moet ook duidelijk worden of een sterkere rol van de gemeente in het toezicht op de taxibranche gewenst is. In het overleg zal ook het worden besproken wat er waar is van de verhalen dat sommige chauffeurs mensen dwingen om bij hen in de taxi te stappen.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “‘Wel spanningen maar geen taxi-oorlog in Almere’”

Johan Zevenbergen|09.02.17|13:42

De taxi branche barst al van de overheidsregels,
en dan verzinnen de heren chauffeurs in Almere er ook nog eens zelf regels bij,
die men dan ook als politie agent nog eens zelf wil gaan handhaven.
Ik zeg koek koek.

Hans de Koning|12.02.17|01:34

@johan Dus jij blijft gewoon rustig afwachten als een asosjoof de rij voorbij rijdt, z’n auto vooraan plempt, en bij een instap gaat beweren dat ‘de klant hem gekozen heeft’? En je trekt je mond niet open als steeds dezelfde gasten ‘gereserveerd’ zijn wanneer er een kort ritje zich aandient?