Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Taakstraf en schadevergoeding na mishandeling taxichauffeur

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

Voor het samen met anderen mishandelen van een taxichauffeur is een man veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. Ook moet hij zijn slachtoffer ruim 3.000 euro schadevergoeding betalen. Hij en zijn medeplegers hadden de taxichauffeur zonder enige aanleiding belaagd.

Dat incident vond plaats toen de mannen zich afsplitsten van een demonstratie die ze in Amsterdam bijwoonden. Zonder enige aanleiding vielen ze een willekeurige voorbijganger aan. De taxichauffeur liep daarbij verschillende schaafwonden en een breuk in zijn hand op. Zijn aanvallers maakten daarmee inbreuk op zijn lichamelijke integriteit, want hij kon geen kant op. Ook gebeurde het in het volle zicht van diverse voorbijgangers. Het gerechtshof laat meewegen dat zij met dit geweld werden geconfronteerd en dat dit hun gevoel van veiligheid kan aantasten.

Celstraf als stok achter de deur

De man werd eerder al door de rechtbank veroordeeld. De taxichauffeur nam echter geen genoegen met de in dat proces toegekende schadevergoeding en ging in hoger beroep. Het gerechtshof overweegt onder meer dat de man al eens onherroepelijk is veroordeeld voor een ander vergrijp. Mede daarom is een taakstraf alleen niet genoeg. Als stok achter de deur is een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie weken opgelegd. Gaat de man binnen zijn proeftijd van twee jaar nog eens met een soortgelijke actie in de fout, dan mag hij dus alsnog drie weken de cel in.

Gederfde inkomsten

In het eerste proces had de taxichauffeur in totaal bijna 11.000 euro aan schadevergoeding geëist. Daarvan werd slechts een klein deel toegekend: 1.000 euro voor immateriële schade en nog geen 50 euro aan materiële schade. Daar nam het slachtoffer zoals aangegeven geen genoegen mee. In het hoger beroep had hij wat meer succes.

Voor materiële schade kreeg hij ditmaal ruim 2.000 euro toegekend, waarvan iets meer dan 1.600 euro voor gederfde inkomsten en zo’n 400 euro voor het aangesproken eigen risico op zijn zorgverzekering. Voor de immateriële schade houdt het gerechtshof het op 1.000 euro, ook omdat een medeverdachte van de mishandeling eerder al tot eenzelfde bedrag aan schadevergoeding werd veroordeeld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taakstraf en schadevergoeding na mishandeling taxichauffeur | TaxiPro
Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Taakstraf en schadevergoeding na mishandeling taxichauffeur

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

Voor het samen met anderen mishandelen van een taxichauffeur is een man veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. Ook moet hij zijn slachtoffer ruim 3.000 euro schadevergoeding betalen. Hij en zijn medeplegers hadden de taxichauffeur zonder enige aanleiding belaagd.

Dat incident vond plaats toen de mannen zich afsplitsten van een demonstratie die ze in Amsterdam bijwoonden. Zonder enige aanleiding vielen ze een willekeurige voorbijganger aan. De taxichauffeur liep daarbij verschillende schaafwonden en een breuk in zijn hand op. Zijn aanvallers maakten daarmee inbreuk op zijn lichamelijke integriteit, want hij kon geen kant op. Ook gebeurde het in het volle zicht van diverse voorbijgangers. Het gerechtshof laat meewegen dat zij met dit geweld werden geconfronteerd en dat dit hun gevoel van veiligheid kan aantasten.

Celstraf als stok achter de deur

De man werd eerder al door de rechtbank veroordeeld. De taxichauffeur nam echter geen genoegen met de in dat proces toegekende schadevergoeding en ging in hoger beroep. Het gerechtshof overweegt onder meer dat de man al eens onherroepelijk is veroordeeld voor een ander vergrijp. Mede daarom is een taakstraf alleen niet genoeg. Als stok achter de deur is een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie weken opgelegd. Gaat de man binnen zijn proeftijd van twee jaar nog eens met een soortgelijke actie in de fout, dan mag hij dus alsnog drie weken de cel in.

Gederfde inkomsten

In het eerste proces had de taxichauffeur in totaal bijna 11.000 euro aan schadevergoeding geëist. Daarvan werd slechts een klein deel toegekend: 1.000 euro voor immateriële schade en nog geen 50 euro aan materiële schade. Daar nam het slachtoffer zoals aangegeven geen genoegen mee. In het hoger beroep had hij wat meer succes.

Voor materiële schade kreeg hij ditmaal ruim 2.000 euro toegekend, waarvan iets meer dan 1.600 euro voor gederfde inkomsten en zo’n 400 euro voor het aangesproken eigen risico op zijn zorgverzekering. Voor de immateriële schade houdt het gerechtshof het op 1.000 euro, ook omdat een medeverdachte van de mishandeling eerder al tot eenzelfde bedrag aan schadevergoeding werd veroordeeld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.