Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia
Noord-Holland

Rechtbank bestraft roofoverval op taxichauffeur: ruim twee jaar cel

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

De rechtbank Noord-Holland heeft een 31-jarige verdachte veroordeeld voor onder andere een roofoverval op een taxichauffeur. De verdachte is tevens veroordeeld voor andere strafbare feiten, zoals diefstal met geweld in een parfumwinkel en poging tot afpersing in een tabakszaak. De rechtbank heeft hem een celstraf van dertig maanden opgelegd.

De roofoverval op de taxichauffeur vond op 29 november 2021 plaats in Zaandam. Toen de verdachte zich als passagier liet vervoeren door de taxichauffeur, toverde hij volgens de rechtbank ineens een groot mes tevoorschijn. “Ik moet geld hebben”, zou hij volgens de rechtbank gezegd hebben.

Stekende bewegingen

Nadat de chauffeur de taxi tot stilstand bracht, heeft de verdachte hem belet uit de auto te stappen. “Hierbij heeft de verdachte stekende bewegingen met het mes gemaakt richting het bovenlijf van het slachtoffer. Het slachtoffer werd geraakt in de buikstreek. Toen het slachtoffer vervolgens uit de auto kon wegkomen en bij een behulpzame voorbijrijder achterop de scooter kon stappen, werden ze achterna gezeten door de verdachte die het mes nog in zijn handen had”, zo schetst de rechtbank het delict.

Eigen belang

De rechtbank is van mening dat de verdachte voorafgaand en tijdens het plegen van de delicten, op geen enkele manier stil heeft gestaan bij de gevolgen van zijn daden. “Hij heeft kennelijk alleen gedacht aan zijn eigen belang om zo snel mogelijk aan geld te komen. Dit alles neemt de rechtbank de verdachte zeer kwalijk. Het moet voor de taxichauffeur zeer beangstigend zijn geweest om al rijdend in een taxi, waardoor het moeilijk is om te vluchten, bedreigd te worden met een mes”, zo motiveert de rechtbank het oordeel.

Bij de strafbepaling heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat de verdachte eerder voor vermogens- en geweldsdelicten is veroordeeld. “Ook heeft de rechtbank meegewogen dat hij het laakbare van zijn handelen niet lijkt in te willen zien. Alles afwegende legt de rechtbank hem een celstraf op van dertig maanden.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Rechtbank bestraft roofoverval op taxichauffeur: ruim twee jaar cel | TaxiPro
Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia
Noord-Holland

Rechtbank bestraft roofoverval op taxichauffeur: ruim twee jaar cel

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

De rechtbank Noord-Holland heeft een 31-jarige verdachte veroordeeld voor onder andere een roofoverval op een taxichauffeur. De verdachte is tevens veroordeeld voor andere strafbare feiten, zoals diefstal met geweld in een parfumwinkel en poging tot afpersing in een tabakszaak. De rechtbank heeft hem een celstraf van dertig maanden opgelegd.

De roofoverval op de taxichauffeur vond op 29 november 2021 plaats in Zaandam. Toen de verdachte zich als passagier liet vervoeren door de taxichauffeur, toverde hij volgens de rechtbank ineens een groot mes tevoorschijn. “Ik moet geld hebben”, zou hij volgens de rechtbank gezegd hebben.

Stekende bewegingen

Nadat de chauffeur de taxi tot stilstand bracht, heeft de verdachte hem belet uit de auto te stappen. “Hierbij heeft de verdachte stekende bewegingen met het mes gemaakt richting het bovenlijf van het slachtoffer. Het slachtoffer werd geraakt in de buikstreek. Toen het slachtoffer vervolgens uit de auto kon wegkomen en bij een behulpzame voorbijrijder achterop de scooter kon stappen, werden ze achterna gezeten door de verdachte die het mes nog in zijn handen had”, zo schetst de rechtbank het delict.

Eigen belang

De rechtbank is van mening dat de verdachte voorafgaand en tijdens het plegen van de delicten, op geen enkele manier stil heeft gestaan bij de gevolgen van zijn daden. “Hij heeft kennelijk alleen gedacht aan zijn eigen belang om zo snel mogelijk aan geld te komen. Dit alles neemt de rechtbank de verdachte zeer kwalijk. Het moet voor de taxichauffeur zeer beangstigend zijn geweest om al rijdend in een taxi, waardoor het moeilijk is om te vluchten, bedreigd te worden met een mes”, zo motiveert de rechtbank het oordeel.

Bij de strafbepaling heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat de verdachte eerder voor vermogens- en geweldsdelicten is veroordeeld. “Ook heeft de rechtbank meegewogen dat hij het laakbare van zijn handelen niet lijkt in te willen zien. Alles afwegende legt de rechtbank hem een celstraf op van dertig maanden.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.