Shutterstock - Gemeenteraad Amsterdam
Onenigheid

Uber nodigt Amsterdamse raadsleden uit voor gesprek

Amsterdamse raadsleden tijdens een debat. Foto: Shutterstock/Dutchmen Photography

De Amsterdamse gemeenteraad is door Uber uitgenodigd voor een gesprek op het hoofdkantoor. Dat heeft Nick Hilhorst, Hoofd Beleid Noord-Europa bij het taxiplatform, per brief aan de raad laten weten. Aanleiding voor de uitnodiging is een in april verschenen opiniestuk in het Parool, waar onder meer raadsleden Farley Asruf (PvdA), Elisabeth IJmker (GroenLinks) en Süleyman Koyuncu (Denk) aan meeschreven.

Volgens Nick Hilhorst bevat het betreffende opiniestuk een aantal feitelijke onjuistheden. Zo stellen de betreffende raadsleden in het opiniestuk dat chauffeurs die voor Uber rijden, zonder enige vorm van bescherming, hun inkomsten kunnen worden ontnomen. “Bij slechte recensies van klanten worden chauffeurs zonder wederhoor en pardon uit de app gegooid. Het hoofdkantoor van Uber is niet te bereiken en doet ook niets met de klachten”, zo schrijven de raadsleden.

Ratings

“Dit klopt niet”, aldus Hilhorst. “Het is niet zo dat chauffeurs op basis van recensies, ook wel ratings genoemd, de toegang tot de app kunnen verliezen. Klachten en meldingen worden altijd geregistreerd en serieus behandeld. Dit geldt zowel voor chauffeurs als voor passagiers.

“Uber is wel degelijk bereikbaar”, zegt Hilhorst over de benaderbaarheid van het taxiplatform. “Dat kan 24 uur per dag via de app of in persoon tijdens kantooruren bij de servicebalie, vlak bij het Amstel station.”

“Wij nodigen u, individueel of als commissie, graag uit op ons hoofdkantoor in Amsterdam, zodat wij uw vragen in persoon kunnen beantwoorden en uw zorgen kunnen wegnemen. Tijdens een bezoek kunnen wij u ook mee laten kijken naar een aantal concrete voorbeelden van hoe wij klachten en meldingen van incidenten behandelen, zowel over passagiers als over chauffeurs”, zo nodigt Hilhorst de raadsleden uit.

Misleiding

Tevens wordt in het opiniestuk gesteld dat jongeren door Uber worden ‘misleid’ om taxichauffeur te worden. “Jongeren worden misleid om te gaan werken als taxichauffeur met advertenties waarin Uber belooft dat je duizenden euro’s per maand kan verdienen, of verleid door influencers, betaald door de platforms, die pronken met inkomsten van 10.000 euro.”

Volgens Hilhorst klopt daar niets van. Het taxiplatform stelt geen influencers ingehuurd te hebben. “En al helemaal geen influencers die pronken met inkomsten van 10.000 euro.”

Daarnaast stelt de beleidsman dat Uber geen beloftes over inkomsten maakt. “Uber heeft enkel, op verzoek van de gemeente Amsterdam, een onderzoek laten uitvoeren naar de inkomsten van chauffeurs. Dit is geen reclame, maar was een eis van toenmalig Wethouder Dijksma. Dat Universiteit Maastricht concludeert dat een chauffeur die 38 uur per week online is, gemiddeld 5.484 euro bruto per maand verdient, is de feitelijke uitkomst van dit onderzoek.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “Uber nodigt Amsterdamse raadsleden uit voor gesprek”

Stef Bouwhuis|09.05.23|13:59

Aha nu begint de bewerking van het stadsbestuur. Als raadsleden hierop in gaan moeten ze dat ook bij andere taxi groepen doen. Uber is rijk en kan dik uitpakken bij zo’n meeting. Heel eenzijdig.

Uber nodigt Amsterdamse raadsleden uit voor gesprek | TaxiPro
Shutterstock - Gemeenteraad Amsterdam
Onenigheid

Uber nodigt Amsterdamse raadsleden uit voor gesprek

Amsterdamse raadsleden tijdens een debat. Foto: Shutterstock/Dutchmen Photography

De Amsterdamse gemeenteraad is door Uber uitgenodigd voor een gesprek op het hoofdkantoor. Dat heeft Nick Hilhorst, Hoofd Beleid Noord-Europa bij het taxiplatform, per brief aan de raad laten weten. Aanleiding voor de uitnodiging is een in april verschenen opiniestuk in het Parool, waar onder meer raadsleden Farley Asruf (PvdA), Elisabeth IJmker (GroenLinks) en Süleyman Koyuncu (Denk) aan meeschreven.

Volgens Nick Hilhorst bevat het betreffende opiniestuk een aantal feitelijke onjuistheden. Zo stellen de betreffende raadsleden in het opiniestuk dat chauffeurs die voor Uber rijden, zonder enige vorm van bescherming, hun inkomsten kunnen worden ontnomen. “Bij slechte recensies van klanten worden chauffeurs zonder wederhoor en pardon uit de app gegooid. Het hoofdkantoor van Uber is niet te bereiken en doet ook niets met de klachten”, zo schrijven de raadsleden.

Ratings

“Dit klopt niet”, aldus Hilhorst. “Het is niet zo dat chauffeurs op basis van recensies, ook wel ratings genoemd, de toegang tot de app kunnen verliezen. Klachten en meldingen worden altijd geregistreerd en serieus behandeld. Dit geldt zowel voor chauffeurs als voor passagiers.

“Uber is wel degelijk bereikbaar”, zegt Hilhorst over de benaderbaarheid van het taxiplatform. “Dat kan 24 uur per dag via de app of in persoon tijdens kantooruren bij de servicebalie, vlak bij het Amstel station.”

“Wij nodigen u, individueel of als commissie, graag uit op ons hoofdkantoor in Amsterdam, zodat wij uw vragen in persoon kunnen beantwoorden en uw zorgen kunnen wegnemen. Tijdens een bezoek kunnen wij u ook mee laten kijken naar een aantal concrete voorbeelden van hoe wij klachten en meldingen van incidenten behandelen, zowel over passagiers als over chauffeurs”, zo nodigt Hilhorst de raadsleden uit.

Misleiding

Tevens wordt in het opiniestuk gesteld dat jongeren door Uber worden ‘misleid’ om taxichauffeur te worden. “Jongeren worden misleid om te gaan werken als taxichauffeur met advertenties waarin Uber belooft dat je duizenden euro’s per maand kan verdienen, of verleid door influencers, betaald door de platforms, die pronken met inkomsten van 10.000 euro.”

Volgens Hilhorst klopt daar niets van. Het taxiplatform stelt geen influencers ingehuurd te hebben. “En al helemaal geen influencers die pronken met inkomsten van 10.000 euro.”

Daarnaast stelt de beleidsman dat Uber geen beloftes over inkomsten maakt. “Uber heeft enkel, op verzoek van de gemeente Amsterdam, een onderzoek laten uitvoeren naar de inkomsten van chauffeurs. Dit is geen reclame, maar was een eis van toenmalig Wethouder Dijksma. Dat Universiteit Maastricht concludeert dat een chauffeur die 38 uur per week online is, gemiddeld 5.484 euro bruto per maand verdient, is de feitelijke uitkomst van dit onderzoek.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “Uber nodigt Amsterdamse raadsleden uit voor gesprek”

Stef Bouwhuis|09.05.23|13:59

Aha nu begint de bewerking van het stadsbestuur. Als raadsleden hierop in gaan moeten ze dat ook bij andere taxi groepen doen. Uber is rijk en kan dik uitpakken bij zo’n meeting. Heel eenzijdig.