Daklicht
Variant BCT

ILT rondt praktijktoets CDT af

Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/RUBEN M RAMOS

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de praktijktoets Centrale Database Taxivervoer (CDT) afgerond. Dat meldt de overheidsinstelling op de eigen website. Via de toets kijkt ILT of het alternatief voor de boordcomputer taxi (BCT) in de praktijk ook naar wens functioneert.

In samenwerking met kandidaat-ICT Dienstverleners (5), geselecteerde taxiondernemingen (23) en -chauffeurs (81) is de praktijktoets doorlopen. “Door het hele systeem op deze manier in de praktijk te testen, wordt duidelijk in welke mate de verschillende onderdelen werken zoals bedoeld is”, zegt ILT daarover.

De praktijktoets heeft in totaal drie maanden geduurd en is eind december afgerond. In die periode zijn er bijna 1500 diensten geregistreerd met binnen die diensten ruim 9600 activiteiten, zoals ritten en pauzes. De conclusies en ontwikkelpunten zijn op 18 januari met de betrokken partijen besproken. Volgende maand publiceert ILT het evaluatierapport. De resultaten daarvan worden meegenomen in de doorontwikkeling van de CDT.

Privacybescherming

Naast de evaluatie van de praktijktoets is er ook stilgestaan bij de aangepaste planning van de inwerkingtreding naar 1 januari 2025. De introductie van het nieuwe systeem vergt aanpassingen in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), namelijk het Besluit Personenvervoer 2000 (BP2000). “Daarnaast is een nieuwe ministeriële regeling voor de CDT nodig”, aldus ILT. “Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) is bezig met het opstellen hiervan. In de nieuwe systematiek is er sprake van voortdurende aanlevering van taxivervoergegevens bij een centrale database van de ILT. De privacybescherming is daarom een bijzonder aandachtspunt.”

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

2 reacties op “ILT rondt praktijktoets CDT af”

Ali Ottomaans|01.02.24|10:47

Lijkt wel chinees in het Nerderlands ik snap er niks van ,zal wel aan mij liggen.

Paco Espressobar|01.02.24|13:24

Het is wel een beetje hoog niveau Nederlands. Kan me voorstellen dat je er niks van begrijpt..

Kort samengevat; ze hebben een verzameldata systeem getest. De resultaten ervan worden volgend maand gepubliceerd.

Daaruit kan dus eventueel komen wat er aangepast zou moeten worden aan de BCT wat registraties betreft. Of hoe zij de controles beter en effectiever kunnen uitvoeren.

ILT rondt praktijktoets CDT af | TaxiPro
Daklicht
Variant BCT

ILT rondt praktijktoets CDT af

Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/RUBEN M RAMOS

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de praktijktoets Centrale Database Taxivervoer (CDT) afgerond. Dat meldt de overheidsinstelling op de eigen website. Via de toets kijkt ILT of het alternatief voor de boordcomputer taxi (BCT) in de praktijk ook naar wens functioneert.

In samenwerking met kandidaat-ICT Dienstverleners (5), geselecteerde taxiondernemingen (23) en -chauffeurs (81) is de praktijktoets doorlopen. “Door het hele systeem op deze manier in de praktijk te testen, wordt duidelijk in welke mate de verschillende onderdelen werken zoals bedoeld is”, zegt ILT daarover.

De praktijktoets heeft in totaal drie maanden geduurd en is eind december afgerond. In die periode zijn er bijna 1500 diensten geregistreerd met binnen die diensten ruim 9600 activiteiten, zoals ritten en pauzes. De conclusies en ontwikkelpunten zijn op 18 januari met de betrokken partijen besproken. Volgende maand publiceert ILT het evaluatierapport. De resultaten daarvan worden meegenomen in de doorontwikkeling van de CDT.

Privacybescherming

Naast de evaluatie van de praktijktoets is er ook stilgestaan bij de aangepaste planning van de inwerkingtreding naar 1 januari 2025. De introductie van het nieuwe systeem vergt aanpassingen in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), namelijk het Besluit Personenvervoer 2000 (BP2000). “Daarnaast is een nieuwe ministeriële regeling voor de CDT nodig”, aldus ILT. “Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) is bezig met het opstellen hiervan. In de nieuwe systematiek is er sprake van voortdurende aanlevering van taxivervoergegevens bij een centrale database van de ILT. De privacybescherming is daarom een bijzonder aandachtspunt.”

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

2 reacties op “ILT rondt praktijktoets CDT af”

Ali Ottomaans|01.02.24|10:47

Lijkt wel chinees in het Nerderlands ik snap er niks van ,zal wel aan mij liggen.

Paco Espressobar|01.02.24|13:24

Het is wel een beetje hoog niveau Nederlands. Kan me voorstellen dat je er niks van begrijpt..

Kort samengevat; ze hebben een verzameldata systeem getest. De resultaten ervan worden volgend maand gepubliceerd.

Daaruit kan dus eventueel komen wat er aangepast zou moeten worden aan de BCT wat registraties betreft. Of hoe zij de controles beter en effectiever kunnen uitvoeren.