Rek met schooltassen en jassen
Leerlingenvervoer

LBVSO dreigt met kort geding tegen de overheid

Rek met schooltassen en jassen. Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/AndrewHeffernan

Belangenorganisatie Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) dreigt een kort geding tegen de overheid aan te spannen, als er niks gedaan wordt aan stroef lopend leerlingenvervoer. Dat maakte LBVSO-voorzitter Elijah Delsink vorige week vrijdag bekend bij De Nieuws BV (NPO Radio 1). Volgens Delsink lopen kinderen door gebrekkig leerlingenvervoer kostbare schooluren mis.

“We plannen momenteel een collectief kort geding tegen de overheid”, zei Delsink daarover tijdens de radiouitzending. “Ouders klagen bij de chauffeurs die hen doorverwijzen naar de vervoersbedrijven. Die verwijzen ouders door naar de gemeenten, die hen vervolgens weer doorverwijzen naar de vervoerder. Ouders worden op deze manier van het kastje naar de muur gestuurd, terwijl hun kinderen gewoon recht hebben op onderwijs.”

Fuik

Delsink wijst daarbij naar vorig jaar, toen op verschillende plekken het leerlingenvervoer ook al stroef verliep. “Vorig jaar hebben duizenden kinderen veel onderwijstijd gemist. Sommigen zelfs meer dan tweehonderd uur, dat heeft ons zwaar gepakt. Zo raakten ouders in de problemen met werkgevers en zakten leerlingen voor hun examens, omdat ze te veel lesuren hebben gemist. Wij blijven in die fuik zitten, omdat er tot op heden nog niets is opgelost. Wij willen, samen met de ouders, weleens horen wat de rechter hiervan vindt en wat het oordeel zal zijn over deze ongeoorloofde vorm van schoolverzuim.”

Volgens een woordvoerder van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) zijn de problemen niet erger dan voorgaande jaren. Wel is er sprake van opstartproblemen. “Het gaat vaak mis na de zomervakantie. Dat komt omdat er na de zomer veel wijzigingen plaatsvinden. Soms worden die wijzigingen laat doorgegeven, waardoor er weleens wat misgaat. Daarnaast hebben wij te maken met een chauffeurstekort. Als je dan meer voertuigen, en dus ook meer chauffeurs, moet inzetten, dan wordt het lastig.”

Systeem

Elijah Delsink benadrukt dat de chauffeurs geen enkele blaam treft. “Wij willen zeker niet de schuld leggen bij de chauffeurs of de vervoerders”, zegt hij daarover. “Het gaat om het systeem van aanbesteden. Dat zorgt ervoor dat er gekeken wordt naar de prijs, in plaats van naar de kwaliteit. Blijkbaar is geld belangrijker dan ons recht op onderwijs. Wij zien binnen het systeem van aanbesteden via gemeenten, geen oplossingen komen.”

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

3 reacties op “LBVSO dreigt met kort geding tegen de overheid”

Ali Ates|12.09.23|12:13

Zolang de taxicao minimumloon tussen de €2200 /maximaal 2400 euro voor een fulltime chauffeur kan je lang wachten dat alles goed loopt.

Buschauffeur en tram bestuurders verdienen €3200/3600 maximaal zelf die hebben tekort aan persen.

Jack Vannisselroij|12.09.23|12:45

Die meneer Delsink heeft groot gelijk. Dat hele systeem van aanbestedingen is een ratrace naar de bodem. Met onmogelijke prijzen voor de vervoerders, te lange reistijden voor de kinderen, en weinig of geen service. Maar dat geldt ook voor andere aanbestedingen in de taxibranche. Vooral zo doorgaan, dan komen we er wel!

Stef Bouwhuis|12.09.23|12:54

Los van het feit dat het probleem vaak hoge eisen en lage beloning is, kan je ook het deur-tot-deur vervoer deels opheffen. Daar waar de ouders een kind wel weg kunnen brengen naar een ‘halte’ of verzamelpunt in de re gio zouden betrokken taxibusjes minder stops hoeven te maken. Ook kan het distributie model gebruikt worden, waarbij op de halte kinderen voor verschillende bestemmingen door één bus opgehaald worden en er tijdens de rit overgestapt wordt.

LBVSO dreigt met kort geding tegen de overheid | TaxiPro
Rek met schooltassen en jassen
Leerlingenvervoer

LBVSO dreigt met kort geding tegen de overheid

Rek met schooltassen en jassen. Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/AndrewHeffernan

Belangenorganisatie Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) dreigt een kort geding tegen de overheid aan te spannen, als er niks gedaan wordt aan stroef lopend leerlingenvervoer. Dat maakte LBVSO-voorzitter Elijah Delsink vorige week vrijdag bekend bij De Nieuws BV (NPO Radio 1). Volgens Delsink lopen kinderen door gebrekkig leerlingenvervoer kostbare schooluren mis.

“We plannen momenteel een collectief kort geding tegen de overheid”, zei Delsink daarover tijdens de radiouitzending. “Ouders klagen bij de chauffeurs die hen doorverwijzen naar de vervoersbedrijven. Die verwijzen ouders door naar de gemeenten, die hen vervolgens weer doorverwijzen naar de vervoerder. Ouders worden op deze manier van het kastje naar de muur gestuurd, terwijl hun kinderen gewoon recht hebben op onderwijs.”

Fuik

Delsink wijst daarbij naar vorig jaar, toen op verschillende plekken het leerlingenvervoer ook al stroef verliep. “Vorig jaar hebben duizenden kinderen veel onderwijstijd gemist. Sommigen zelfs meer dan tweehonderd uur, dat heeft ons zwaar gepakt. Zo raakten ouders in de problemen met werkgevers en zakten leerlingen voor hun examens, omdat ze te veel lesuren hebben gemist. Wij blijven in die fuik zitten, omdat er tot op heden nog niets is opgelost. Wij willen, samen met de ouders, weleens horen wat de rechter hiervan vindt en wat het oordeel zal zijn over deze ongeoorloofde vorm van schoolverzuim.”

Volgens een woordvoerder van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) zijn de problemen niet erger dan voorgaande jaren. Wel is er sprake van opstartproblemen. “Het gaat vaak mis na de zomervakantie. Dat komt omdat er na de zomer veel wijzigingen plaatsvinden. Soms worden die wijzigingen laat doorgegeven, waardoor er weleens wat misgaat. Daarnaast hebben wij te maken met een chauffeurstekort. Als je dan meer voertuigen, en dus ook meer chauffeurs, moet inzetten, dan wordt het lastig.”

Systeem

Elijah Delsink benadrukt dat de chauffeurs geen enkele blaam treft. “Wij willen zeker niet de schuld leggen bij de chauffeurs of de vervoerders”, zegt hij daarover. “Het gaat om het systeem van aanbesteden. Dat zorgt ervoor dat er gekeken wordt naar de prijs, in plaats van naar de kwaliteit. Blijkbaar is geld belangrijker dan ons recht op onderwijs. Wij zien binnen het systeem van aanbesteden via gemeenten, geen oplossingen komen.”

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

3 reacties op “LBVSO dreigt met kort geding tegen de overheid”

Ali Ates|12.09.23|12:13

Zolang de taxicao minimumloon tussen de €2200 /maximaal 2400 euro voor een fulltime chauffeur kan je lang wachten dat alles goed loopt.

Buschauffeur en tram bestuurders verdienen €3200/3600 maximaal zelf die hebben tekort aan persen.

Jack Vannisselroij|12.09.23|12:45

Die meneer Delsink heeft groot gelijk. Dat hele systeem van aanbestedingen is een ratrace naar de bodem. Met onmogelijke prijzen voor de vervoerders, te lange reistijden voor de kinderen, en weinig of geen service. Maar dat geldt ook voor andere aanbestedingen in de taxibranche. Vooral zo doorgaan, dan komen we er wel!

Stef Bouwhuis|12.09.23|12:54

Los van het feit dat het probleem vaak hoge eisen en lage beloning is, kan je ook het deur-tot-deur vervoer deels opheffen. Daar waar de ouders een kind wel weg kunnen brengen naar een ‘halte’ of verzamelpunt in de re gio zouden betrokken taxibusjes minder stops hoeven te maken. Ook kan het distributie model gebruikt worden, waarbij op de halte kinderen voor verschillende bestemmingen door één bus opgehaald worden en er tijdens de rit overgestapt wordt.