pink, roze, taxi, cab, lady, vrouwen

Ook Mexico City krijgt roze taxi, speciaal voor vrouwen

MEXICO-CITY – De hoofdstad van Mexico krijgt speciale ‘vrouwentaxi’s’. Een taxi-onderneemster die in een nabijgelegen stad al een serie roze taxi’s exploiteert, mag nu ook in de hoofdstad actief worden. Twaalf jaar geleden probeerde ze het nog tevergeefs.

De taxi’s moeten ervoor zorgen dat vrouwen gegarandeerd een veilig ritje door een vrouwelijke chauffeur krijgen, net zoals bijvoorbeeld de Pink Lady Cab in Nederland.

De metro in de stad heeft ook al vrouwvriendelijke maatregelen genomen: een derde van de wagons is taboe voor mannen tijdens spitsuur, zo meldt het Britse weekblad The Economist. Menigeen kon in de opeengepakte mensenmassa’s zijn handen niet thuishouden. Bussen en forensentreinen hebben het voorbeeld gevolgd.

Training

Daar komen dus nu speciale roze taxi’s bij. Gereden door vrouwen voor vrouwen. Maar de bestuursters krijgen nog wel een training van de gemeente in veiligheid en vrouwenrechten.

Víctor Ramírez Resendiz, directeur van de organisatie voor taxi-diensten in de hoofdstad, zegt in een interview met de Wereldomroep:  “In Mexico-Stad vinden dagelijks ongeveer anderhalf miljoen taxiritten plaats. Er worden tussen de 30 en 35 misdrijven begaan tegen chauffeurs of passagiers. Dat is geen hoog cijfer, maar we blijven op onze hoede.”

Veiliger

De vrouwelijke taxichauffeur Carmen Pérez is tegen de Wereldomroep kritisch over het initiatief. Ze rijdt al twintig jaar en denkt niet dat de felgekleurde auto’s veiliger zijn voor vrouwen. Integendeel.

“Een roze taxi zal juist de aandacht trekken van overvallers en andere criminelen. Ze weten dan dat de taxichauffeur een vrouw is en een vrouwelijke passagier heeft. We zullen een ideaal doelwit zijn.”

Vrouwentaxi

De vrouwentaxi’s deden al eerder hun intrede in wereldsteden als Moskou, Londen, Dubai, Mumbai, Teheran, Barcelona en Caïro. Ze zijn altijd herkenbaar aan de opvallende roze kleur.

In Nederland bestaat de vrouwentaxi sinds 2007. De service is bedoeld om hen een veiliger gevoel te geven tijdens de nachtelijke uitgaansuurtjes. De eerste roze taxi’s reden in Tilburg. Inmiddels hebben ook steden als Den Haag, Enschede, Amsterdam en binnenkort ook Utrecht een min of meer exclusieve taxidienst voor vrouwen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Ook Mexico City krijgt roze taxi, speciaal voor vrouwen | TaxiPro
pink, roze, taxi, cab, lady, vrouwen

Ook Mexico City krijgt roze taxi, speciaal voor vrouwen

MEXICO-CITY – De hoofdstad van Mexico krijgt speciale ‘vrouwentaxi’s’. Een taxi-onderneemster die in een nabijgelegen stad al een serie roze taxi’s exploiteert, mag nu ook in de hoofdstad actief worden. Twaalf jaar geleden probeerde ze het nog tevergeefs.

De taxi’s moeten ervoor zorgen dat vrouwen gegarandeerd een veilig ritje door een vrouwelijke chauffeur krijgen, net zoals bijvoorbeeld de Pink Lady Cab in Nederland.

De metro in de stad heeft ook al vrouwvriendelijke maatregelen genomen: een derde van de wagons is taboe voor mannen tijdens spitsuur, zo meldt het Britse weekblad The Economist. Menigeen kon in de opeengepakte mensenmassa’s zijn handen niet thuishouden. Bussen en forensentreinen hebben het voorbeeld gevolgd.

Training

Daar komen dus nu speciale roze taxi’s bij. Gereden door vrouwen voor vrouwen. Maar de bestuursters krijgen nog wel een training van de gemeente in veiligheid en vrouwenrechten.

Víctor Ramírez Resendiz, directeur van de organisatie voor taxi-diensten in de hoofdstad, zegt in een interview met de Wereldomroep:  “In Mexico-Stad vinden dagelijks ongeveer anderhalf miljoen taxiritten plaats. Er worden tussen de 30 en 35 misdrijven begaan tegen chauffeurs of passagiers. Dat is geen hoog cijfer, maar we blijven op onze hoede.”

Veiliger

De vrouwelijke taxichauffeur Carmen Pérez is tegen de Wereldomroep kritisch over het initiatief. Ze rijdt al twintig jaar en denkt niet dat de felgekleurde auto’s veiliger zijn voor vrouwen. Integendeel.

“Een roze taxi zal juist de aandacht trekken van overvallers en andere criminelen. Ze weten dan dat de taxichauffeur een vrouw is en een vrouwelijke passagier heeft. We zullen een ideaal doelwit zijn.”

Vrouwentaxi

De vrouwentaxi’s deden al eerder hun intrede in wereldsteden als Moskou, Londen, Dubai, Mumbai, Teheran, Barcelona en Caïro. Ze zijn altijd herkenbaar aan de opvallende roze kleur.

In Nederland bestaat de vrouwentaxi sinds 2007. De service is bedoeld om hen een veiliger gevoel te geven tijdens de nachtelijke uitgaansuurtjes. De eerste roze taxi’s reden in Tilburg. Inmiddels hebben ook steden als Den Haag, Enschede, Amsterdam en binnenkort ook Utrecht een min of meer exclusieve taxidienst voor vrouwen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.