taximeter, tarief, taxi

Dubbeltariefsysteem leidt tot kleine prijswijzigingen

Het dubbeltariefsysteem leidt niet tot grote wijzigingen in ritprijzen. Ook de gevolgen voor de omzet van de taxibedrijven zijn klein door het nieuwe tariefstelsel. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. De bewindsvrouw ziet geen reden het systeem te wijzigen.

Om de gevolgen voor de ritprijzen te bepalen, heeft het ministerie twee metingen laten doen. De eerste meting van de gemiddelde ritprijs werd gedaan in de week van 12-18 september 2011. De tweede meting vond plaats in de week van 10-16 september 2012.

Omzet

De gemiddelde ritprijs daalde in het jaar tussen de twee metingen met 28 eurocent (1,3 %). Daarbij houdt het ministerie rekening met inflatiecorrectie van de maximumprijzen en een andere samenstelling van de ritten. De gemiddelde omzet is in dezelfde periode ook licht gedaald (1,6 %). Bij het bepalen van de prijsontwikkeling is uitgegaan van een gelijkblijvende vraag. Het aantal gereden ritten in de periodes van meting is niet bekend.

Mansveld geeft aan tevreden te zijn over de resultaten. Bij invoering van het tijdtarief is besloten dat de gemiddelde ritprijs niet duurder mocht worden. Ook is bepaald dat het systeem niet mag leiden tot omzetverlies voor de ondernemer, bij een gelijkblijvende vraag. Aan het eerste uitgangspunt is wel voldaan, aan het tweede niet. Desondanks is de staatssecretaris niet van plan om het dubbeltariefsysteem voor straattaxi’s aan te passen. Ook zijn er geen plannen voor een vervolgmeting.

Vertraging

Het systeem van dubbele tarieven werd 1 oktober 2011 ingevoerd. Na een overgangsperiode van zes maanden hanteren alle ondernemers sinds 1 april 2012 verplicht het dubbeltariefsysteem. In het systeem wordt naast een instaptarief en een kilometertarief, ook een tijdtarief gehanteerd. Belangenvereniging KNV Taxi had hierop aangestuurd. Dit omdat zo het risico van een vertraging van een taxirit wordt verdeeld over zowel passagier als ondernemer

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Dubbeltariefsysteem leidt tot kleine prijswijzigingen”

Taxi Volendam|03.10.13|17:01

Het dubbelsysteem is o.a. Ingevoerd omdat we niet terug naar het wereldwijd gebruikelijke enkel systeem mochten. De omzet is gedaald tewijl aangenomen werd dat het dub.sysreem klantvriendelijker zou zijn waardoor de omzet zou stijgen. In tegendeel dus. Wat vind de passagier er van? Wat waren de uitgangspunten? Kosten nieuwe taximeters, over nadelen geen woord. Wat is het nut van een dergelijke evaluatie? Zijn de klant en ondernemer tevreden ? Lijkt me belangrijker.

Dubbeltariefsysteem leidt tot kleine prijswijzigingen | TaxiPro
taximeter, tarief, taxi

Dubbeltariefsysteem leidt tot kleine prijswijzigingen

Het dubbeltariefsysteem leidt niet tot grote wijzigingen in ritprijzen. Ook de gevolgen voor de omzet van de taxibedrijven zijn klein door het nieuwe tariefstelsel. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. De bewindsvrouw ziet geen reden het systeem te wijzigen.

Om de gevolgen voor de ritprijzen te bepalen, heeft het ministerie twee metingen laten doen. De eerste meting van de gemiddelde ritprijs werd gedaan in de week van 12-18 september 2011. De tweede meting vond plaats in de week van 10-16 september 2012.

Omzet

De gemiddelde ritprijs daalde in het jaar tussen de twee metingen met 28 eurocent (1,3 %). Daarbij houdt het ministerie rekening met inflatiecorrectie van de maximumprijzen en een andere samenstelling van de ritten. De gemiddelde omzet is in dezelfde periode ook licht gedaald (1,6 %). Bij het bepalen van de prijsontwikkeling is uitgegaan van een gelijkblijvende vraag. Het aantal gereden ritten in de periodes van meting is niet bekend.

Mansveld geeft aan tevreden te zijn over de resultaten. Bij invoering van het tijdtarief is besloten dat de gemiddelde ritprijs niet duurder mocht worden. Ook is bepaald dat het systeem niet mag leiden tot omzetverlies voor de ondernemer, bij een gelijkblijvende vraag. Aan het eerste uitgangspunt is wel voldaan, aan het tweede niet. Desondanks is de staatssecretaris niet van plan om het dubbeltariefsysteem voor straattaxi’s aan te passen. Ook zijn er geen plannen voor een vervolgmeting.

Vertraging

Het systeem van dubbele tarieven werd 1 oktober 2011 ingevoerd. Na een overgangsperiode van zes maanden hanteren alle ondernemers sinds 1 april 2012 verplicht het dubbeltariefsysteem. In het systeem wordt naast een instaptarief en een kilometertarief, ook een tijdtarief gehanteerd. Belangenvereniging KNV Taxi had hierop aangestuurd. Dit omdat zo het risico van een vertraging van een taxirit wordt verdeeld over zowel passagier als ondernemer

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Dubbeltariefsysteem leidt tot kleine prijswijzigingen”

Taxi Volendam|03.10.13|17:01

Het dubbelsysteem is o.a. Ingevoerd omdat we niet terug naar het wereldwijd gebruikelijke enkel systeem mochten. De omzet is gedaald tewijl aangenomen werd dat het dub.sysreem klantvriendelijker zou zijn waardoor de omzet zou stijgen. In tegendeel dus. Wat vind de passagier er van? Wat waren de uitgangspunten? Kosten nieuwe taximeters, over nadelen geen woord. Wat is het nut van een dergelijke evaluatie? Zijn de klant en ondernemer tevreden ? Lijkt me belangrijker.