Vrouwe Justitia, Justitie, rechtbank

Honderd taxichauffeurs zijn taxipas kwijt wegens strafblad

Bij in totaal 115 taxichauffeurs is dit jaar de chauffeurskaart ingetrokken omdat ze ernstige delicten hebben gepleegd. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de continue screening van taxichauffeurs. In de periode van januari 2013 tot en met oktober 2013 heeft de dienst Justis (Justitie) maar liefst 3.594 meldingen over nieuwe justitiële gegevens van taxichauffeurs ontvangen. Daarvan waren er 264 ernstig genoeg om ILT te waarschuwen met een ‘signaalbrief’. Vervolgens is door Kiwa 115 keer de chauffeurskaart ingetrokken, omdat de chauffeur geen nieuwe VOG kon overleggen.

In samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM), de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) en Kiwa is gekozen voor continue screening, omdat hiermee de integriteit en veiligheid binnen branche verhoogd wordt. Taxichauffeurs die ernstige delicten hebben gepleegd kunnen door deze systematiek niet meer als taxichauffeur aan het werk blijven.

Taxibranche

De taxibranche is de eerste branche waarin Justis de continue screening heeft ingevoerd. Om deze vorm van screenen beheerst in te voeren, is Justis in juli 2011 gestart met continue screening van een beperkte groep taxichauffeurs. Vanaf maart 2013 worden alle taxichauffeurs die in het bezit zijn van de chauffeurskaart continu gescreend. Dat zijn er nu bijna 59.000.

Goede invoering van continue screening vereist dat aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Zo moet duidelijk zijn wie continu gescreend moeten worden. Er moet dus een actueel en betrouwbaar bestand van medewerkers zijn. Verder moet duidelijk zijn wie de signaalbrieven ontvangt. Deze partij moet kunnen handelen na een signaalbrief door, bijvoorbeeld, een nieuwe VOG te eisen. Tot slot moet de VOG een wettelijk vereiste zijn, zodat iemand zonder die VOG geweerd kan worden uit een bepaalde beroepsgroep.

Strafblad

Continue screening wil zeggen dat Justis het hele uittreksel justitiële documentatie (‘het strafblad’) van een werknemer opnieuw beoordeelt zodra nieuwe justitiële gegevens over hem of haar bekend worden. Als de werknemer met die nieuwe gegevens op het strafblad volgens Justis waarschijnlijk geen VOG krijgt, gaat er een zogenaamde signaalbrief naar de wettelijk toezichthoudende instantie.

In verband met de privacy van de medewerker bevat die signaalbrief geen uitleg over het strafbare feit zelf. De toezichthoudende instantie verzoekt de medewerker vervolgens een nieuwe VOG aan te vragen. Als de medewerker geen nieuwe VOG kan overleggen, mag deze niet meer in de betreffende branche werken. Dat is dus bij 115 taxichauffeurs dit jaar het geval geweest. Voorheen was het zo dat pas bij het verlopen van de 5-jaarlijkse chauffeurspas een verlenging geweigerd kan worden als iemand geen VOG kan overleggen.

Lees ook: Intrekken Chauffeurspas Taxi mogelijk zonder veroordeling

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Honderd taxichauffeurs zijn taxipas kwijt wegens strafblad”

Duco Douwstra|10.12.13|14:42

Dit is een mooi begin, nu nog een “REGLEMENTEN BOEKJE TAXICHAUFFEUR” daarin moeten de reglementen opgenomen worden waaraan een taxichauffeur moet voldoen, met duidelijk de sancties daarachter bij overtreden van deze regels. Deze overeenkomst van reglement moet een chauffeur tekenen alvorens hij een chauffeurspas krijgt. En dan begint het er op de lijken.

Taxi Arnhem Easytax|25.12.13|15:56

@Duco, dit is zeker een mooie begin. maar er moet ook wat aan de taxiwet gedaan worden en de onderneming vergunningen die kiwa ze gemakkelijk deelt zodra er 1602 euro is overgemaakt en uiteraard die vof constructie hard aanpakken. http://www.easytaxarnhem.nl

Ger|31.01.14|16:27

Dat is een mooi begin, nu ook nog dezelfde regeling voor de eigenaars van de bedrijven crimminelen krijgen geen taxipas meer maar moet ook de diploma’s inleveren vind ik. Dan sluiten er een hoop de zaak.