rechtbank

Uber verboden in heel Duitsland; boete 250.000 euro per rit

rechtbank

De taxi-app Uber is per direct verboden in heel Duitsland. Het bedrijf heeft geen vergunning om taxidiensten aan te bieden. Als Uber toch actief blijft met de taxi-bestel-app, dreigt een boete van 250.000 euro per overtreding. Dat heeft een Duitse rechter beslist. Volgens de rechtbank moet Uber worden gezien als deelnemer van illegaal personenvervoer. Want de chauffeurs die Uber inschakelt beschikken niet over een geldige taxivergunning.

De uitspraak is in ieder geval van kracht tot de mondelinge behandeling van een eventueel beroep. In bijvoorbeeld Berlijn werd de dienst al eerder verboden. De rechter redeneerde in april dat Uber geen normale taxidienst is, maar een aanbieder van privéchauffeurs. Die moeten na elk ritje teruggaan naar hun basis en dat gebeurt bij Uber niet. Nu geldt er dus een verbod in het hele land.

Beroep

Uber heeft al aangekondigd beroep te gaan aantekenen tegen de uitspraak van de Duitse rechtbank. Dat meldt de Duitse Frankfurter Allgemeine Zeitung dinsdagochtend. Uber is actief in zo’n tweehonderd steden wereldwijd waarvan vijftig in de Verenigde Staten. In Duitsland werden diensten aangeboden in Berlijn, München, Frankfurt, Hamburg en Düsseldorf. Uber wilde op korte termijn uitbreiden naar zeven andere steden.

Hermann Waldner, CEO of taxi.eu en Taxi Berlin, noemt het verbod zeer belangrijk. Hij hoopt dat het navolging vindt in heel Europa zodat er eerlijke concurrentie ontstaat. “„Wij willen gewoon gelijke marktomstandigheden voor iedereen. Ook Uber moet zich aan de regels houden. Laat deze uitspraak een voorbeeld zijn voor andere landen.“

UberPop

Ook in Nederland is de dienst UberPop illegaal verklaard. Hierbij worden particulieren door Uber ingeschakeld om taxiritten uit te voeren. Omdat zij niet over een taxivergunning beschikken, probeert de ILT hen te beboeten als snorders.

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Uber verboden in heel Duitsland; boete 250.000 euro per rit”

Jan Pastoor|02.09.14|10:44

PPFFFFFFFFF ,,ik schiet in de lach….Ilt kan verdomd nog geen snorder pakken,,,,,zowel ,dan zijn ze der 6 maand mee bezig,,,,Heren wat een hondebaan hebt jullie togh,,,,,ik zouw mij bij sociale zaken melden ,,,,,,Grt,,,

Chand Malik|12.09.14|05:47

ik zie reclame over uber pop zelfs voorbij komen op facebook ze proberen daar ook mensen te werven die in hun vrije tijd extra willen verdienen
het lijkt erop dat de ILT helemaal niks doet tegen uber pop
ILT is alleen goed in officiële taxi bedrijven bedreigen en beboeten

t_x04|20.09.14|13:10

Verbod in Duitsland is opgeheven.